Ponedjeljak, 17 Srpanj 2017 16:25

Centri civilnih inicijativa održali press konferenciju o rezultatima monitoringa rada Vlade i Skupštine Hercegbosanske županije

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

Centri civilnih inicijativa danas su u prostorijama PTC-a Forum u Livnu održali press konferenciju na kojoj su prezentirani rezultati monitoringa rada Vlade i Skupštine Hercegbosanske županije za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2017. godine.
U prvih šest mjeseci tekuće godine Vlada je održala samo 16. sjednica pri čemu je posljednju održanu zadnjeg dana promatranog šestomjesečnog razdoblja održala nova Vlada.

Ni u jednom mjesecu Vlada se nije pridržavala poslovničke obveze o održavanju sjednica jednom tjedno. S 215 razmotrenih mjera Vlada Hercegbosanske županije imala je veću produktivnost jedino od Vlade Zapadnohercegovačke. Ujedno ovo je i najlošiji polugodišnji rezultat Vlade Hercegbosanske županije u aktualnom mandatu i nastavak pada produktivnosti registriranom u drugom polugodištu 2016. godine.

Najveći broj razmotrenih mjera predstavljaju odluke, koje, uz zaključke, rješenja, suglasnosti i mišljenja, čine čak 72% mjera razmotrenih u prvoj polovici 2017. godine. Izvješća, planovi i programi i informacije, obuhvaćaju daljnjih 20%. Broj značajnih mjera, kojima se sustavno rješavaju neki problemi, međutim, mnogo je niži. Zakoni čine tek 3,7% od ukupnog broja, na Vladi, razmotrenih mjera, u promatranom razdoblju. A od strategija nije utvrđena niti jedna. Pa ni Strategija razvoja malih i srednjih poduzeća, planirana Programom rada, za ovu godinu. Jedino je 13. travnja  utvrđen Akcijski plan za provođenje, prošle godine konačno usvojene, Strategije razvoja županije. Svaka peta mjera Vlade donesena u promatranom razdoblju odnosila se na kadrovsku politiku.

Nastavljena je niska zakonodavna aktivnost Vlade Hercegbosanske županije i u prvoj polovici 2017. godine kao i u 2016. godini prosjek utvrđenih zakona je tek 1 mjesečno. Problem s brojem utvrđenih zakona najočitiji je pri analizi Programa rada i njegove realizacije. Kako bi se ispunio planirani opseg zakonodavnih aktivnosti, do kraja godine bi trebalo svaki mjesec donositi onoliko zakona koliko je Vlada Hercegbosanske županije utvrdila u prvoj polovici godine. Drugim riječima u drugoj polovini 2017. godine bi trebalo utvrditi 6 puta više zakona nego što ih je utvrđeno u prvoj polovici. Naime, u drugu polovicu godine, Vlada je ušla sa 34 nerealizirana zakona iz Programa rada, plus još 4 na kojima posao nije završila do kraja.

Program rada za 2017. godinu ponovno nije donesen na vrijeme, prije početka godine na koju se odnosi, čime je prekršen Poslovnik o radu Vlade. Program za 2017. na Vladi je utvrđen u 3. a u Skupštini odobren početkom 4. mjeseca. Kuriozitet je da je ovo kašnjenje značajno poboljšanje u odnosu na prethodne 2 godine, za koje su programi za te godine donoseni na njihovom samom kraju u listopadu i studenom.

Vlada je prekršila i Zakon o proračunima u Federaciji BiH ne utvrdivši nacrt Proračuna za 2017. godinu u propisanom roku. Problemi u funkcioniranju Vlade Hercegbosanske županije doveli su i do problema u realizaciji Akcijskog plana Vlade za realizaciju Reformske agende.

Centri civilnih inicijativa u monitoringu su naveli kako je prvu polovicu 2017. godine u Hercegbosanskoj županiji obilježio nastavak loših rezultata i nastavak političke krize, koja je, nakon više od godinu dana trajanja okončana smjenom Vlade, točnije smjenom premijera i tri ministra koji su u Vladu došli na prijedlog SNSD-a. Time je okončana politička kriza u županiji.

Centri civilnih inicijativa ističu potrebu značajnog povećanja intenziteta rada i učinkovitosti u drugoj polovici godine i nastavku mandata.


Rezultate monitoringa rada Vlade i Skupštine Hercegbosanske županije za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2017. godine na press konferenciji prezentirali su iz Centra civilnih inicijativa Ana Lučić, koordinatorica za medije CCI-a i Vesna Milas, konzultantica za monitoring CCI-a.

 

Politika - najnovije

Tra 21, 2018

Savez hrvatskih stranaka odgodio…

Savez hrvatskih stranaka (Hrvatska nezavisna…
Tra 20, 2018

Razgovor s Anom Papić

Ovaj tjedan smo kroz naše intervjue u…
Tra 20, 2018

HDZ 1990 na izbore izlazi samostalno

Imajući u vidu odluke Središnjeg odbora i…
Tra 19, 2018

Stjepan Šarac: "Sve svoje obveze uredno…

Ministarstvo financija uz potporu Vlade…
Tra 19, 2018

Vlada HBŽ-a utvrdila nacrt Zakona o…

Vlada Hercegbosanske županije na današnjoj…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME