Nedjelja, 09 Srpanj 2017 16:10

Tomislavgrad: Središnja proslava svetog Nikole Tavelića

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)
 
 
Velikom svečanom procesijom gradskim ulicama danas je započela središnja proslava svetoga Nikole Tavelića. Uoči svetoga misnog slavlja pozdravne riječi okupljenome puku uputio je župnik u Tomisavgradu fra Slaven Brekalo. Na poseban se način zahvalio svojoj subraći koji su se nakon mnogih godina iz misija vratili svome domu.

- Fra Pere Čuić dao je 32 godine Crkvi u Africi, fra Filip Sučić 34 i fra Ante Kutleša koji je 42 godine dao Crkvi u Africi, podsjetio je župnik te im je uputio srdačnu dobrodošlicu.

Sveto misno slavlje, kako je ranije i najavljeno, predvodio je otac provincijal fra Miljenko Šteko. On se na samom početku svoje nadahnute homilije osvrnuo na duvanjsku povijest koju je nazvao poučnom.

- Narode Božji, dragi puče duvanjski na ovaj stožerni, godišnji blagdan izručimo Bogu svemogućem svu našu povijest i našu sadašnjost. Pogledajmo se kakvi smo i molimo da budemo bolji i blagoslovljeniji u našoj budućnosti.

Prisjetio se naših predaka koji su teško živjeli, ali su nam ostavili bogatstvo vjere poput sveca kojega danas slavimo.

- Sveti Nikola je biostavljen pred izbor, smrt ili odricanje Krista.Tri dana bio je strašno mučen, četvrti dan pogubljen, razrezan na komade i spaljen, podsjetio je otac provincijal.

- Čujemo li mi poziv na obraćenje jer čovjek današnjice pokušava stvoriti bezbožan svijet. Takav svijet stvara osamljenosti i izlaže opasnostima koji nose nesagledive posljedice, upozorio je današnji propovjednik koji je na kraju homilije zavapio Bogu da nas uz zagovor svetoga Nikole sačuva od svakoga oblika moderne kuge koja ubija volju za život.

- Uputiti riječi zahvale uvijek je najnezahvalnije jer se svaki put nekoga zaboravi, primjetio je duvanjski gvardijan, fra Sretan Ćurčić u svome govoru na koncu misnoga slavlja.

On je, prisjećajući se bogatih duhovnih i kulturnih sadržaja koji su se ovih dana zbili, zahvalnost uputio svima koji su na bilo koji način sudjelovali u protekloj devetnici te su tako doprinjeli da sve protekne tako svečano i dostojanstveno.
 
Ivana Ćurić/Tomislavcity

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME