Četvrtak, 09 Studeni 2017 13:20

Afera stipendije: I djeca bivšeg županijskog premijera primala stipendije za socijalno ugrožene studente!

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

 

Piše: D.Obrdalj/zurnal.info

Kada je HDZ-ov ministar Darinko Mihaljević školske 2016/2017. djecu prijavio za državnu stipendiju u Hrvatskoj pod E kategorijom studenata sa slabim socijalnim statusom, imao se na koga ugledati. Godinama ranije na istoj listi i pod istom kategorijom našli su se Filip i Matea Omazić, djeca bivšeg premijera HBŽ i sadašnjeg direktora Zavoda za zapošljavanje HBŽ, Ante Omazića

Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja RH akademske 2014/2015.godine Matea Omazić dobila je stipendiju u Hrvatskoj kao student slabijeg socijalnog statusa. Naredne godine pridružuje joj se i brat Filip.

Filip i Matea ispunjavali su uvjete za stipendiju za studente slabijeg socijalnog statusa iz razloga jer sve do 2016. godine nije bilo obavezno prijavljivanje prihoda članova obitelji već samo kućanstva. U to vrijeme samo njih dvoje prijavili su prebivalište u Hrvatskoj. Nisu bili obavezni da navedu primanja roditelja u BiH, pa su na taj način postali socijalno ugroženi studenti iako su im roditelji imali iznadprosječna primanja u BiH.  

U školskoj godini 2016/2017. uvodi se stavka da se moraju prijaviti primanja svih članova porodice ma gdje se nalazili. Sin Filip je diskvalificiran jer nije prijavio primanja roditelja. Kako saznajemo, natječaj za ovu godinu je u toku a Filipova aplikacija je u obradi.

Inače, Ante Omazić bivši je premijer HBŽ-a koji je obavljao i funkciju predsjednika Županijskog odbora HDZ-a BiH. Jedno vrijeme bio je član HDZ-a 1990, pa se onda ponovo vratio u redove HDZ-a. 

ŽURNAL: Da li su Vaša djeca dobila stipendiju u Hrvatskoj 2014/2015. godine?

ANTE OMAZIĆ: Da

ŽURNAL: Pod kategorijom studenata slabijeg socijalnog statusa?

ANTE OMAZIĆ: Ne znam, ne znam. Što se tiče onog imovinskog cenzusa, ja to ne prelazim.

(Podsjetimo, u natječaju za stipendije za studente slabijeg socijalnog statusa navedeni su ovi uvjeti:

Prosječni mjesečni prihodi po članu obitelji ne prelaze 65% proračunske osnovice (2.161,90 kuna) koja se utvrđuje svake godine odgovarajućim propisom (podatke o prihodima Ministarstvo preuzima  iz službene evidencije porezne uprave za prvih 6 mjeseci 2016. godine)“)

ANTE OMAZIĆ: Moja plaća 2014. godine  bila je 1.950 maraka. To je nekih 7.400 kuna, a cenzus pet članova obitelji puta 2.160 kuna ispadne nekih 11.000 kuna, jel tako?

ŽURNAL: A supruga?

ANTE OMAZIĆ: Supruga nešto privatno vrti.

Kako saznaje Žurnal, privatni posao supruge Ružice Omazić počeo je 2010. godine kada je osnovala firmu FINACO – BC. Firma je dobijala poslove od Vlade HBŽ, a prema dostupnim podacima do te 2014. godine ostvarila dobit blizu 70.000 maraka. 

 

 

Osim toga, Ružica Omazić nalazi se i na listi sudskih vještaka ekonomske struke federalnog ministarstva pravde.

Dakle, dovoljno je da je supruga Omazić imala mjesečna primanja približno tisuću maraka pa da bude jasno da djeca bivšeg premijera HBŽ i sadašnjeg direktora Zavoda za zapošljavanje u Livnu nisu zaslužila socijalni status koji su naveli.

 

Pročitajte više na zurnal.info

 

Politika - najnovije

Stu 18, 2017

Izaslanstvo Općine Tomislavgrad…

Izaslanstvo Općine Tomislavgrad, predvođeno…
Stu 17, 2017

Ivan Vukadin: Suludo je da obitelj čiji…

U Grudama je povodom Dana općine Grude i…
Stu 17, 2017

Vlada HBŽ: Ilija Jakić imenovan…

Na jučerašnjoj sjednici Vlada Hercegbosanske…
Stu 16, 2017

Čović se sastao s braniteljima: Traži…

Zaključak s današnjeg sastanka bit će dostavljen…
Stu 15, 2017

Hrvatska lista za Livno: "Od poteza…

Priopćenje Hrvatske liste za Livno: Kao član…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME