Četvrtak, 13 Srpanj 2017 10:04

Duvanjski pojmovnik: Naprdast

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

 

(njemački – naprdlich, talijanski – naprdare)

U duvanjskom kraju označava čovjeka koji voli puno pričati, najviše o nebitnim stvarima. Tipa, kad si sinoć došao kući, kad ideš sutra u grad, koliko sad Šarova daje mlika, kad si kupio taj džemper…, što u i(n)sanu stvara neodoljivu potrebu za jednom kvrgavom šćapinom. Duvnjaci su u pravilu radišni i šutljivi, ali svako pravilo ima izuzetke, kao što je i ovaj slučaj (nažalost).

Naprdast čovjek je uporan, nije ga se lako riješiti: on ne benda kad se izdereš na njega, čak to u određenim situacijama smatra poticajnim. Da živi u nekom većem gradu, npr. Zagrebu, naš naprdare mogao bi ostvariti solidnu karijeru promatrača i komentatora stylinga na Špici – kako ženskoj kvazi-zvijezdi stoji najnovija môdra i kako u zadnjem časopisu na duplerici izgleda bez môdre. No, pošto živi u gorštačkom kraju, može zaboravit na takvu vrstu karijere, ali on te ambicije ionako nema (svakako nema ambicija).

I dok si se taman ugrijao s društvom, malo se zezaš, malo pjevaš, malo pričaš o smicalicama, on se došulja tiho kao smrt i krene te daviti. Sve ti pomodri oko vrata… Oni slabijih živaca nakon nekog vremena se ispsuju i izgalame na našeg naprđonea, a oni stentaniji šute i meditiraju. Ovaj lik to može shvatiti kao poticaj, pa se ni meditacija ne preporuča. Na naprdaste tipove se gleda s blagim prezirom jer ne priliči mušku da stalno laprda (zato se ženske osobe rijetko nazivaju naprdastim jer im se taj oblik komunikacije po logici stvari tolerira). Slušatelji polako jedan po jedan nestaju iza stola, a najviše nagrabusi zadnji, dok se naglo ne sjeti da mora na WC, pa onda dadne petama vjetra, ne okrećući se, dok naš junak već traži novu «žrtvu».

 

mandino-selo.com

Zanimljivosti - najnovije

Srp 21, 2017

Na Kupres stiže više od tri tisuće…

Kuprešaci će 30. srpnja proslaviti obiteljsku…
Srp 19, 2017

Hoće li se u ljetnome periodu zatvoriti…

Tijekom današnje poslijepodnevne šetnje…
Srp 18, 2017

HRT u Močilima

Bura koja je žestoko zapuhala sa subote na…
Srp 17, 2017

Cipele mlade dizajnerice Ane iz Žepča…

Lovidovi je ime za koje su sigurno čuli svi oni…
Srp 16, 2017

Video: Bruno Baković i "Tisuću Ivana"

Povodm skorog okupljanja "tisuću Ivana" na…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME