Petak, 29 Prosinac 2017 15:41

Duvanjski pojmovnik: Dobra na oči

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

Lijepa, zgodna, ljupka, vitka, otmjena, temeljita, zdrava, čvrsta, graciozna, odupravna, elegantna, stasita… Svi ovi pridjevi kojima se karakterizira ženska (fizička) ljepota stanu u onu duvanjsku dobra na oči.

Kad se mlada djevojka udaje, seoske žene u pravilu konstatiraju: Br’te, lipa je mlada, dobra na oči. Ovaj izraz uvod je u onu neizrecivu dimenziju ljepote, u ono što se pogledom samo naslućuje, a podrazumijeva dobar odgoj i lijepo ponašanje, emotivnu toplinu i intelektualnu razboritost.

Laskavu titulu dobra na oči dodjeljuje stručni žiri sastavljen od seoskih žena koje su se naradile u životu, djecu rodile i odgojile. Ne brinite, ovaj naziv neće ponijeti top-modeli oboljeli od anoreksije i bulimije. Takve panu odmah na prvom testu jer im se kaže da su malo porđave.

Među visokim i vitkim curama dinarske genetike nije lako ponijeti titulu najljepše. Konkurencija je više nego žestoka. Tako je nastala izreka: Lipa je naša Mara, ali je dernek proguta. No ako dobijete epitet najljepše cure u Duvnu, onda ni put do (prve pratilje) Miss Svijeta nije više dalek.

mandino-selo.com

Zanimljivosti - najnovije

Sij 13, 2018

Hrvatska: Branitelji rasprodaju odličja!

'Pošto Spomenica Domovinskog rata? Samo 600…
Sij 12, 2018

Dašak moga zavičaja: Velika stra –…

Štefica je Marina nevista podrijetlom Zagorka. S…
Sij 11, 2018

Osvrt na advent u Crvenicama

Članovi MZ Crvenice odlučili su u svom selu u…
Sij 11, 2018

Duvanjski pojmovnik: Onaj njezin

Nakon što su cura i momak par godina u vezi,…
Sij 08, 2018

U Posušju susret harmonikaša

U petak, 5. siječnja 2018. godine u restoranu…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME