Četvrtak, 16 Ožujak 2017 13:25

General Mijo Jelić: Iznenadilo me kako Čović ne poznaje činjenice

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

 

''Bio sam iznenađen i šokiran kad sam pročitao izjavu Dragana Čovića da neće biti zapovjedne odgovornosti i da neće biti optužnica u kojim će biti kvalificiran zločinački pothvat. Mislio sam da je to novinarska greška'', rekao je umirovljeni general HV-a Zlatan Mijo Jelić, gostujući na HRT-u govoreći o optužnicama koje se podižu protiv hrvatskih časnika u BiH.

''Tko imalo prati pravosuđe u BiH i procese protiv hrvatskih branitelja i hrvatskih ratnih zapovjednika jako dobro zna, ne samo da se višim zapovjednicima i visokim časnicima, već i nižim časnicima, sudi po zapovjednoj odgovornosti u kojem je uključena kvalifikacija udruženog zločinačkog pothvata. Žao mi je što član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, koji je legitiman i legalan, jako slabo poznaje ove činjenice koje su jako bitne za hrvatsku nacionalnu sigurnost'', rekao je Jelić i dodao kako će ove izjave neki shvatiti kao osobne napade na njih, ali da oan samo želi upozoriti kako institucije i izabrani dužnosnici moraju stati iza branitelja.

''Sada kad izađem iz ove emisije, kad progovorim o ovom svemu, kad dam dobronamjernu kritiku političkom vodstvu BiH da se zauzme za hrvatske branitelje, da se zauzme za domovinski rat i kad kažem konkretno da Dragan Čović nije u pravu s tom izjavom, svi oni to shvaćaju kao osoban napad, nikog osobno ne napadam, niti nemam razloga za to'', rekao je Jelić i dodao kako je normalno branitelji, ljudi protiv koji se vode procesi, traže od legalnih predstavnika hrvatskog naroda ih se institucionalno zaštiti.

''Ovo se može samo zaštiti na razini države i razini institucija, da institucije rade onaj posao po zakonu, i da se svatko mora suditi po zakonu koji je vrijedio u to vrijeme po istim pravnim kvalifikacijama'', rekao je, između ostalog Jelić.

Naime, gostujući na HRT-u, Jelić je upozorio kako se hrvatskim braniteljima u BiH sudi po strožem zakonu u kojem se kvalificiraju djela udruženog zločinačkog poduhvata dok se pripadnicima Armije BiH sudi po zakonu koji je poznaje tu odrednicu.

Nabrojao je i zločine nad Hrvatima u BiH, od kojih su se mnogi dogodili nakon ratnih sukoba, za koje nitko nikada nije odgovarao.

"Cilj ovih politički montiranih optužnica koje se kreiraju u političkom vrhu Muslimana u BiH je da se hrvatski narod u BiH proglasi zločinačkim narodom, a RH agresorom na BiH. Muslimani tako žele zadržati sadašnje političko stanje gdje su Hrvati građani drugog reda. A krajnji cilj ovih optužnica muslimanskog vrha je da preko ovih optužnica u miru ostvare ono što nisu u ratu. Na ovaj način se provodi mirnodopsko etničko čišćenje, a cilj je da se Federacija BiH u konačnici pretvori u jednonacionalni entitet gdje će Hrvati biti građani drugog reda", istaknuo je.

 

Cijeli intervju možete pogledati na stranicama HRT Vijesti.

 

bljesak.info

Politika - najnovije

Sij 19, 2018

Jozo Bagarić: Mislio sam da je ovo…

Nekoliko nasrtaja bošnjačkih stranaka na…
Sij 18, 2018

Vlada HBŽ dala suglasnost za školovanje…

Vlada Hercegbosanske županije na današnjoj…
Sij 18, 2018

HRS: Jesu li Hrvati u BiH samo…

Imajući u vidu „diskrecijske“ neplanirane i…
Sij 17, 2018

Prilog Federalne TV o korištenju vode…

Prigodom posjete predsjednice R Hrvatske,…
Sij 16, 2018

Komšić za N1: Grabar Kitarović će u BiH…

Željko Komšić je u programu N1 televizije…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME