Četvrtak, 08 Lipanj 2017 07:39

Saveznik apetit

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

 

Dok su one šmeljave "zalivali" kašikom ili čepom sirupa da im otvori apetit kako bi nakontoga  moglineštostaviti u "kljun",  ja bih se do tada namirio pa bilo to vareno ili pečeno. Nisam  pometo, što bi neki rekli, i popravaka sam, vala Bogu mogo, kako onda, tako i danas. Kada je u pitanju rana, nema zanovetanja - najgore je biti gladan. Za one koji ne znaju što su to popravci, kod nas su to ispravljene – popravljene brokve, čavli i sitne cveke.  Košćunjav i šćampast, rekli bi nit idem,  nit pijem, ali apetit je rasto sa mnom i  evo danas  me stigoše kila. Vala  Bogu, još nisu neki teret da i’ se ne bi moglo nositi.

Danas kad me zateče kakva nalada ili gripa, ne napušća me, skoro da  se podupla. Kućna čeljad,  gledajuć me kako "trpam" u se, znaju reći: "Ma  nije njemu ništa dok ovako prokida."

Nek oni govore, ja znam kako svoju boljku stresti sa sebe na brzinu. Još iz ditinjstva su mi ostale u sićanju  bočice sirupa za otvaranje apetita. Stajale  bi u  kredencu, ali mene je više privlačila boca prošeka kojega bih kriomice nageo gutljaj i nakon toga latio dobru staru Čoku koja je bi pri otvaranju mirisala tako da bi je i bolestan ijo.Triba duše čuvat  i reć’ da  me  jednom znatiželja  povukla da i ja  vidim na što  liči  taj sirup pa sam na brzinu, da me ko ne vidi, jezikom priletio priko grljka bočice sirupa, što bi rekli, oblizo. Videći da to i nije nešto, vratio sam se svom prošeku, ali samo u malim količinama, tek da okusim jer su me prokontali te pripelili da ne smim puno i da nije to za dicu.  Ruku na srce, priznati triba  da svaka  rana  nije ista i da su ukusi različiti,  ali u svakom slučaju, bez apetita ništa. I ako ga nema, nije dobro. A tada u apoteku po sirup  ili kakvu dobru rakiju, kada su odrasli u pitanju.

Na  kraju ovog mog nadovidanja pogledajte ovo gore na  slici  pa pravo recite ko bi joj mogo odoliti. Nema veze što je "čandra" bez ijedne crvene šare, samo neka je plamen ili žera malo  uzmu na šćapu, a i bez toga -  ona je zakon.

 

Ante Đikić/Tomislavcity

 

 

Zanimljivosti - najnovije

Lip 27, 2017

Turisti oduševljeni ponudom Blidinja:…

Pored posjeta iz Europe, već su se najavili i…
Lip 26, 2017

Baka Iva: "“Radi, moli i po podne…

Na blagdan svetog Ivana Krstitelja Iva Radoš…
Lip 24, 2017

Maskirni radar

U BiH je sve moguće. Na putu Sarajevo-Tuzla u…
Lip 24, 2017

Veliki crvenički svitnjak uoči Ivandana

Sinoć je u Crvenicama zapaljen najveći svitnjak…
Lip 23, 2017

Duvanjski svitnjaci svetome Ivi

Rođendan svetoga Ivana Krstitelja najglasovitiji…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME