Utorak, 21 Studeni 2017 23:22

Zajedno za Tomislavgrad: Kako smo vidjeli 8. sjednicu OV Tomislavgrad

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)Poštovani sugrađani,

zbog saznanja o nepotpunom prenošenju 8. sjednice OV. Tomislavgrad putem RTG-a zbog tehničkih ili nekih drugih razloga, koristimo prostor internetskog portala za informiranje javnosti o onome o čemu su vijećnici OV. Tomislavgrad  20. 11. 2017. godine vijećali. Da ne bi gubili previše vremena čitajući suhoparni tekst, odlučili smo prenijeti naše stavove glede točaka dnevnog reda i vijećničkih pitanja koja su izazvala najveće rasprave u OV.

Na samom početku sjednice, iz redova oporbe (Drago Stanić HDZ 1990) postavljeno je pitanje o tome, pridržava li se Općina Tomislavgrad zakonom propisanih uvjeta glede naplate i utvrđivanja visine cijene komunalne naknade. Na ovo pitanje dobili smo šture odgovore, kako od predstojnika Službe za graditeljstvo, prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove gosp. Zdravka Krište, tako i od samog načelnika Općine Tomislavgrad gosp. Ivana Vukadina. Odgovor na ovo pitanje vrlo je jasan, Općina Tomislavgrad ne pridržava se zakonom propisanih uvjeta, iz razloga što sredstva fakturirana na ime komunalne naknade ne budu utrošena za usluge građanima na ime onoga na što je fakturirana. Sredstva komunalne naknade ne smiju koristiti nenamjenski za „KRPANJE PRORAČUNSKIH RUPA“, stvaranje prostora za stranačka uhljebljavanja i slično. Komunalna naknada je usluga, i kao takva se naplaćuje, samo ako je građanin dobio uslugu. Visina cijene usluge, trebala bi biti normirana na način, da je ovisna o količini novca koja se proračunom izdvajaju za ono što je vezano za komunalnu naknadu, što sada nije slučaj, jer cijena komunalne naknade iznosi puno više.  

Žestoka rasprava vodila se o izmjeni Odluke općinskoga vijeća o visini naknade za novorođeno dijete. Naime, prijedlog općinskih službi išao je na način da se naknada sa sadašnjih 200 KM poveća na 300 KM. Svjesni otpora na kojeg su oporbeni vijećnici nailazili od strane vladajuće klike (HDZ BiH i SDA), kada su kroz raspravu predlagali puno veće iznose, te kroz pitanja na prijethodnim sjednicama, vijećnik Ivica Kelava (HSP-PRAVAŠI) podnio je amandmana na ovu odluku  u suradnji sa oporbenim klubovima (Koalicija Zajedno za Tomislavgrad, HNL, HSP BiH, HS HKDU-HRAST) i (HDZ 1990-HSS Stjepan Radić), te vijećnikom Avdijom Đugumom (SDP),  zatraživši iznos od minimalno 400 KM, sa tendencijom rasta tj. ponovnom izmjenom  odluke tijekom 2018. godine, što su prisutni vijećnici HDZ BiH i SDA odbili. Odluku o odbijanju ovoga hvalevrijednog  amandmana, načelnik je pravdao manjkom proračunskih sredstava i to na sjednici kada su vijećnici OV dobili digitalne uređaje (tablete) povodom programa digitalizacije sjednica OV-a  koje je građane koštalo (još ne znamo koliko?) i o tome ćemo naknadno izvijestiti.  Stav koalicije Zajedno za Tomislavgrad je da, u vremenu digitalne tehnologije, u vremenu kad većina građana koristi SMART telefone, podržavamo digitalizaciju OV-a. Međutim, nabavka tablet uređaja  po nama je besmislena jer vijećnici radne materijale mogu dobivati i prelistavati putem vlastitih mobilnih uređaja, privatnih prijenosnih računara ili tablet uređaja. Umjesto nabavke ovih uređaja, a da ne govorimo o ostalim proračunskim vidljivim i skrivenim stavkama trošenja našeg zajedničkog novca, mogla su se osigurati neusporedivo veća sredstva za gore spomenute naknade.

Pod točkom broj 18. vijećnici su informirani o održanim javnim raspravama u svezi izgradnje štala za uzgoj krava iznad sela Srđana. Zbog nedovoljno informacija sa terena koalicija Zajedno za Tomislavgrad (HNL, HSP BiH, HS HKDU- HRAST) neće zauzeti konačan stav kako ne bi donijeli pogrešnu odluku. Držimo dobrim to što su se općinske službe odlučile održati javnu raspravu te se informirati na terenu o argumentima ZA I PROTIV izgradnje, jer u slučajevima prijašnjih peticija načelnik je građane “KITIO“ raznim epitetima, pa izražavamo zadovoljstvo što se konačno malo socijalizirao.

Ured za informiranje koalicije Zajedno za Tomislavgrad (HNL, HSP BiH, HS HKDU- HRAST)


Politika - najnovije

Sij 17, 2018

Prilog Federalne TV o korištenju vode…

Prigodom posjete predsjednice R Hrvatske,…
Sij 16, 2018

Komšić za N1: Grabar Kitarović će u BiH…

Željko Komšić je u programu N1 televizije…
Sij 14, 2018

Čović: 'U sljedećih godinu ili dvije…

Predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine i…
Sij 12, 2018

Komšić po treći put u Predsjedništvu

Budući su, kako sada stvari stoje, izgledi da se…
Sij 10, 2018

Zaključci Predsjedništva HRS-a:…

U utorak 9.1.2018. je održana sjednica…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME