Srijeda, 11 Listopad 2017 08:59

Još jedna sarajevska priča: TV Hayat o iseljavanju iz Livna - preko 20.000 Livnjaka napustilo zavičaj!?

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

 

Domaći političari skrivaju podatke o iseljavanju, stavljaju problem iseljavanja pod tehpih ili ga uvijeno interpretiraju, govoreći da se uvijek iseljavalo s ovih naših prostora. Odlazak stanoviništva je zaista uzeo maha i vidljivo je da ubrzano nestajemo. Škole su sve praznije, ulice puste, a u selima osim rasvjete ništa ne svijetli...

Upravo taj prostor koriste sarajevski mediji, liju krokodilske suze i iseljavanje povezuju s neuspješnom hrvatskom politikom. Njihovi zaključci se svode na konstatacije da se na područjima gdje je čisto hrvatska vlast još masovnije odlazi nego u ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine.

Hoće li naši političari i dalje zabijati glavu u pijesak i ostavljati slobodan medijski prostor za različite interpletacije: nekada iskrene i ispravne a nekada s jasnom političkom namjerom ili će iznijeti jasne statističke pokazatelje i problem iseljavanja i gubitka stanovništva pokazati u pravom smislu, suočiti se s tim problemom te nakon toga krenuti hladne glave u njegovo rješavanje, ostaje za vidjeti.

U međuvremenu i ekipa TV Hayata je bila u Livnu. Za emisiju Dobar Dan BiH novinarka Alisa Gluhović bavi se podatkom da je iz Livna od rata do danas iselilo preko 20.000 Livnjaka. Pogledajte prilog.

 

 

 

TV Hayat/Tomislavcity

 

Politika - najnovije

Sij 19, 2018

Jozo Bagarić: Mislio sam da je ovo…

Nekoliko nasrtaja bošnjačkih stranaka na…
Sij 18, 2018

Vlada HBŽ dala suglasnost za školovanje…

Vlada Hercegbosanske županije na današnjoj…
Sij 18, 2018

HRS: Jesu li Hrvati u BiH samo…

Imajući u vidu „diskrecijske“ neplanirane i…
Sij 17, 2018

Prilog Federalne TV o korištenju vode…

Prigodom posjete predsjednice R Hrvatske,…
Sij 16, 2018

Komšić za N1: Grabar Kitarović će u BiH…

Željko Komšić je u programu N1 televizije…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME