Četvrtak, 08 Lipanj 2017 11:58

Duvanjski pojmovnik: Umakla se (Uskočila)

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

 

Prastari poganski običaj koji datira još iz vremena kad se udvaralo čvornatom toljagom, a služio je stvaranju zajednice muškarca i žene, odnosno onoga što se inače zove brakom. U barokna i renesansna vremena o tom duvanjskom (i širem običaju) spjevale su se i ultramegapopularne opere i operete.

Dakle, uskočila ili umakla se značilo je to da je cura otišla u kuću svog dragana i tamo prenoćila noć (a ponekad i više noći) i onda se vrati svojoj kući, što je automatski značilo da nema više nazad, nema mile-lale, i za njega se udati mora, inače bi bila okarakterizirana i žigosana, znamo kako već surovo u Duvnu (i šire).

Što je bio razlog za umaći se, odnosno uskočiti? Najčešće i jedino logično, protivljenje ili djevojčinih ili momkovih roditelja toj vezi (a ponekad i obadviju strana). Pa kako bi se prekinulo iscrpljujuće i neizvjesno mučenje hoće li roditelji dati pristanak ili neće, momak bi naprosto umakao curu. Vrlo moderno. I napredno, štoviše (danas bi bio veći skandal da momak dovede curu u kuću). Dakle, u nekim stvarima vrlo liberalna pravila za to vrijeme.

Cure koje nisu imale problem s roditeljskim pristankom davale bi amanet ili kako bi se po duvanjski reklo manet (Dala je manet). Manet se uz danu riječ (koja se nekad i kršila) očitovao u nekom simboličkom daru, torbačiću i sl.

No u pojedinim slučajevima ni to nije bila garancija za nesritno muško. Tada bi se događao ultraokrutni fenomen kojemu su bile sklone samo neke Duvanjke, a zvao se privarila momka. Kad se cura hoće udati za jednog momka, a on zateže (ne prosi je, a gledaju se), ona da manet drugom momku koji služi samo kao mamac i pobrine se da to njezino oklijevalo odmah dočuje (najčešće preko njezine ili još bolje njegove rodice s kojom je ona dobra, radi njega naravno). Ako je prvi momak inače zainteresiran za tu curu, on odmah doleti (šta će jadno muško) i obično je umakne. Ako nije zainteresiran, onda je pusti da ode za mamca (rjeđi slučaj). Ako je ipak odvede prvi i pravi momak, onda mamac ostane osramoćen, a naša Duvanjka ode pod šlajerom za svog (ne)odlučnog ženika.

Pratri su govorili s oltara protiv fenomena uskakanja, školovani ljudi se protivili, matere plakale… Uzalud. Čak je i svevideća misija OESS-a pokrenula radionice «s ciljem promoviranja i uvažavanja različitosti, te promoviranja kulture mira» (ako netko od čitatelja zna što ovaj citat znači, molimo pojašnjenje) kako bi se ovom skandalozno-romantičnom fenomenu stalo ukraj. I ovaj projekt je završio krahom, a za uludo ulupana sredstva europskih poreznih obveznika nitko nije odgovarao.

Ipak, s umicanjem (uskakanjem) prekinulo se posve slučajno. Kad je Markan iz Ambara u romantičnom zanosu, s neba pa u rebra, odlučio umaći Maru iz Bogdašića zaprosio ju je na finalu Općinske nogometne lige pred punim tribinama stadiona HNK Tomislav. Kako je Ana bila cool cura, ležerno mu je uzvratila: Ajd ne budali, kakvo uskakanje, tribaju mi dva dana samo da ekstenzije stavim.

Tako su novi običaji malo-pomalo romantično umicanje izbacili iz mode. Danas se svatovi najave bar dvije godine prije da mladenci mogu dogovoriti dvoranu u Boškića, Lovre, Čađe, Bilog…, u Domu u Šujici, ili u najmlađem duvanjskom selu, Eko-selu.

 

mandino-selo.com

 

Zanimljivosti - najnovije

Pro 17, 2017

Dvadeset godina „Hrvatske dopunske…

Prošloga vikenda Hrvatska dopunska škola u…
Pro 17, 2017

Uživanje pa nevolja

Jutrošnji ne tako veliki snijeg svidio se kako…
Pro 16, 2017

Ma Chérie torbice Marijane Dukić…

Novom kolekcijom torbica na drugome izdanju…
Pro 15, 2017

Dašak moga zavičaja: Zasvitlucalo je

Virkala je Mara na prozor više puta očekujući…
Pro 14, 2017

Duvanjski pojmovnik: Nazor (Nȁzōr)

U duvanjskom govoru puno je turcizama,…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME