Ponedjeljak, 03 Srpanj 2017 16:01

Nova većina u Skupštini HBŽ oštro krenula s radom: Političkim strankama 200.000 KM

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

 

Skupština Hercegbosanske županije (HBŽ), na svojoj redovitoj sjednici održanoj u Tomislavgradu, usvojila je odluku o raspodjeli financijskih sredstava političkim strankama iz županijskog proračuna za 2017. godinu.

Po riječima predsjednika Administrativno-pravnog povjerenstva Stipe Pelivana (HDZ BiH), ukupno je raspodijeljeno 200.000 maraka i to temeljem broja mandata u Skupštini HBŽ-a.

Tom odlukom HDZ-u BiH pripalo je 88.000 maraka, SNSD-u 24.000 maraka, HDZ-u 1990, Hrvatskoj nezavisnoj listi, Narodnoj stranci Radom za boljitak i SDA po 16.000 maraka, SDP-u BiH, HSS Stjepana Radića i HSP-u BiH po 8.000 maraka.

U HDZ-a 1990 smatraju kako su usvajanjem te odluke prekršene odredbe Izbornog zakona BiH i Zakona o financiranju političkih stranaka, te su najavili podizanje tužbi.

Naime, dva zastupnika HDZ-a 1990 na početku mandata prešla su u redove HDZ-a BiH te su sredstva na račun ta dva mandata današnjom odlukom dodijeljena HDZ-u BiH, a ne HDZ-u 1990.

Skupština HBŽ-a danas je razmatrala Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezima Hercegbosanske županije (HBŽ) te je usvojen zaključak prema kojem predloženi Nacrt predstavlja dobru osnovu za izradu Prijedloga zakona.

Predloženim izmjenama i dopunama se, među ostalim, predviđa smanjenje poreza na stol u kasinu sa sadašnjih 10.000 na 4.000 maraka, kao i smanjenje poreza na automate za igre na sreću s 1.500 na 900 maraka.

Zastupnici su razmatrali i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim djelatnostima HBŽ-a.

- Primjenom ovog zakona u proteklih jedanaest godina došlo se do toga da su neke odredbe zastarjele, posebice kada se radi o izračunavanju komunalne naknade. Općinska vijeća bila su preopterećena donošenjem previše akata koja su regulirala tu oblast. Općinama se nije dala drukčija mogućnost reguliranja te oblasti, iako se u Ustavu govori o nadležnosti općina kada su u pitanju komunalne djelatnosti - kazao je predlagač, županijski ministar graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša Hikmet Hodžić.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Program rada Skupštine HBŽ-a te je razmatrana informacija Ministarstva financija HBŽ-a o načinu financiranja Županije u vrijeme dok se razmatralo pokrenuto pitanje vitalnog nacionalnog interesa prilikom glasovanja o županijskom proračunu za 2017. godinu.

 

Fena

 

Politika - najnovije

Srp 21, 2017

Tomislavgrad: Povučen prijedlog odluke…

Danas je u općinskoj vijećnici održana šesta…
Srp 21, 2017

Tomislavgrad ostao bez SDP-a

Jedini SDP-ov zastupnik u Skupštini…
Srp 21, 2017

HRS: "Pare nisu problem, para ima!"

Priopćenje HRS-a: Pare nisu problem, para ima!…
Srp 19, 2017

'Ostajem ministar. Samo sam htio…

“Ostajem ministar obrane. Davanjem ostavke želio…
Srp 19, 2017

U FBiH najrazvijenije Sarajevska i…

U Heregbosanskoj županiji smanjen je broj…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME