Ponedjeljak, 31 Srpanj 2017 15:49

Koalicija "Zajedno za Tomislavgrad": Osvrt na sjednicu OV-a

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

 

Ured za informiranje koalicije "Zajedno za Tomislavgrad" uputio je osvrt na posljednju sjednicu Općinskog vijeća Tomislavgrad koja je održana 21. srpnja 2017.

Iza nas je još jedna sjednica OV Tomislavgrad sa nastavkom uveseljavanja ovo malo preostalog pučanstva na našim prostorima. Na samom početku sjednice predsjednik kluba vijećnika koalicije Zajedno za Tomislavgrad (HNL, HSP BiH, HS HKDU- HRAST) gosp. Ante Pašalić je predložio i zatražio da se sa dnevnog reda povuče točka  koja se odnosila na proglašenje pješačke zone u  dijelu ulice Mijata Tomića. Ovaj prijedlog su podržali i ostali oporbeni vijećnici  nakon čega je općinski načelnik gosp. Ivan Vukadin, u manirima političke demagogije (koja mu ide od ruke gotovo kao njegovom dragom vođi) pokušao našu javnost uvjeriti kako je oporba protiv našega grada, svih dobrih projekata i i svekolikog procvata. Slične riječi je načelnik eksplicitno iznio i na svečanoj sjednici OV prilikom proslave Dana Općine, kada, pored ostalih bisera, kaže: „A što to radimo i što smo radili na ostvarenju općinskih politika i planova. Neki, pokojni predsjednik Tuđman bi rekao i žuti i zeleni vragovi, su spremni uvezati se sa svima ne bi li naštetili svojem narodu, a ja bih rekao neki crni i crveni pljuvatori su uvijek spremni sve popljuvati što se odradi. Tima i takvima samo mogu reći: općina radi, a da radi to vidi svatko tko nakon dužeg vremena navrati u naš grad, koji je od kasabe ipak postao lijepi gradić“.

 Mi smatramo da ovakve i slične izjave jedan načelnik, osoba koja je, ili bi trebala biti, inelektualac, ne bi smio javno izgovarati, jer su primjerenije jednoj „seljačini“ nego općinskom načelniku. I svakako bi mu bilo mudrije i pametnije da svoje sugrađane izvjesti koliko se općina zadužila i pod kojim uvjetima, da objavi sve dokumente, od natječaja, preko izbora izvođača, nadzora i svega ostaloga, na općinskom ili nekom drugom portalu i da smanji malo svoju bahatost. Uostalom, ova oporba je sadašnjem načelniku servirala sve projekte kojima se hvali, ta ista oporba zna što znače zaduženja i krediti koji samo na prvi pogled izgledaju jako povoljni, ta ista oporba podržava sve naše projekte i sve ono što je dobro za našu općinu, ta ista oporba je trasirala put i davno otvorila sva vrata bitnih domaćih i europskih institucija... ta ista oporba u najvećem, gotovo stopostotnom broju, živi isključivo od svoga rada i nismo institucionalni ovisnici, nego plaćamo i „hranimo“ tako nagomilanu, inertnu i neučinkovitu administraciju koja u svim segmentima ubrzano raste dok se broj stanovnika još ubrzanije smanjuje.

Da se vratimo pješačkoj zoni za koju je klub vijećnika Zajedno za Tomislavgrad bio protiv. Ma nismo bili protiv ove odluke zbog nekakvog hira ili samo zato što je predložena od pozicije (nažalost, o ovoj demokraciji ili kvazidemokraciji, često puta smo svjedoci da je oporba protiv svega samo zato što je oporba, i protivimo se takvim obrascima ponašanja, kao što se protivimo i pojavama kada vladajući ni u ludili ne žele prihvatiti dobre, korisne i općeprihvatljive prijedloge oporbe). Dakle,  klub vijećnika Zajedno za Tomislavgrad je prije sjednice OV-a održao sastanak, proanalizirali detaljno sve materijale kako na sjednicu ne bi došli „praznih glava“ i na temelju informacije od značajnog broja građana o pripremi peticije kojom se protive predloženoj odluci. Radi se prije svega o stanarima ulice i vlasnicima objekata uslužne djelatnosti na koje  bi ova odluka imala negativan utjecaj. Posebno ugostitelji smatraju da bi se zatvaranje ulice i pretvaranje iste u pješačku zonu, nanijelo nesagledivu šteta za njihov posao, jer se radi o ljetnom periodu kada je povećan obim posla, te krpaju minuse nastale poslovanjem kroz ostatak godine. I umjesto da se načelnik zahvali na ukazanim problemima i da prihvati, te barem razmotri, mišljenje i stav građana, on se okomio na oporbu. I to još možemo prihvatiti, ali obrazloženje kako je nastala tiskarska greška u pisanju odluke i da se ista odnosila samo na dane vikenda, je prešlo sve granice. Ovakvim istupom načelnik, ili nas sve smatra stvarno glupim osobama, ili misli kako će ostaviti dojam kod građana o svojoj genijalnosti  i brzom snalaženju (kao uostalom i vrlo često prilikom iznošenja naših prijedloga kroz amandmane i slično kada je načelnikova najčešća izjava, jer su kvalitetni i na opće dobro, – baš sam neki dan o tome ozbiljno razmišljao, ja sam to već mislio uputiti u proceduru, ali vama hvala što ste se sjetili i td.) ili je u pitanju nešto treće...  

Glede ove odluke želimo napomenuti da se „gradski poglavari“ nisu pobrinuli za organiziranje sadržaja  za djecu i odrasle u pješačkoj zoni, koji bi privukao veći broj građana. Nudi se samo „ goli beton i asfalt “, a odluka nije imala nikakvo obrazloženje kako je provesti. Prije svega kako je zamišljeno osiguravati prostor oko robne kuće (te ljepotice koja evo devetu godinu čeka princa na bijelom konju: čitaj: načelnika da je odvede nekamo...) i ista zbog preopasnog stanja predstavlja fizičku i epidemiološku prijetnju za šetače u tom dijelu, ovom odlukom predviđene pješačke zone. Napominjemo kako bi roditelji sa malom djecom bili maje oprezniji nego inače s obzirom da bi prometovanje automobilima bilo zabranjeno, te izražavamo strah kako bi zbog smanjenog opreza djeca mogla završiti u derutnom objektu robne kuće. Ovdje ne možemo, a da ne iznesemo dio priopćenja iz 2007. godine (ili godinu prije ili poslije, svejedno):

„Mi u OO HDZ BiH Tomislavgrad postavljamo pitanje načelniku i vladajućim iz HSP Đapić – dr. Jurišić: Što misle napraviti u « gradu « koji zaslužuje posebnu pozornost, a koji se nalazi u očajnom stanju? Spomenuti ću samo neke objekte:

- ZGRADA STAROG SUDA

- ZGRADA STAROG HOTELA

- ROBNA KUĆA

- ZGRADA STAROG MUP-a I PROSTOR OKO NJE

- VETERINARSKA STANICA

Predsjednik OO HDZ B i H Tomislavgrad:

Ivan Vukadin“

Bez komentara.

Vijećnici koalicije Zajedno za Tomislavgrad, a uvjereni smo i ostali oporbeni vijećnici, itekako žele dobro, kako građanima, tako i Tomislavgradu, te smatramo da se prvo mora pripremiti i osigurati sadržaj i rješenje za prometovanje stanovnika u pješačkoj zoni, pa tek onda proglašavati istu. Ne možemo se oteti dojmu, da je ovo diktirana politička odluka onih koji žele do kraja ugušiti „živost„ ove glave gradske ulice, jer kome je to zanimljivo 250 metara asfaltirane ulice bez ikakvog sadržaja!? Ako je načelnik općine imao iskrene namjere, kako navodi, u oživljavanju središnje gradske ulice ( u što sumnjamo), isto može dokazati u vrijeme slijedećeg Adventa. Iznosimo prijedlog da se Božićne jaslice postave u ovom dijelu grada i osiguraju žive jaslice kroz par dana Adventa, doček Nove Godine na otvorenom popraćen koncertom, te da se organizira i sadržaj par dana prije Božića, takozvane „ kućice“. Na ovakav način mogla bi se oživjeti pomalo umrtvljena glavna gradska ulica slavnog imena. Mi smo stvarno spremni predlagati, ali i podržati svaki dobar projekt i svaku valjanu inicijativu, međutim upitne, površne i, da parafraziramo bivšu vijećnicu OV-a gospođu Lhotak-Pašalić,  nepripremljene materijale, nećemo nikada podržati. Posebno ako u sebi sadrže, izravno ili neizravno, elemente pogodovanja pojedincima ili užim skupinama, zanemarujući interese i potrebe javnosti koja ima pravo da se čuje i njen glas.

Ured za informiranje koalicije "Zajedno za Tomislavgrad"

Politika - najnovije

Velj 20, 2018

Josip Mlakić za express.hr: Izetbegović…

Gostovanje Bakira Izetbegovića kod Aleksandra…
Velj 16, 2018

Logoraši s Antom Nobilom pokreću tužbu…

Predstavnici Saveza logoraša BiH sastali su se u…
Velj 15, 2018

Duel na N1: Emir Suljagić - Tvrtko…

Gosti u emisiji Pressing televizije N1 bili su…
Velj 12, 2018

Osvrt Koalicije „Zajedno za…

Dana 7.2.2018. godine održana je 10. sjednica OV…
Velj 12, 2018

Gdje spava Melania ili kamo ide…

Razlike između predsjednice i premijera nisu…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME