Četvrtak, 18 Svibanj 2017 18:38

Duvanjski pojmovnik: Spremit po avutobusu

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

 

U zadnji tren duvanjskoj studentariji u mostarskim podstanarskim stanovima na Rudniku i Cimu, u Ilićima i Rodoču dođe paket i pedeset eura koje je ćaća spremio po avutobusu. Zato ovi dečki ne sanjaju anđele, nego Globtoura,Ćićka i Vranicu. Istu večer pozovu ekipu iz Orašja, Žepča, Viteza i Ljubuškog, kao da se konstituira Sabor HR Herceg-Bosne, i fešta može početi.

Godinama spremit po avutobusu predstavlja najsigurniji način dostave svih mogućih i nemogućih potrepština. Roba cirkulira dvosmjerno: ozdal (iz Duvna prema Zapadu) i ozgar (iz Zagreba i EU prema Duvnu). Ozdal se šalju suva rebra, kora slanine, sir iz mišine, domaća kobasica, duvanjski krumpir, imocka loza i ramska šljiva. U istom paketu putuje miris zavičaja – plod duvanjske podvornice, ćaćinog truda i materinske ljubavi. Zato našem čoviku u Zagrebu, Hamburgu, Bernu ili Wienu nije ni do čega stalo koliko do autobusne pošiljke (nigdje ne stane toliko nostalgije koliko u autobusne bunkere). Po avutobusu šalje se i ozgar, nije da nije. I nema što se nije slalo i što se i danas ne šalje: fleksarice, cekulari, motorke, šaht-table, žute cerade, markirana odjeća, video-rekorderi i prvi televizori u boji. Čak je kompletan polovan namještaj za kuću znao biti rastavljen i spremljen po avutobusu (kasnije uspješno ugrađen u duvanjsku trokatnicu).

Odavno je to tako. Vječni student Jozo sve je razgovore s kućom završavao poslovičnom rečenicom: Spremte po avutobusu. Onda bi željno iščekivao kartonski paket utegnut špagom na kojemu piše: naš Jozo, Zagreb. Kad je bio sedma godina u ZET-ovom tramvaju, a druga u studentskom indexu, Jozo je već imao toliko iskustva da je po dubini usijecanja špage u dlanove mogao procijeniti koliko su mu ukućani spremili slanine, cvrljaka i sudžuka, i ima li koja litrica hercegovačke Blatine. Ilija rodom iz Sarajlija postao je prijatelj sa svim vozačima Livno i Croatia busa dok je svaku večer dočekivao bocu duvanjske varenike na zagrebačkom kolodvoru (zato je bio jak i spreman, pa mu ni Lisica na Kupresu ništa nije mogao).

Dostava po avotubusu je sigurna 100% i nije poznato da je ikom išta nestalo, iako su sve vrste roba na ovaj način prešle milijune kilometara i preko ruku ih je prebacilo tisuće ljudi. Zato globalne korporacije, FedEx i Western Union, s nevjericom i divljenjem izučavaju duvanjsku inačicu ovog oblika transporta. Jedini problem može biti na (suvišnoj) granici. Ukoliko se nađe neki carinik uskog svjetonazora i soc-realističkog mentaliteta, može, vidjevši pršut spremljen za München, suvišno zapitati: Šta ti je ovo? Nakon kraće rasprave obično dođe i drugi službenik, osoba širokih vidika i europskih manira, pa kaže: Ajd, bolon, pusti čovika.

Nekako se čini da slađe ipak šalje ozdal. Baba Jela iz donjih sela, kad su ju prilikom vraćanja iz Zagreba upitali carinici na Kamenskom ima li što za prijaviti, u jednoj rečenici je održala predavanje iz regionalne ekonomije:Šta ću imat? Pa ne iđem ozdal, nego ozgar.

P.S.

Administratori FB-stranice Duvanjski pojmovnik razvili su aplikaciju koja otkriva raspored autobusnih linija od i prema Tomislavgradu, imena vozača, zapreminu bunkera i carinske smjene.

Tekst: T.M & M.P

Zanimljivosti - najnovije

Lip 27, 2017

Turisti oduševljeni ponudom Blidinja:…

Pored posjeta iz Europe, već su se najavili i…
Lip 26, 2017

Baka Iva: "“Radi, moli i po podne…

Na blagdan svetog Ivana Krstitelja Iva Radoš…
Lip 24, 2017

Maskirni radar

U BiH je sve moguće. Na putu Sarajevo-Tuzla u…
Lip 24, 2017

Veliki crvenički svitnjak uoči Ivandana

Sinoć je u Crvenicama zapaljen najveći svitnjak…
Lip 23, 2017

Duvanjski svitnjaci svetome Ivi

Rođendan svetoga Ivana Krstitelja najglasovitiji…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME