Subota, 08 Srpanj 2017 22:10

HBŽ: SDP isključio iz stranke Jozu Slišku?

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

 

 

Na prošlim općim izborima u Bosni i Hercegovini, održanim 2014. godine Jozo Sliško iz Tomislavgrada izabran je kao kandidat SDP-a BiH u Skupštinu Herceg-bosanske županije kao jedini zastupnik te stranke. Piše Dnevni list.

Ujedno je i jedini Hrvat iz SDP-a koji je dobio povjerenje građana te osvojio mandat u nekoj od županijskih Skupština. SDP je na toj listi 2014. godine dobio nešto više od 1.300 glasova, te je Sliško zahvaljujući preferencijalnim glasovima ušao u Skupštinu HBŽ-a.

Podržao HDZ

No, ovih dana u SDP-u traje prava politička drama, a kako stvari stoje Sliško više nije član SDP-a.

Naime, po informacijama kojima raspolaže Dnevni list, Predsjedništvo SDP-a je na jednoj od prethodnih sjednica donijelo odluku o isključenju Joze Sliške iz članstva, a cijeli slučaj je vezan za dobro poznatu političku trakavicu i smjenu bivšeg premijera Vlade Hercegbosanske županije Draška Dalića.

Zastupnik SDP-a BiH Jozo Sliško je, mimo svih očekivanja i na iznenađenje svih, prilikom glasovanja o povjerenju Drašku Daliću glasovao za njegovu smjenu, te se tako svrstao uz blok HDZ-SNSD-SDA. Njegov glas je bio jedan od odlučujućih koji je na vlasti u ovoj županiji održao HDZ i njegove partnere.

Nakon spornog glasovanja Joze Sliške,koji je ujedno i član Glavnog odbora SDP-a BiH, vrh SDP je reagirao na način da isključi svog dugogodišnjeg člana zbog kršenja stranačke discipline i davanja podrške HDZ-u BiH i njegovim partnerima.

Međutim, pravu dramu u SDP-u na području Hercegbosanske županije izazvala je reakcija dijela članstva SDP-a koji su se usprotivili odluci sarajevske centrale, te prijete napuštanjem SDP-a BiH ukoliko se, odluka koju treba potvrditi i Glavni odbor SDP-a BiH, zaista i provede.

Prijeti li SDP-u odlazak Srba i Hrvata?

U Sliškinu obranu stalo je nekoliko općinskih organizacija SDP-a s područja HBŽ-a, među kojima su i stranačka organizacija SDP-a u Tomislavgradu i Bosanskom Grahovu, te je upućeno nekoliko pisama na adresu vrha SDP-a kojima upozorava na niz nelogičnosti prilikom donošenja ovakve odluke.

Izbacivanju Joze Sliško se posebno protive članovi SDP-a hrvatske i srpske nacionalnosti s područja ove županije,koji su se i potpisali u pismima imenom i prezimenom, pa SDP-u prijeti i nacionalna podijeljenost oko ovog pitanja.

SDP bi izbacivanjem Joze Sliške iz svojih redova ostao bez ijednog zastupnika iz reda Hrvata u županijskim Skupštinama, te dodatno oslabio svoju poziciju u područjima s takozvanom „hrvatskom većinom“.

Ono što je posebno zanimljivo, napominju naši livanjski izvori unutar SDP-a, jeste da sličnih reakcija vrha stranke nije bilo u nekim drugim sličnim slučajevima kada su se lokalne stranačke organizacije odlučile na suradnju drugim nacionalnim strankama, kao što je bila otvorena koalicija SDP-a i SDA npr. u Stocu, kada su ove dvije stranke izašle na općinske izbore na zajedničkoj listi podržavajući federalnog zastupnika SDA Samira Kaplana u kandidaturi za načelnika općine Stolac. Kako kažu, nije im jasno kako se sa SDA može, a sa HDZ-om ne može, te zašto zbog te koalicije nitko nije sankcioniran!?

 

Dnevni list

Politika - najnovije

Velj 16, 2018

Logoraši s Antom Nobilom pokreću tužbu…

Predstavnici Saveza logoraša BiH sastali su se u…
Velj 15, 2018

Duel na N1: Emir Suljagić - Tvrtko…

Gosti u emisiji Pressing televizije N1 bili su…
Velj 12, 2018

Osvrt Koalicije „Zajedno za…

Dana 7.2.2018. godine održana je 10. sjednica OV…
Velj 12, 2018

Gdje spava Melania ili kamo ide…

Razlike između predsjednice i premijera nisu…
Velj 11, 2018

Ponuda iz Tomislavgrada…

Nije bitno da smo svi SDA, bitno je da neko radi…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME