Petak, 24 Studeni 2017 10:32

Dašak moga zavičaja: Dala bi’ ga ustrzama

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

Anđa se javno ljutila na Manjina opijanja. Često bi došla do kumova Mare i Jure pa očepila s vrata.

 – Što i onaj moj ne bi mogo vako radit štogod oko kuće, k’o ti kume. Moj Srećo samo boce nosa. Do podne i moš s njim nakraj, a odpodne basa li ga basa. Uh, otpuhivala je Anđa i vrtila glavom.

 – Nemoj mi pajdu krećat – javi se Jure u obranu, – dobar je on. Šta će, malo ga odnilo, ali pije svoje u svojoj kući. Nikog on ne dira, uvik mu se moš zasmijat. Kakvi ima, on je misni.

 – Nemoj mi ga branit – ljutito će Anđa. – kako me naljuti, dala bi ga ustrzama.

 – Otkad tu nisam čuo – zasmija se Jure pa započe priču.

 – I mene je mater jednom davala strini ustrzama, ili zavazda. Kako sam bio jogunast i pašćetan, mater se jednom naljutila na me i natrala me nekom klišnjačom, bi me smirila da se strina nije ispričila prid nju i raskrilila ruke da me odbrani. Strina je bila skroz smišna, zavikala je.

 – Tebe ću, Jure, spasit, a od mene šta bude. – Ja sam virio iza strine držeći joj se za modru. Vidio sam kako se mater natrgla smijat i strini zađavlekala.

 – Ja ću Juru sebi pripisat – dobacila je namigivajuć na me.

 – Eto ti ga ustrzama – reče joj mater i ode u kuću. Otad uvik govorim kako se strina more volit k’o i rođenu mater. – Ne bi ja rekla, kume – Anđa je nastavila prijekornim tonom.

– Mene je odgojila strina, mater, jadna, nisam ni upamtila. Strina, brte, bila naopaka. Ne bi joj ugodila da sam svu travu s međa donila u torbi. Uvik mi prigovarala za svašto. A bila mi i kuma na kršćenju.

 – Eto, to ti je to! Mora da si se bacila na kumu, ako si je pogledala dok te je krstilo – to more bit – Jure je okrenuo na šalu.

 – Viruj ti, kakvog sam bata, zapane me sve što ne valja. Ja mislila s Manjom ću se usrićit, a i tu sam se privarila – govorila je Anđa podmotavajući laneticu i pogledom tražila sažaljenje kume Mare.

 -Ajde, kuma, prigoniš, – ozbiljno će Mara. – Dobro je i do tebe? Oćeš ti da si uvik površitelj. Siti se one fra Klemine „ dobra žena moli za svoga muža“.

 – Neću ni klapnut! – ispali Anđa. – Lako je tebi govorit kad je tvoj čestit „ sit se gladnu ne razumi“ – zaključi Anđa i prohoda gore-dolje po sobi što je značilo kulminaciju ljutnje i nagovještaj smirivanja.

Mara je šutjela nekoliko trenutaka. Znala je ona Anđu i njezinu „ mušičavu narav“. – Nije ona loša žena, samo nestrpljena – razmišljala je.

 – U Anđe je sve na pazaru „ što na dnu pete, to i na vr’ jezika“, sad će ona doć k sebi – Mara je završila svoj unutarnji monolog.

 – Možda si i upravu, kuma – javi se Anđa smirenijim glasom.

 – Ma, moram se ja malo izbrojit, bi crkla da se ne iskontam. A, ne bi ja vako prid svakim. Znam da me ti  nećeš raznit po selu.

 – Samo se ti izbroji kad ti god dođe. Sve je to za ljude. A onda lipo sa svojim Manjom, nećeš ništa zorbom? – Mara blago potapša Anđu po ramenu.

 – Jesi i pametna – pogleda je Anđu zahvalno. Da te je bilo  školat mogla si bit dokturica  –   – Zamisli se malo pa brzo nadoda –a, nek i nisi, šta bi ja bez tebe?

 – Vidiš, kako svak najviše voli sebe, moja kuma, taki su ljudi.

Anđa se ustala vidno raspoloženija i krenula kući, a onda na vratima, mjesto pozdrava, izjavi:

 – Bože moj, šta ću kad mi tebe više ne bude, moja kuma?

Mara je pogleda pomalo začuđeno ne shvaćajući značenje riječi, dok se Jure ne javi.

 – Nu „ šta ću kad mi tebe više ne bude“, đavli ti guzicu letičastu, a moja Mara mlađa od tebe.

 – Svi troje se glasno zasmijaše. Anđa se još jednom, vrati s vanjski vrata i ozarena lica reče – Evo se sunce obazire, bi će sutra lipo.

 

Iva Bagarić/OŠ fra Mijo Čuić

Zanimljivosti - najnovije

Pro 08, 2017

Dašak moga zavičaja: Jurina ispovid

Nedjelje u došašću imaju neku posebnu ljepotu.…
Pro 08, 2017

Kupanje na zaleđenom Kukavičjem jezeru

Nesvakidašnji prizor na Kukavičjem jezeru, piše…
Pro 07, 2017

Poslušajte službenu pjesmu Europskog…

Ostalo je manje od 40 dana do najvećeg sportskog…
Pro 04, 2017

Antonijina čarolija

Ovaj je rad na humanitarnoj aukciji postigao…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME