Četvrtak, 13 Srpanj 2017 12:04

Duvanjski pojmovnik: Naprdast

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

 

(njemački – naprdlich, talijanski – naprdare)

U duvanjskom kraju označava čovjeka koji voli puno pričati, najviše o nebitnim stvarima. Tipa, kad si sinoć došao kući, kad ideš sutra u grad, koliko sad Šarova daje mlika, kad si kupio taj džemper…, što u i(n)sanu stvara neodoljivu potrebu za jednom kvrgavom šćapinom. Duvnjaci su u pravilu radišni i šutljivi, ali svako pravilo ima izuzetke, kao što je i ovaj slučaj (nažalost).

Naprdast čovjek je uporan, nije ga se lako riješiti: on ne benda kad se izdereš na njega, čak to u određenim situacijama smatra poticajnim. Da živi u nekom većem gradu, npr. Zagrebu, naš naprdare mogao bi ostvariti solidnu karijeru promatrača i komentatora stylinga na Špici – kako ženskoj kvazi-zvijezdi stoji najnovija môdra i kako u zadnjem časopisu na duplerici izgleda bez môdre. No, pošto živi u gorštačkom kraju, može zaboravit na takvu vrstu karijere, ali on te ambicije ionako nema (svakako nema ambicija).

I dok si se taman ugrijao s društvom, malo se zezaš, malo pjevaš, malo pričaš o smicalicama, on se došulja tiho kao smrt i krene te daviti. Sve ti pomodri oko vrata… Oni slabijih živaca nakon nekog vremena se ispsuju i izgalame na našeg naprđonea, a oni stentaniji šute i meditiraju. Ovaj lik to može shvatiti kao poticaj, pa se ni meditacija ne preporuča. Na naprdaste tipove se gleda s blagim prezirom jer ne priliči mušku da stalno laprda (zato se ženske osobe rijetko nazivaju naprdastim jer im se taj oblik komunikacije po logici stvari tolerira). Slušatelji polako jedan po jedan nestaju iza stola, a najviše nagrabusi zadnji, dok se naglo ne sjeti da mora na WC, pa onda dadne petama vjetra, ne okrećući se, dok naš junak već traži novu «žrtvu».

 

mandino-selo.com

Zanimljivosti - najnovije

Velj 19, 2018

Mlada Valentina živi sama u djedovoj…

"Poželim ponekad da izađem, da se provedem, ali…
Velj 18, 2018

Upoznajmo obitelj jedinoga hrvatskog…

Prije godinu i tri mjeseca 34-godišnji Frenk…
Velj 18, 2018

Livno: Časna sestra i muallime…

U vremenima kada su teške riječi, sukobi,…
Velj 18, 2018

Križino hranilište i skrb o pticama…

Dok je jednoga jutra u veljači ove godine…
Velj 16, 2018

Dašak moga zavičaja: Nema pisme bez…

U duvanjskom kraju se u minulim vremenima rabio…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME