Nedjelja, 19 Veljača 2017 12:10

Apostolski nuncij u BiH posjetio Drvar: Gradnja crkve se predugo politizira

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

 

U povodu aktualizacije dva desetljeća dugog problema oko ponovne izgradnje porušene katoličke župne crkve u Drvaru, apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto posjetio je 18. veljače 2017. taj grad u pratnji banjolučkog biskupa mons. Franje Komarice.

U zgradi Općine Drvar, u uredu načelnika priređen je susret s općinskim načelnikom Goranom Broćetom na kojem su, osim dvojice visokih crkvenih predstavnika, bili nazočni predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Draško Dalić, ministar u Vladi HBŽ Ivica Brešić, predsjednik Općinskog vijeća Nikica Bosnić, općinski vijećnici iz reda hrvatskog naroda Stijepo Vukančić i Berislav Bošnjak, drvarski župnik don Davor Klečina, te tajnici nuncija i biskupa Giuseppe Trentadue i Boris Jorgić.

U otvorenom i konstruktivnom razgovoru svi su se sugovornici složili da se problem izgradnje crkve u Drvaru bespotrebno predugo politizira, te da bi trebalo konačno odvojiti „političku trgovinu“ od ovog pitanja, budući da se radi o jednom od osnovnih neupitnih ljudskih prava – prava na slobodu vjere i slobodno djelovanje jedne vjerske zajednice, oko kojega prava ne bi smjelo biti sporenja.

Nuncij Pezzuto izrazio je „veliko zadovoljstvo“ što je kod svih nazočnih primjetio dobru volju i želju za dijalogom i rješavanjem ovog problema. Zahvalio je načelniku i Općinskom vijeću na učinjenom prvom koraku, budući da su prije dva tjedna donijeli odluku da će se u drugom ovogodišnjem tromjesečju odrediti lokacija za izgradnju crkve.

Zajednički je zaključak ovog sastanka da se svi stanovnici općine i županije, a osobito dužnosnici trebaju potruditi oko rada na općem dobru svih građana u Drvaru i županiji, na stvaranju ozračja povjerenja i suradnje, te da bi u tome duhu i ponovna izgradnja katoličke župne crkve u Drvaru trebala donijeti korist i dobro ne samo katolicima, nego svim građanima koji tamo žive.

Mons. Pezzuto najavio je svoj ponovni dolazak u Drvar za mjesec dana na proslavu patrona župe sv. Josipa, te izrazio želju da na proslavi opet vidi sve današnje sugovornike.

bljesak.info

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME