Četvrtak, 18 Svibanj 2017 20:38

Duvanjski pojmovnik: Spremit po avutobusu

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

 

U zadnji tren duvanjskoj studentariji u mostarskim podstanarskim stanovima na Rudniku i Cimu, u Ilićima i Rodoču dođe paket i pedeset eura koje je ćaća spremio po avutobusu. Zato ovi dečki ne sanjaju anđele, nego Globtoura,Ćićka i Vranicu. Istu večer pozovu ekipu iz Orašja, Žepča, Viteza i Ljubuškog, kao da se konstituira Sabor HR Herceg-Bosne, i fešta može početi.

Godinama spremit po avutobusu predstavlja najsigurniji način dostave svih mogućih i nemogućih potrepština. Roba cirkulira dvosmjerno: ozdal (iz Duvna prema Zapadu) i ozgar (iz Zagreba i EU prema Duvnu). Ozdal se šalju suva rebra, kora slanine, sir iz mišine, domaća kobasica, duvanjski krumpir, imocka loza i ramska šljiva. U istom paketu putuje miris zavičaja – plod duvanjske podvornice, ćaćinog truda i materinske ljubavi. Zato našem čoviku u Zagrebu, Hamburgu, Bernu ili Wienu nije ni do čega stalo koliko do autobusne pošiljke (nigdje ne stane toliko nostalgije koliko u autobusne bunkere). Po avutobusu šalje se i ozgar, nije da nije. I nema što se nije slalo i što se i danas ne šalje: fleksarice, cekulari, motorke, šaht-table, žute cerade, markirana odjeća, video-rekorderi i prvi televizori u boji. Čak je kompletan polovan namještaj za kuću znao biti rastavljen i spremljen po avutobusu (kasnije uspješno ugrađen u duvanjsku trokatnicu).

Odavno je to tako. Vječni student Jozo sve je razgovore s kućom završavao poslovičnom rečenicom: Spremte po avutobusu. Onda bi željno iščekivao kartonski paket utegnut špagom na kojemu piše: naš Jozo, Zagreb. Kad je bio sedma godina u ZET-ovom tramvaju, a druga u studentskom indexu, Jozo je već imao toliko iskustva da je po dubini usijecanja špage u dlanove mogao procijeniti koliko su mu ukućani spremili slanine, cvrljaka i sudžuka, i ima li koja litrica hercegovačke Blatine. Ilija rodom iz Sarajlija postao je prijatelj sa svim vozačima Livno i Croatia busa dok je svaku večer dočekivao bocu duvanjske varenike na zagrebačkom kolodvoru (zato je bio jak i spreman, pa mu ni Lisica na Kupresu ništa nije mogao).

Dostava po avotubusu je sigurna 100% i nije poznato da je ikom išta nestalo, iako su sve vrste roba na ovaj način prešle milijune kilometara i preko ruku ih je prebacilo tisuće ljudi. Zato globalne korporacije, FedEx i Western Union, s nevjericom i divljenjem izučavaju duvanjsku inačicu ovog oblika transporta. Jedini problem može biti na (suvišnoj) granici. Ukoliko se nađe neki carinik uskog svjetonazora i soc-realističkog mentaliteta, može, vidjevši pršut spremljen za München, suvišno zapitati: Šta ti je ovo? Nakon kraće rasprave obično dođe i drugi službenik, osoba širokih vidika i europskih manira, pa kaže: Ajd, bolon, pusti čovika.

Nekako se čini da slađe ipak šalje ozdal. Baba Jela iz donjih sela, kad su ju prilikom vraćanja iz Zagreba upitali carinici na Kamenskom ima li što za prijaviti, u jednoj rečenici je održala predavanje iz regionalne ekonomije:Šta ću imat? Pa ne iđem ozdal, nego ozgar.

P.S.

Administratori FB-stranice Duvanjski pojmovnik razvili su aplikaciju koja otkriva raspored autobusnih linija od i prema Tomislavgradu, imena vozača, zapreminu bunkera i carinske smjene.

Tekst: T.M & M.P

Zanimljivosti - najnovije

Kol 17, 2017

Duvanjski pojmovnik: Nije u vinklo

Čim je učitelj objašnjavajući pučkoškolcima…
Kol 16, 2017

Roško Polje: Čekala ih je njihova škola

Školska generacija rođena 1972. prošle godine je…
Kol 14, 2017

Mario Stanić novi luški knez

Lužani, domicilni i raseljeni, luški zetovi i…
Kol 13, 2017

Tomislavgrad u objektivu Ivana Keškića

Lijepe fotografije Tomislavgrada, snimljenih iz…
Kol 13, 2017

Koncert Miroslava Škore u Šujici

Za ovo doba godine po vrlo hladnom vremenu…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME