Srijeda, 29 Ožujak 2017 21:07

HDZ BiH: Osuđujemo napad na Borjanu Krišto; HDZ 1990: Nemamo veze s napadom

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

Priopćenjem povodom verbalnog napada na uvaženu zastupnicu Borjanu Krišto oglasili su se HDZ 1990 i HDZ BiH.

 

HDZ BiH najoštrije osuđuje napad izvršen na zamjenicu predsjednika HDZ BiH i poziva pravosudne organe da poduzmu sve zakonom predviđene korake u cilju zaštite svih građana. Posebno ističu da traže da nadležne institucije odgovorno postupe u ovom slučaju jer ako javna osoba sa političkom i parlamentarnom funkcijom može biti napadnuta na kućnom pragu, onda to predstavlja ozbiljan razlog za zabrinutost.

Predsjednik HDZ 1990, gosp. Ilija Cvitanović navodi da HDZ 1990 ne stoji iza napada na gospođu Krišto, da ne zna uopće je li bilo napada i da odnosi stranaka nisu povodom napada, nego situacija u društvu, posebno u Livnu, gdje je eskalizrao egzodus hrvatskog naroda, a zadnja događanja oko udruge "Hrvatska žena" i ukupno loš odnos prema narodu je mogući povod ekscesa,

 

Izjava predsjednika HDZ 1990

 

Borjana Krišto dopredsjedavajuća PS BiH navela je u izjavi za HMS da je napad na nju izvršio član HDZ 1990.

Predsjednik HDZ-a 1990, Ilija Cvitanović za TV1 je kazao da on osobno ne poznaje mladića koji je to uradio, premda možda i jeste član HDZ 1990 ali to nije razlog napada, nego su razlog napada su potpuno druge stvari.

"Ukupna situacija u društvu, pogotovo situacija u Livnu gdje eskalirao egzodus hrvatskog naroda, zadnja događanja oko udruge Hrvatska žena, i ukupno loš odnos prema narodu, tako da tu uopće ne vidim nikakve mogućnosti povezivanja HDZ-a 1990 s tim slučajem i ne vidim da se tu nešto strašno i dogodilo po informacijama koje imam. Ne znam uopće da li se tu neko kamenovanje i dogodilo", kazao je Cvitanović.

Govoreći o reakciji fratara nakon što se otkrilo da je udruženje "Hrvatska žena" dobilo 100 tisuća KM, i koje je poslalo saopćenje u kojem je rečeno da će taj novac dati za rekostrukciju crkve u Livnu, Cvitanović ističe da je vrlo čudno da se Župni ured Livno odjednom pojavljuje kao primatelj sredstava.

"Morate znati da sam ja bivši sjemeništarac Franjevačke gimnazije u Visokom i razočaran sam u time što sam pročitao. Pet dana nakon toga što se došlo do istine na koji način se pare daju podobnim udrugama najistaknutnijim članovima HDZ-a, da se pojavi Župni ured kao adresa kojoj su namjenjena ta sredstva, to je u najmanju ruku vrlo čudo. Zašto u samom projektu nije navedeno da se ta sredstva predviđaju za to? Zašto samostanima u Kraljevoj Sutjesci, Kreševu ili u Rami nisu data ta sredstva ili za renoviranje samostana u Viskom? Dakle vrlo čudno se pojavljuje župni ured Livno. Iako je to sve istina, na vrlo čudan način se pojavljuje", mišljenja je Cvitanović.

On je dodao da po svim međunarodnim agencijama koje ocjenjuju stepen korupcije Bosna i Hercegovina se nalazi na samom dnu u svijetu.

"Niže smo rangirani od svih onih zemalja za koje mi u Bosni i Hercegovini imamo percepciju kao o apsolutno neuređenim zemljama. Ne znam uopće postoji li razina kojom bi gradirao na kojoj razini je transparentnost kada je u pitanju dodjeljivanje sredstava ovog tipa, udrugama, medijima i nekakvim sportskim organizacijama. Tu ako niste politički podobni sigurno ne možete ostvariti nikakvu dobit od toga", zaključio je Cvitanović.

 

PRIOPĆENJE HDZ BiH:

 

Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje napad izvršen na zamjenicu predsjednika HDZ BiH i poziva pravosudne organe, da u cilju zaštite svih građana, bez obzira radi li se o dužnosnicima ili bilo kojoj drugoj osobi, poduzmu sve zakonom predviđene korake, jer smo svi pred zakonom isti bez obzira na vjeru, boju kože ili političku opredijeljenost.

Imajući u vidu kako gđa. Borjana Krišto, pored pozicije zamjenice predsjednika HDZ BiH i članice Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora obnaša i visoku državnu dužnost kao zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, tražimo da nadležne institucije odgovorno postupe u ovom slučaju jer ako javna osoba sa političkom i parlamentarnom funkcijom može biti napadnuta na kućnom pragu, onda to predstavlja ozbiljan razlog za zabrinutost.

Također, očekujemo da mediji pokušaju izbjeći zlonamjerne i neistinite spekulacije vezane uz ovaj incident i još jednom pozivamo pravosudne organe da utvrde stvarnu odgovornost i sankcioniraju one koji ispunjeni mržnjom i frustracijama, na ovakav način, ugrožavaju osobnu slobodu i postavljaju se iznad zakona.

 

Politika - najnovije

Tra 21, 2018

Savez hrvatskih stranaka odgodio…

Savez hrvatskih stranaka (Hrvatska nezavisna…
Tra 20, 2018

Razgovor s Anom Papić

Ovaj tjedan smo kroz naše intervjue u…
Tra 20, 2018

HDZ 1990 na izbore izlazi samostalno

Imajući u vidu odluke Središnjeg odbora i…
Tra 19, 2018

Stjepan Šarac: "Sve svoje obveze uredno…

Ministarstvo financija uz potporu Vlade…
Tra 19, 2018

Vlada HBŽ-a utvrdila nacrt Zakona o…

Vlada Hercegbosanske županije na današnjoj…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME