Nedjelja, 09 Travanj 2017 12:28

FTV: U Posušju žele zaustaviti odlazak mladih, ipak, odselilo je oko 200 obitelji (Video)

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

 

U Posušju je imenovano Vijeće za zapošljavanje. Ovo partnersko tijelo čine svi ključni akteri koji mogu doprinijeti smanjenju broja nezaposlenih, od predstavnika vlasti, preko gospodarstvenika do vijeća mladih.  

U posljednjih godinu i pol općinu Posušje napustilo je oko 200 obitelji. Za većinu je pronaći posao bila nemoguće misija. No, odlaze i oni koji su radili, ali su bili potplaćeni. Prosječna plaća u ovoj općini ispod je prosjeka u Federaciji.  

"Mi ćemo u kontinuitetu i dalje i još snažnije nastaviti stvarati bolji poslovni ambijent - sve ono što je u zoni odgovornosti Općine", kazao je Ivan Milićević, voditelj Odsjeka za razvoj Općine Posušje.

A pojedinačne odgovornosti bit će definirane u lokalnom akcijskom planu zapošljavanja. Ovo je prvi put da u općini svi partneri rade za njegovoj izradi. Zajedno će i provoditi mjere smanjenja ekonomskih migracija.

"Potrebno je raditi konstantno takve analize - da istražimo koje želje imaju osobe koje završavaju osnovnu školu i isto tako da ispitamo potrebe gospodarstvenika pa onda te želje i potrebe pokušamo maksimalno uskladiti", ističe Mate Lončar, predsjednik Vijeća mladih FBiH.

Ravnatelj Srednje strukovne škole Posušje Mario Knezović navodi kako bi bilo nužno uključiti privredni sektor - da preuzmu rad s djecom u praktičnoj nastavi, a škola može zadovoljiti opći dio.

"Na taj način bi se one struke koje sad nemamo mogle uvesti, a potrebne su na tržištu rada", pojašnjava on.

U proračunu ZHK-a nema novcaza praktičnu nastavu. U Posušju su učionice opremljene zahvaljujući donacijama gospodarstvenika. Nema novca ni za programe zapošljavanja. Lokalna zajednica svoj je dio posla već odradila.

 

federalna.ba

Video sadržaj

Politika - najnovije

Svi 29, 2017

Čović razgovarao sa ‘Zaboravljenim…

Predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član…
Svi 29, 2017

Hodak: Poruka generala Glasnovića je…

Samo usput rečeno, ovih dana pojavila se slika…
Svi 26, 2017

Najpoznatiji splitski gradonačelnik…

Na pragu je devedeset i druge, a iz njega pršti…
Svi 26, 2017

Predsjednica RH pozvala da se pokrene…

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović…
Svi 25, 2017

OO HDZ Livno za novog mandatara Vlade…

OO HDZ-a BiH Livno je na 22. sjednici, održanoj…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME