Nedjelja, 18 Lipanj 2017 23:19

Krizma u Bukovici

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

 

 

Mons. dr. Ratko Perić, biskup mostarsko- duvanjski pohodio je jučer bukovičku župu kako bi podijelio sakrament svete potvrde. Na samom početku svetoga misnog slavlja krizmanici, njih četrdeset i troje, uputili su mu srdačnu dobrodošlicu u svoju župu.


- Žetva je velika a radnika je malo, poruka je današnjega evanđelja koju je biskup zorno i dokazao iznoseći zabrinjavajuće brojke koje nesumnjivo potvrđuju činjenicu o premalome broju svećenika u kršćanskome svijetu.


- Isus jasno kaže molite i dat će vam se. Bez toga ne ide. Isus je cijelu noć molio svoga Oca kako bi izabrao dvanaestoricu. On, Sin Božji cijelu je noć molio, koliko onda trebamo moliti ja i ti, upitao se biskup u izuzetno nadahnutoj propovijedi.


Osvrnuo se i na ogroman odlazak Hrvata s ovih prostora ali i iz cijele domovine. Svoju je zabrinutost opet zorno potkrijepio poražavajućim brojkama.

- Volio bih kad bih vam sada mogao reći da je velika žetva ovdje na Duvanjskome polju, ali vi bolje od mene znate da to nije tako, kazao je otac biskup.


Kroz prispodobu o sijaču, biskup je ohrabrio krizmanike da se ne boje slijediti Isusov poziv i da budu neumorni u svjedočenju svoje vjere čak i onda kada se čini da je sve krivo.

- Tri su zrna propala tek se četvrto primilo. Ti dobro razmisli jesi li ti u prva tri i daj sve od sebe da ne budeš. Sve ostalo prepusti Bogu, rekao je otac biskup te je podsjetio na veliku važnost današnjega događaja za sve krizmanike.


- Vi danas potvrđujete svoje krštenje. Vi, ne vaši roditelji za vas. Onda niste bili svjesni važnosti tog čina no danas jeste. Nakon što svoju vjeru svjesno potvrdite na svom čelu primate i pečat Duha Svetoga.

Fra Mladen Rozić, bukovički župnik na kraju se misnoga slavlja zahvalio ocu biskupu, župnome zboru te vjeroučiteljici Ružici Klarić koja je za ovaj događaj odlično pripremila krizmanike. Zahvale je uputio i sam biskup rekavši kako je oduševljen pjevanjem župnoga zbora a na pastoralnome radu zahvalio se i i župniku fra Mladenu i svim njegovim suradnicima.


- Njegovi najbolji i najgori suradnici ste vi roditelji. Vi koji u crkvu šaljete i pratite svoju djecu, rekao je biskup na koncu ove svečanosti.

 

Ivana Ćurić/Tomislavcity

Foto: Miro Šumanović

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME