Petak, 10 Ožujak 2017 10:30

Zlatne Uzdoljkine ruke

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

 

Što oči vide, srce želi, to ruke prave i pletu

 

Vrijeme Facebooka, mobitela, Vibera i serija „otjeralo“ je i izbacilo iz kuća pletenje, heklanje, vezivo i tkanje. Žene s ovim znanjem postale su danas kao biseri. Uistinu su rijetkost, godi i oku i uhu gledati njihove ručne radove, slušati kako to rade i uživaju u tome.

U Ploči, u kući Uložnik još uvijek se nalaze heklani stolnjaci, tabletići, gobleni, vezeni jastuci, raznoliki oblici i motivi urađeni rukama supruge i majke Kate Uložnik, djevojački Barešić. U Ploči svi je znaju pod nadimkom Uzdoljka jer je porijeklom s Uzdola, iz sela Pale. Prisjeća se svoje udaje i veli bilo je to na datum godišnjice pokolja 14. rujna 1985. godine. U braku sa Slavkom rodila je troje djece. Za njezinu kćerku Anu svi već znaju. Časna je sestra na Haitiju.

U razgovoru otkriva nam: „Pletem od svoje dvanaeste godine. Naučila me mater. Još tamo 70-ih i 80-ih godina tkala sam narodnu nošnju, ponjave, rute od vune, struke. Plela sam i čarape, džempere, pape, heklala, vezla tapserije i gobleme, pravila štokrlnjače. Dok su mi djeca bila mala, plela sam im i hlače. Danas najviše pleruletem pape, šalove i kape.“

Danas je te poslove nastavila u slobodno vrijeme, a njezinu kuću i danas krase ručni radovi iz djevojačkih dana. Toliko je toga godinama naplela i uradila da, kako veli, nikakav traktor ne bi mogao povući. Radove nije prodavala. Sve podijeli prijateljima i rodbini. U njezinu darežljivost uvjerili smo se i sami.

Njezinih rukotvorina ima od Italije, preko Austrije, Njemačke do Kanade i Australije, te duž cijele Hrvatske. Materijal kupuje na pijaci.

U razgovor se ubacuje i muž Slavko: „Ona za dan oplete dvoje pape i onda dijeli, a da naplati 5 KM, šta ima od toga, a cili dan provela pleteći. Ne isplati joj se“.
Na to će mu Kata: „Ja to volim radit i tako slobodno vrijeme popunjam. Ovo je meni terapija i odmor.“ Samo suprug ne priznaje da mu je drago kad ima ovako radišnu ženu, a i njezine pape iskoristi on za dar svojim prijateljima ribolovcima.

Uspoređujući život i vrijednosti danas i prije, veli nam Kata: „Prije je bila sramota sidit praznih ruku. Sad nije, sad je mobitel glavni. Mladi danas idu u školu, sve školovano.“

Prisjeća se svog djetinjstva i mladosti; svoga oca koji nije nigdje radio; živjeli su od poljoprivrede. Ponavlja njegove riječi: „Tko radi, ne boji se gladi.“
Poslušala je svog oca, pa ne radi samo pletivo nego se naša Kata bavi i pravljenjem likera od oraha, trešanja, višanja, šipka, malina, kupina - i to sve kako bi mogla podijeliti i darovati prijateljima. Pravi i ljekoviti med od maslačka i borovače koji je dobar za lijek osobama s problemima disanja.  Ovaj med i prodaje. Zna ga napraviti i do 30 kilograma.

Dok susret lagano uz kavu privodimo kraju, poručuje svim ženama: „Onima kojima je dosadno, neka uzmu igle i pletu, neka tako liječe živce i dosadu. Dosta se toga može napraviti u slobodno vrijeme, pogotovo na selu tko ne radi.“

Našoj Kati i njezinoj obitelji svako dobro, sa željom da joj unučica Gabrijela nauči što prije plesti pape.

Pogledajte fotogaleriju!

 

Božana Nikolić/Rama-Prozor.info
Foto: Rama-Prozor.info

 

 

Zanimljivosti - najnovije

Lip 24, 2017

Maskirni radar

U BiH je sve moguće. Na putu Sarajevo-Tuzla u…
Lip 24, 2017

Veliki crvenički svitnjak uoči Ivandana

Sinoć je u Crvenicama zapaljen najveći svitnjak…
Lip 23, 2017

Duvanjski svitnjaci svetome Ivi

Rođendan svetoga Ivana Krstitelja najglasovitiji…
Lip 23, 2017

Moji snovi, želje sve za tebe su…

Jedan sivi, išarani potporni zid tijekom…
Lip 22, 2017

Duvanjski pojmovnik: Šmedljov (Šmedljav)

Ako znate kakav je slatkoran (v.…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME