Subota, 08 Srpanj 2017 22:10

HBŽ: SDP isključio iz stranke Jozu Slišku?

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

 

 

Na prošlim općim izborima u Bosni i Hercegovini, održanim 2014. godine Jozo Sliško iz Tomislavgrada izabran je kao kandidat SDP-a BiH u Skupštinu Herceg-bosanske županije kao jedini zastupnik te stranke. Piše Dnevni list.

Ujedno je i jedini Hrvat iz SDP-a koji je dobio povjerenje građana te osvojio mandat u nekoj od županijskih Skupština. SDP je na toj listi 2014. godine dobio nešto više od 1.300 glasova, te je Sliško zahvaljujući preferencijalnim glasovima ušao u Skupštinu HBŽ-a.

Podržao HDZ

No, ovih dana u SDP-u traje prava politička drama, a kako stvari stoje Sliško više nije član SDP-a.

Naime, po informacijama kojima raspolaže Dnevni list, Predsjedništvo SDP-a je na jednoj od prethodnih sjednica donijelo odluku o isključenju Joze Sliške iz članstva, a cijeli slučaj je vezan za dobro poznatu političku trakavicu i smjenu bivšeg premijera Vlade Hercegbosanske županije Draška Dalića.

Zastupnik SDP-a BiH Jozo Sliško je, mimo svih očekivanja i na iznenađenje svih, prilikom glasovanja o povjerenju Drašku Daliću glasovao za njegovu smjenu, te se tako svrstao uz blok HDZ-SNSD-SDA. Njegov glas je bio jedan od odlučujućih koji je na vlasti u ovoj županiji održao HDZ i njegove partnere.

Nakon spornog glasovanja Joze Sliške,koji je ujedno i član Glavnog odbora SDP-a BiH, vrh SDP je reagirao na način da isključi svog dugogodišnjeg člana zbog kršenja stranačke discipline i davanja podrške HDZ-u BiH i njegovim partnerima.

Međutim, pravu dramu u SDP-u na području Hercegbosanske županije izazvala je reakcija dijela članstva SDP-a koji su se usprotivili odluci sarajevske centrale, te prijete napuštanjem SDP-a BiH ukoliko se, odluka koju treba potvrditi i Glavni odbor SDP-a BiH, zaista i provede.

Prijeti li SDP-u odlazak Srba i Hrvata?

U Sliškinu obranu stalo je nekoliko općinskih organizacija SDP-a s područja HBŽ-a, među kojima su i stranačka organizacija SDP-a u Tomislavgradu i Bosanskom Grahovu, te je upućeno nekoliko pisama na adresu vrha SDP-a kojima upozorava na niz nelogičnosti prilikom donošenja ovakve odluke.

Izbacivanju Joze Sliško se posebno protive članovi SDP-a hrvatske i srpske nacionalnosti s područja ove županije,koji su se i potpisali u pismima imenom i prezimenom, pa SDP-u prijeti i nacionalna podijeljenost oko ovog pitanja.

SDP bi izbacivanjem Joze Sliške iz svojih redova ostao bez ijednog zastupnika iz reda Hrvata u županijskim Skupštinama, te dodatno oslabio svoju poziciju u područjima s takozvanom „hrvatskom većinom“.

Ono što je posebno zanimljivo, napominju naši livanjski izvori unutar SDP-a, jeste da sličnih reakcija vrha stranke nije bilo u nekim drugim sličnim slučajevima kada su se lokalne stranačke organizacije odlučile na suradnju drugim nacionalnim strankama, kao što je bila otvorena koalicija SDP-a i SDA npr. u Stocu, kada su ove dvije stranke izašle na općinske izbore na zajedničkoj listi podržavajući federalnog zastupnika SDA Samira Kaplana u kandidaturi za načelnika općine Stolac. Kako kažu, nije im jasno kako se sa SDA može, a sa HDZ-om ne može, te zašto zbog te koalicije nitko nije sankcioniran!?

 

Dnevni list

Politika - najnovije

Tra 21, 2018

Savez hrvatskih stranaka odgodio…

Savez hrvatskih stranaka (Hrvatska nezavisna…
Tra 20, 2018

Razgovor s Anom Papić

Ovaj tjedan smo kroz naše intervjue u…
Tra 20, 2018

HDZ 1990 na izbore izlazi samostalno

Imajući u vidu odluke Središnjeg odbora i…
Tra 19, 2018

Stjepan Šarac: "Sve svoje obveze uredno…

Ministarstvo financija uz potporu Vlade…
Tra 19, 2018

Vlada HBŽ-a utvrdila nacrt Zakona o…

Vlada Hercegbosanske županije na današnjoj…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME