Petak, 14 Travanj 2017 09:17

Usvojen zakon: Posavska županija uvodi dječji doplatak

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

 

Zastupnici Skupštine ŽP na XIV sjednici, održanoj u srijedu 12. travnja, u Domaljevcu,  usvojili  su Zakon o doplatku za djecu. U ime Vlade ŽP, zastupnicima je Prijedlog zakona prezentirao ministar zdravstva, rada i socijalne politike ŽP Damir Živković, naglasivši kako je procjena da će pravo na dječji doplatak ostvarivati oko 3.500 djece.

Zakonom je regulirano da pravo na doplatak ostvaruju sva djeca do navršene 15. godine života, bez obzira na vrstu i visinu prihoda u obitelji, a za njegovu  provedbu na godišnjoj razini potrebno je u Proračunu ŽP osigurati oko 1.300.000 KM (mjesečno oko 30 KM po djetetu), naglasio je ministar Živković. Pravo na doplatak na djecu ostvaruje korisnik koji ima prebivalište u ŽP najmanje dvije godine neprekidno prije podnošenja zahtjeva i ispunjava uvjete propisane ovim zakonom. Pravo na doplatak uvećan za 30% pripada obitelji za treće i svako slijedeće dijete, a uvećanje za 50% pripada djetetu bez oba ili jednog roditelja, djetetu s posebnim potrebama, obitelji u kojoj su oba ili jedan roditelj osobe sa invaliditetom, s postotkom invalidnosti od 60% i više, zatim djetetu oboljelom od šećerne bolesti, karcinoma, leukemije, TBC, celijakije i epilepsije i djetetu korisnika stalne novčane pomoći, javlja Radio Orašje.

Iznos doplatka za djecu utvrđuje Vlada ŽP posebnom odlukom na prijedlog županijskog ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike. Za odlučivanje o ostvarivanju prava na dječji doplatak mjesno je nadležan Centar za socijalni rad, osnovan na području na kojem korisnik ima prebivalište, kojem će se i podnositi zahtjevi za ostvarivanje prava na doplatak.

Isplata će se vršiti mjesečno do 20-og u tekućem mjesecu za protekli mjesec, a pravo se ostvaruje od prvog dana idućeg mjeseca, od dana podnošenja zahtjeva. Ministar nadležan za poslove socijalne zaštite će u roku od mjesec dana od dana stupanja na snagu ovog zakona podzakonskim aktom bliže regulirati sva ostala pitanja koja se odnose na priznavanje prava na doplatak za djecu. Zakon će biti u primjeni od 1. svibnja ove godine.

 

Radio Orašje

 

Politika - najnovije

Ožu 22, 2018

Vlada HBŽ-a donijela odluku o…

Nakon razmatranja na današnjoj sjednici Vlada…
Ožu 21, 2018

Zajedno za Tomislavgrad: Amandmani…

Na sjednici održanoj 19.3.2018. godine, OV…
Ožu 21, 2018

HB županija pokrenula sudski spor…

Radi naplate duga zbog neplaćanja županijske…
Ožu 21, 2018

VIDEO: Drago Krpina žestoko se obrušio…

Iako predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i…
Ožu 21, 2018

Ilija Cvitanović: HDZ 1990 će na ove…

U Vitezu je u ponedjeljak, 19. ožujka 2018.…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME