Subota, 03 Lipanj 2017 11:11

Krizma u duvanjskoj župi 2017. - "Blago tebi kad imaš harmoniju mozga, jezika i srca!"

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

 

Dođi, Duše Presveti, sa neba nas posjeti zrakom svoje milosti. Dođi, Oče ubogih, djelitelju dara svih, dođi, srca svjetlosti. 

Danas, na uočnicu svetkovine Duhova, na euharistijskome slavlju u Župi sv. Mihovila Arkanđela u Tomislavgradu, biskup mostarsko – duvanjski mons. Ratko Perić podijelio je sakrament svete krizme za 106 krizmanika. Među njima j 65 djevojaka i 41 mladić.  Njih 100 je za ovaj sakrament kroz školsku i vjeronačunu godinu pripremao duvanjski župnik fra Slaven Brekalo dok je šestero krizmanika pristiglo sa strane.

U znak zahvalnosti i dobrodošlice biskupu je uručen buket cvijeća u ime svih duvanjskih krizmanika i naše župe, a župnik je u ime cijele zajednice na poseban način pozdravio oca biskupa i krizmanike.

- Ovo je vaš dan, i jednom u vašem životu. Neka Duh Sveti prožme vaša srca, uvodno je kazao župnik fra Slaven.

Sakrament sv. krizme podijelio je mjesni biskup mons. Ratko Perić koji je ujedno predvodio koncelebrirano misno slavlje. U nadahnutoj propovijedi biskup Perić je pozvao krizmanike da svojim mozgom, srcem i jezikom (tri organa do kojih jako držimo i koji stalno rade) na poseban način poštujemo prve tri Božje zapovjedi:

1. Ja sam Gospodin Bog tvoj, nemaj drugih bogova uz mene.
2. Ne izusti imena Gospodina Boga svoga uzalud.
3. Spomeni se da svetkuješ dan Gospodnji.

Mozak je središte našega razum i razmišljanja. U srcu su naši osjećaji i odluke. Ono je mjesto naših odluka i slobodne volje. Ovo što govorim je preko jezika. Svijeta je bilo prije mene milijun godina, a poslije mene možda će biti milijardu. Pojavimo se i nestanemo. Odakle mi? Odakle prvi? Bog je stvorio mene, svojim razmišljanjem i razumom priznajem Boga, On jest, On postoji. Ja postojim samo malo, a On trajno. Dužan sam u ovom svijetu priznati da Bog jest. (prva zapovjed)

Priznat ću to poštovanje jezikom, time što neću izustiti Njegovo ime uzalud. Boga ću priznati i poštivati jezikom na svakom mjestu gdje zatreba, a ne psovati ga. (druga zapovjed)

Otac biskup je pozvao krizmanike da nakon svete krizme nastave poštovati treću Božju zapovijed i na izvanjski način - dolaskom na svetu misu. (treća zapovjed)

-Poštuj jedan dan odmora – nedjelju, dođi u crkvu i priznaj Boga time što nećeš raditi već ćeš izraziti Bogu poštovanje.

Blago tebi kad imaš harmoniju mozga, jezika i srca! – kazao je otac biskup.

Napominimo i da su ovogodišnji krizmanici bili svi isto odjeveni, u duge bijele haljine. Neki mladići su se pribojavali kako će im haljine stajati, ali priznat ćete da su svi lijepi i uredni. Postali şu punoljetni u duhovnome smislu. Neka njihovim koracima uvijek upravlja i vodi Duh Sveti!

- Drago mi je da ste svi tako obučeni, ne modirajući se nego pokazajući da želite biti kao te bijele haljine, pohvalio je krizmanike otac biskup, poželjevši im takvu bijelinu i svijetlinu u vječnosti.  

Spomenimo da je u ime roditelja ovogodišnjih krizmanika prigodnu i zahvalnu riječ uputio dr. Ivan Bagarić.

Čestitamo našim krizmanicima, njihovim roditeljima, kumovima, vjeroučiteljima te župnoj zajednici ovaj veliki dan koji je lijepim pjevanjem na svetoj misi uzveličao veliki župni zbor Sveti Nikola Tavelić!

Z.S.Tomislavcity

 

 

 

 

 

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME