Subota, 28 Listopad 2017 01:58

Tinin i Anđelin "El Camino"

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)


Put svetoga Jakova, "El Camino", je put kojim svakodnevno prolaze mnogi hodočasnci iz cijeloga svijeta. Dug je nešto više od 800 km, počinje u slikovitome selu Saint Jean Pied de Port na jugu Francuske, prelazi Pirineje, prolazi sjevernom Španjolskom te završava na veličanstvenome trgu pred zapadnim pročeljem katedrale svetoga apostola Jakova u Santiagu de Composteli. Na ovaj put ljetos su se odvažile dvije prijateljice, Matina Sabljić iz Tomislavgrada i Anđela Velić iz Livna.

- Uvjerena sam da na Camino nitko ne ode slučajno.To je zasigurno poziv na kojega čovjek odgovara - priča nam Matina koju svi prijatelji zovu nadimkom -Tina.
- Anđela i ja često planinarimo skupa, dosta smo različite osobnosti koje se krasno nadopunjuju. Unatoč razlikama spajaju nas i mnoge sličnosti, obje smo vjeroučiteljice i uvjerena sam kako nas je Bog s dobrim razlogom blagoslovio divnim prijateljstvom, započinje Tina svoje svjedočanstvo o pripremama za Camino na koji se, s dragom prijateljicom vrlo lako odlučila.
- Nije to bila ishitrena odluka, naprotiv. Camino je želja koja je tinjala u meni više od deset godina, kada sam čuvajući trudnoću posve nehotice izgovorila zavjet. Nekoliko godina kasnije, kada sam čitala kako su neki meni dragi ljudi iz našega zavičaja išli na hodošašće u Lourdes, Fatimu i Camino, Bog me podsjetio na moj zavjet pa je moje divljenje i želja za Caminom postajala sve glasnij - iskreno nam priznaje Tina.
Ovaj zahtjevan put koji se u prosjeku prelazi za tridesetak dana, nekih 26 km dnevno, Tina koja se uspješno nosi s dijabetesom shvatila je ozbiljno, no kaže nije se bojala.

- Za ovaj put je puno potrebnija duhovna nego fizička sprema. Mi smo obje fizički poprilično aktivne no Bog se pobrine i za one koji to nisu pa uvijek pošalje nekoga da pomogne i olakša. Duhovno smo obje bile još spremnije a to je najvažnije. Sve ostalo učinio je Bog. On je uklonio sav strah, svakodnevno nas je bodrio i taj osjećaj Božje blizine je ustvari neopisiv! - slažu se obje prijateljice te priznaju kako su na ovaj put krenule s istim ciljem: zahvaljivati Bogu, u srcu noseći sve potrbite, svaki dan onako kako su u sebi osjećale da trebaju.

Na putu su se kažu razdvojile, jer je Camino individualan poziv za druženje s Bogom i svatko ga treba prijeći sam, no i u toj fizičkoj razdvojenosti one su ostale neobično bliske.
- Kad bi se nakon par dana sastale shvatile bi kako smo u isto vrijeme molile jedna za drugu ili za iste nakane, prisjeća se Anđela koja iskreno priznaje da još uvijek uživa duhovne darove ubrane baš na ovome putu.

- Ondje zbilja Bog progovara kroz ljude koje susrećeš, kroz razna iskustva i to te zauvijek mijenja. Često sam hodočastila, no Camino je poseban put kojega iskreno svakome preporučujem, - kaže samozatajna Anđela koja za razliku od Tine, svoja iskustva voli samostalno i tiho proživljavati u svojoj nutrini.
- U početku me čudila Tinina potreba da javno dijeli svoja iskustva, no tek mi je kasnije postalo jasno da je i to dio Božjega plana. Njeno svjedočanstvo uistinu nekome može biti poticajno i zbilja vrijedno, iskrena je Anđela.

Ove dvije hrabre žene svoj su "Camino" završile za dvadeset i šest dana, rekli bismo u rekordnome roku.
- Cijelo to vrijeme nisam uzimala inzulin, a osjećala sam se odlično. Ni jedna ni druga nisamo imale čak niti jedan žulj! - prisjeća se Tina zahvalno i tvrdi da joj se puno teže bilo kasnije prilagoditi svakodnevnici. O svojim iskustvima Camina ona rado svjedoči na brojnim javnim tribinama a jedna od njih će se, kako smo već ranije najavili, održati u nedjelju 29. listopada u Tomislavgradu.
- O ovome hodočašću neumorno govorim od kada sam se vratila jer jednostavno imam potrebu za tim. Stoga svi oni koje to zanima neka dođu u nedjelju u dvoranu ispred Franjevačkoga muzeja u 19 sati odmah po završetku večernje mise - veselo poručuje Tina koja u svome javnome djelovanju uživa veliku podršku svoje prijateljice Anđele.

 

Ivana Ćurić/Tomislavcity

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME