Četvrtak, 16 Ožujak 2017 13:31

Ne smijemo zatvarati oči pred ugroženošću Hrvata

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

 


'Puzajućim promjenama Daytonskog sporazuma, osjeti se kroz odluke visokog predstavnika i Ustavnog suda, ugrožena konstitutivnost i ravnopravnost Hrvata u BiH. U dva navrata Bošnjaci su izabrali hrvatskog predstavnika u Predsjedništvo BiH. U Mostaru se ne provodi odluka Ustavnog suda te izbori nisu održani preko osam godina'', rekla je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović na otvorenju znanstvenog skupa "Hrvati BiH - nositelji europskih vrijednosti?", koji se održava u Neumu.

Izazovi pred BiH

Dodala je kako je BiH izložena i novim izazovima posebno međunarodnom terorizmu te prijetećoj migrantskoj krizi.

''Raste broj ekstremističkih zajednica. U Republici Srpskog gotovo da nema povratka izbjeglih, a u Federaciji BiH se nastavlja majorizacija Hrvata. Međunarodna zajednica dugo je zatvarala oči pred ovim činjenicama. One, uz jačanje separatističkih težnji U Republici Srpskoj, snažno utječu na položaj i ravnopravnost Hrvata u BiH. Ne smijemo zatvarati oči pred ovim činjenicama, posebice zato je prvo Hrvatska snažno podržava teritorijalnu cjelovitost i suverenitet BiH kao i njezin put euroatlantskih integracija'', rekla je hrvatska predsjednica.

Dodala je kako je Hrvatska spremna pomoći BiH u borbi protiv međunarodnog terorizma, te ''snažno diplomatski djelovati prema međunarodnoj zajednici s ciljem dogradnje daytonskog sporazuma, osiguranja stabilnosti bih i šireg susjedstava te sprječavanja vanjskih utjecaja''.

Naglasila je kako Hrvatska predlaže žurno donošenje novog Izbornog zakona koji će jamčiti jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda. Drugo žurno donošenje novog statuta Mostara i organizacije lokalnih izbora i treće pravovremeno djelovanje međunarodne zajednice nužno za stabilnost BiH i regije koje uključuje ubrzanje reformi.

Hrvatska predsjednica osvrnula se i na ulogu Hrvata u proteklom ratu u BiH pa je rekla kako je ''gotovo sva vojna i humanitarna pomoć Bošnjacima i Hrvatima u BiH došla je iz Hrvatske ili preko Hrvatske''.

''Hrvatska je uz SAD najzaslužnija za zaustavljanje nesretnog hrvatsko-bošnjačkog sukoba a u skladu sa Splitskom deklaracijom i za oslobađanje 20 posto teritorija BiH'', rekla je te dodala kako je tijekom rata Hrvatska primila gotovo milijun izbjeglica iz BiH.

Hrvatska će lobirati za BiH

Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier kazao je kako je Hrvatska uvijek podupirala europski put Bosne i Hercegovine te da Bosna i Hercegovina na tom putu može računati na punu potporu Hrvatske kao članice Europske unije.

Dodao je i kako će Hrvatska nastaviti lobirati za ulazak BiH u EU kod europskih i američkih partnera.

Kada je u pitanju položaj hrvatskog naroda u BiH, šef hrvatske diplomacije ponovio je kako je ravnopravnosti hrvatskog naroda važna i za ostale narode i građane u BiH, kao i za europski put zemlje.

''Mi ćemo za vrijeme zajedničke sjednice Vlade RH i Vijeća ministara BiH potpisati ugovor o europskoj suradnji koji je već ispregovaran i parafiran te spreman za potpis. Ugovor bi trebao dati institucionalni europski okvir za ono što već činimo na europskom putu BiH'', kazao je Steir.

Ponovio je i važnost rješavanja "urgentne političke situacije" kako bi se prevenirale buduće nestabilnosti u BiH, što je po njegovim riječima, važno i za stabilnost cijele jugoistočne Europe.
Upitan o promjenama Izbornog zakona BiH, istaknuo je i kako je veoma važno ohrabriti sve u BiH da se izvrše izmjene tog zakona, sukladno presudama Ustavnog suda BiH.

 

R.I./bljesak.info

Politika - najnovije

Ožu 22, 2018

Vlada HBŽ-a donijela odluku o…

Nakon razmatranja na današnjoj sjednici Vlada…
Ožu 21, 2018

Zajedno za Tomislavgrad: Amandmani…

Na sjednici održanoj 19.3.2018. godine, OV…
Ožu 21, 2018

HB županija pokrenula sudski spor…

Radi naplate duga zbog neplaćanja županijske…
Ožu 21, 2018

VIDEO: Drago Krpina žestoko se obrušio…

Iako predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i…
Ožu 21, 2018

Ilija Cvitanović: HDZ 1990 će na ove…

U Vitezu je u ponedjeljak, 19. ožujka 2018.…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME