Da u prirodi ima nesvakidašnjih susreta i događaja kamerom je zabilježio Andrija Sesar – vlasnik farme goveda “Tušnica” čije se krdo trenutno nalazi na ispaši u blizini Lipskog gaja.

Naime, dok je obilazio pašnjak, Andrija je zamijetio promjenu u ponašanju svoga psa, mješanca turskog kangala i srednjeazijskog ovčara. Po znakovima koje je pokazivao pas, zaključio je da je osim njih, u blizini još nešto. Nakon par koraka imao je što vidjeti, pas je u obližnjem šumarku zamijetio lane, staro tek koji dan. Svi bismo očekivali napad psa na ovu plemenitu i tek okoćenu divljač. No, kako video zapis svjedoči, pas se ponašao prijateljski, pomalo sa zanimanjem i zaštitnički.

Ni samo lane nije pokazivalo preveliki strah, te je nakon par koraka u pratnji psa ponovno leglo u travu, zbunjeni i pomalo znatiželjni pas je njuškao po lanetu. Samo on zna što mu je bilo “pameti”.

Stoga, ukoliko u prirodi susretnete mladunčad divljači, nemojte ih dirati, premještati, a pogotovo nositi kući i pokušati od divljači praviti kućne ljubimce.

Također, ovo je razlog zašto pastirske pse treba držati pod nadzorom, a lovačke, u vrijeme lovostaja nikako ne puštati u lovište da proganjaju divljač u ovom proljetnom razdoblju, jer većina je divljači okoćena ili je u koćenju.

Andriji zahvala na ustupljenom videu i odgovornome ponašanju. Navode iz lovačke udruge “Orlov kuk” Tomislavgrad.