Srijeda, 04 Listopad 2017 13:07

Proslava svetoga Franje u Bukovici

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

 

Bukovička crkva danas je bila prepuna vjernoga puka koji je ondje došao proslaviti svetoga Franju Asiškoga, zaštitnika ove župe.


- S oduševljenjem sam prihvatio poziv vašega župnika te sam došao danas k vama kako bih još bolje upoznao vašu župu i ovaj kraj koji je kolijevka hrvatske državnosti i bogati rasadnik duhovnih zvanja! - kazao je u uvodnoj riječi generalni vikar Dubrovačke biskupije dr. sc. don Stanko Lasić, današnji predvoditelj misnoga slavlja.

- Stupanj vjere ogleda se u povezanosti s našom župnom zajednicom, biskupima, papom, ali na poseban način i sa svim svecima. Iako oni više nisu prisutni ovdje na Zemlji, ipak su po Duhu Svetome trajno povezani s nama, a vaši su pradjedovi napravili odličan izbor kada su za zaštitnika župe odabrali upravo svetoga Franju. - primjetio je fra Stanko.

U svome nadahnutome govoru o svetome Franji, svecu koji je živio Evanđelje malen i ponizan među ljudima, ali zato velik i slavan na Nebu, između ostaloga je rekao:

- Duhovni otisak svetoga Franje utkan je u cijeli naš život, a njegovi nasljednici, franjevci učinili su neizrecivo mnogo dobroga za hrvatski narod. Stoga mi moramo ostati u zajedništvu! U Dubrovnik svake godine dolazi puno duvanjskih hodočasnika i ja sam se vama ovdje došao zahvaliti. Došao sam s vama ovdje, uz zagovor svetoga Franje moliti Boga za one koji vladaju, za političare, da ovdje stvaraju uvjete za život i da se naš narod prestane iseljavati. Sveti Franjo se sigurno neće oglušiti na naše molitve, a franjevci će s vama ostati zauvijek jer su čuvari našega kršćanskog naroda, dodao je don Stanko.

Na koncu misnog slavlja, riječi zahvale uputio je bukovički župnik, fra Mladen Rozić.

- Zahvaljujem dragome Bogu za sve dobro, prije svega za klimatske okolnosti jer iako je najavljena kiša, ipak je danas nema. Hvala svima vama dragi vjernici i prijatelji svetoga Franje koji ste danas došli čak i iz drugih župa. Hvala svima vama koji ste uveličali ovu našu svetkovinu kroz proteklu trodnevnicu, ministrantima, čitačima, framašima, našem župnom zboru i svim svećenicima danas nazočnima kao i onima koji su ovih dana ispovijedali. Na poseban način hvala današnjemu propovjedniku don Stanku Lasiću koji se odazvao na poziv te je ovdje s nama proslavio svetkovinu našega zaštitnika, svetoga Franje Asiškoga.

Ivana Ćurić/ Tomislavcity

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME