Petak, 07 Travanj 2017 20:20

Sjednica Skupštine HBŽ: Svi žele sjedište županijske razvojne agencije

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

 

Skupština Hercegbosanske županije na današnjoj sjednici održanoj u Tomislavgradu usvojila je prijedlog Zakona o Razvojnoj agenciji Hercegbosanske županije s tim da nije usaglešeno gdje će biti njeno sjedište.

U obrazloženju donošenja ovog zakona ministar gospodarstva Vlade Hercegbosanske županije Aleksandar Štrbac je zastupnicima kazao da su uočeni problemi usporenog ekonomskog razvoja i otežanog korištenja mogućnosti županijske uprave i općinskih razina vlasti.

„Županijske razvojne agencije su posebne organizacije koje u skladu s potrebama lokalne zajednice i razvoja regije, definiraju svoj cilj kao sveukupni razvoj područja za koje se osnivaju“, kazao je Štrbac.

Kao svrhu osnivanja agencije naveo je poticanje razvoja županije u skladu sa Razvojnom strategijom kao i Sektorskim strategijama, u provođenju planova i kreiranju instrumenata reginolanog razvoja.

Utemeljenje županijske razvojne agencije je, kako kaže, od posebnog značaja, radi činjenice da je HBŽ na samom dnu razvoja Federacije.

Na predloženi zakon upućena su četiri amandmana od kojih su se dva odnosila na samo sjedište agencije gdje je Josip Mioč (HDZ BiH) tražio da to bude Tomislavgrad dok je Stipe Barun (HDZ BiH ) inzistirao da Livno bude sjedište agencije.

U obrazloženju Miočevog prijedloga stoji da bi Agencija sa sjedištem u Tomislavgradu omogućila ravnomjerni teritorijalni razvoj HBŽ čime bi se izbjeglo centraliziranje svih institucija na jednom mjestu, dok s druge strane Barun kao sjedište agencije vidi u Livnu jer, prema njemu, Vlada HBŽ i agencija će često raspisivati natječaje za određene projekte, a ako to bude u različitim gradovima onda će gospodarski i drugi subjekti morati ići u dva grada vezano za jedan predmet. 

Oko ovog pitanja i amandmana, koji je također Barun predlagao, a odnosio se na broj članova koje bi činilo Upravno vijeća, gdje je umjesto njih devet koliko je predloženo, zatražio da bude tri do pet, potegla se rasprava.

Na inzistiranje Jasenka Tufekčića (SDA) i kritike upućene na Vladu HBŽ što nije utvrdila sjedište agencije, zakazana je stanka u kojem je vremenu Vlada ove županije zasjedala, ali se prema riječima ministra Štrbca, nije izjasnila gdje će biti sjedište.

Predsjednik Vlade HBŽ Draško Dalić je novinarima kazao da je bio odsutan dva dana pa nije bila održana sjednica Vlade dok se danas u Skupštini nisu stekli uvjeti da se očituju po amandmanima odnosno nije bila većina za donošenje odluke o sjedištu agencije.

Njegov stav je da agencija treba biti gdje je Ured predsjednika Vlade i većina ministarstava , a to je u Livnu čime bi, kako kaže, bila i agencija operativnija te bi imala maksimalnu potporu u izradi projekata.

Za zastupnika Josipa Perića (HNL) , ova agencija se stvara samo za uhljebljivanje ljudi koji su politički mrtvaci, a za sjedište agencije, samo iz principa traži da to bude Tomislavgrad gdje kao razlog navodi da je ovo mjesto gospodarstveno najače u županiji, a tu je i materijalna situacija gdje je velika većina Livnjaka zapošljeno u županijske institucije dok njihovi privatnici ubiru plodove od iznajmljenih ureda.

S druge strane,  Drago Puzigaća (SNSD) inzistira da  sjedište agencije bude u Drvaru jer, kako navodi, zar sve mora biti u Livnu i Tomislavgradu.

Ovaj zakon je tada išao na glasovanje i prošao kod zastupnika s tim da su Mioč i Barun povukli svoje amandmane o sjedištu agencije koje će se naknadno utvrditi dok je broj članova Upravnog vijeća smanjen na onaj broj koji je predložio zastupnik Barun.

Slijedom točaka dnevnog reda zastupnici su usvojili nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom školstvu Hercegbosanske županije koje je predložio resorni ministar Petar Galić ističući da je njegovo ministarstvo utvrdilo da određena područja nisu jasna ili nikako definirana te da je u primjeni istoga u praksi nastalo određenih poteškoća.

Također je usvojen nacrt Zakona o korištenju, upravljanju i održavanju zajedničkih dijelova i uređaja zgrada Hercegbosanske županije gdje je ministar graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša Hikmet Hodžić kao razlog izrade ovog novog zakona vidio u stupanju na snagu zakona o stvarnim pravima gdje se uređuje pitanje etažnog vlasništva, međusobne odnose, ugovore, intervencije, popravke, prinudnu upravu..

 Zastupnici su dali isto tako pozitivno mišljenje na nacrtu Zakona o štrajku Federacije Bosne i Hercegovine kao i mišljenje na prednacrt Zakona o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Usvojena je Odluka o usvajanju Financijskog plana Zavoda za upošljavanje Hercegbosanske županije za 2017. godinu te Odluku o davanju suglasnosti na Odluku o izvršavanju Financijskog plana Zavoda za upošljavanje Hercegbosanske županije za 2017. godinu. 

Financijskim planom Županijskog zavoda za upošljavanje za 2017. godinu kojeg je predložio v.d. ravnatelj Ante Omazić , ukupni prihodi a i rashodi su utvrđeni sa 3.481.500 KM.

Usvojena je i Odluka o davanju suglasnosti na Plan prihoda i rashoda Zavoda za zdravstveno osiguranje Hercegbosanske županije za 2017. godinu te Odluka o davanju suglasnosti na Odluku o izvršavanju Plana prihoda i rashoda za 2017. godinu Zavoda za zdravstveno osiguranje Hercegbosanske županije koju je zastupnicima obrazložio ravnatelj te ustanove Ante Baković.

Planom je predviđeno da ukupni prihodi budu 28.410.146 KM od čega na porezne prihode (doprinose) otpada 27.568.646 KM dok je na neporezne prihode planom previđeno 841.500 KM.

Od prihoda doprinosa ovaj zavod najviše očekuje po obaveznom zdravstvenom osiguranju zaposlenika u iznosu od 23.801.796 KM, zatim slijede doprnosi od zdravstvene zaštite umirovljenika od 403.850 KM, dragovoljno osiguranje 222.000 , samostalnih djelatnosti 210.000 KM , Centra za socijalni rad  168.000 KM, zdravstvenu zaštitu neuposlenih u iznosu od 678.000 KM.

Na prihod od participacije gdje je naveden iznos od 14 000 KM , zastupnik Josip Perić (HNL) je kazao da je to minimalni iznos te da zdravstvene ustanove ne prikazuju pravi iznos koji naplate pacijentima te da je on znatno veći od prikazanog.

Zastupnika Ivana Milića (Pravaško seljački savez - HSP BiH-HSS Stjepana Radića) na prezentirani plan prihoda i rashoda zanima struktura i stručnost osoba u Upravnom vijeću Zavoda za zdravstveno osiguranje HBŽ koji raspolažu gdje će i u koju svrhu biti raspoređeni novci osiguranika.

Ministar financija je podnio Izvješće o izvršenju Proračuna HBŽ za razdoblje od 1.siječnja do 31.prosinca 2016.godine gdje stoji da su ukupni prihodi , primitci i financiranje 67.874.846 KM odnosni rashiodi izdaci i financiranje 64.557.038 KM.

Na kraju današnje sjednice zastupnici su usvojili Program rada Vlade HBŽ za 2017. godinu.

 

Fena

 

Politika - najnovije

Ožu 22, 2018

Vlada HBŽ-a donijela odluku o…

Nakon razmatranja na današnjoj sjednici Vlada…
Ožu 21, 2018

Zajedno za Tomislavgrad: Amandmani…

Na sjednici održanoj 19.3.2018. godine, OV…
Ožu 21, 2018

HB županija pokrenula sudski spor…

Radi naplate duga zbog neplaćanja županijske…
Ožu 21, 2018

VIDEO: Drago Krpina žestoko se obrušio…

Iako predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i…
Ožu 21, 2018

Ilija Cvitanović: HDZ 1990 će na ove…

U Vitezu je u ponedjeljak, 19. ožujka 2018.…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME