Utorak, 28 Veljača 2017 14:53

Draško Brnić: Kako HDZ krčmi iliti prodaje "Hercegbosanske šume"

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

 

Direktor najprofitabilnijeg javnog poduzeća u Hercegbosanskoj županiji ŠGD „Hercegbosanske šume“ d.o.o Kupres, dipl. oec. Draško Brnić, na kraju svog četverogodišnjeg mandata otvoreno je u intervju za Dnevni list progovorio o poslovanju tvrtke, gospodarenju šumama te o političkim smjenama i utjecajima koji vode do navodnog davanja šuma strancima u koncesije i što bi ono u konačnici značilo ne samo za ovo poduzeće već i za cijeli prostor Hercegbosanske županije i BiH.

U javnosti se u zadnje vrijeme dosta, pa čak i za govornicom Skupštine HBŽ, spominjala koncesija - prodaja šuma HBŽ, navodno nekoj firmi iz Njemačke. Stiče se utisak da o toj temi nitko nije spreman govoriti. Što nam vi možete reći o tome?

Mogu reći ono čemu sam bio svjedok i sudionik, ali to je samo jedan mali dio mog angažiranja o tim događanjima. Prvi moji kontakti i informacije o koncesiji šuma dolaze od sadašnjeg Premijera HBŽ i to u drugoj polovici mjeseca svibnja. I sami prvi kontakti govorili su o nervozi premijera koji je bio u Njemačkoj u jednom malom mjestu u pokrajini Bavarskoj. Sa njim u delegaciji iz Županije bili su Ivica Matković, Branko Ivković, Borjana Krišto i Valentin Inzko.

Tražio je od mene i mojih inženjera kao i od resornog ministra HBŽ da mu pomognemo u zaštiti naših interesa, jer postoji mogućnost da jedna firma iz Bavarske traži ugovor kako bi ušli u naše šume i to najmanje 100.000 ha, na 30 godina sa pravom na još 30 godina. Oni su već preeliminarno snimili stanje našeg šumskog fonda sa zemlje i iz zraka. Tvrde da imamo daleko više šume nego što je navedeno u našim dokumentima-šumsko gospodarskim osnovama. Napravili bi prvo inventuru šuma a onda bi krenuli u izmjenu postojećih dokumenata šuma, osnova,planova i projekata. Njihova procjena je da bi mogli sjeći godišnje 1.mil. m3 (sadašnji etat godišnji oko 500.000 m3 bruto) po metodama Bavarskog gospodarenja šumama.

Njihovi planovi su bili izgraditi pogon sa 255 radnika iz lokalne zajednice a planirali su uložiti oko 95 mil. eura. Kao naknadu najma površine od 100.000 ha visoke šume, godišnje bi plaćali 6 mil. eura koje bi se dijelili između Županije i općina, plaćali bi u ratama mjesečno.

Županija bi trebala prepustiti i zemljište od 50 ha za kombiniranu termo elektranu na bio masu sa 70 radnih mjesta i investicijom od 70 mil. eura.

Ukazali smo premijeru vlade HBŽ na sva moguća ograničenja obzirom na zakonska rješenja i propise, sustav gospodarenja, minirane površine, što sa našim drvoprerađivačima, kao objasniti javnosti… To bi za nas bila gospodarska i šumarska revolucija.

Očigledno je bilo i to da ovo nije bio jedini posjet u Njemačku. Tko je bio prvi put stvarno mi nije poznato. Znam samo da je prilikom dolaska Njemačke ekipe odnosno predstavnika firme Schwaiger Investitionsgeselischaft mbH i. GR. Iz Hengersberga, i obilasku naših šuma, goste vodio Ivica Matković.

Po povratku iz Njemačke, predsjednik Vlade je prije bilo kakvog odgovora na traženje i zahtjeve firme Schwaiger, nama govorio da bi dobro bilo da stručna ekipa sastavljena od ministra PVŠ HBŽ Ivice Brešića, direktora ŠGD, izvršnog direktora za šumarstvo, upravitelja Šumarije Glamoč i Ivice Matkovića kao voditelja delegacije, otputuje za Njemačku 22.7.2015.godine. Cilj putovanja bi bio da pojasnimo naš način gospodarenja šumama koji se razlikuje od "bavarskog gospodarenja" kao i trenutno važeće zakonske regulative. Imali smo pripremljen materijal za prezentaciju, čak smo ga počeli i prevoditi na njemački jezik. Kroz prezentaciju je poslana očigledna poruka da se ne slažemo sa njihovim zahtjevima niti se isti mogu prihvatiti. Do tog posjeta nikad nije došlo iako je gazda J.Schwaiger, prvotno pismeno pristao da delegacija može doći.

Što se u međuvremenu dogodilo, ne znam ali mi nije jasno zašto je ovo tema od koje se bježi i zašto je to tajna.

Da li je to jedan od razloga zbog čega su promjenjeni opunomoćenici hrvatske nacionalnosti u Skupštini ŠGD Hercegbosanske šume?

Što je bio razlog promjene opunomoćenika hrvatske nacionalnosti u Skupštini ŠGD ne mogu točno reći. Znam samo da se u to vrijeme poslije našeg izvješća u Skupštini HBŽ mijenja nešto u pogledu politike, stava i odnosa stranke čiji sam član, a to je HDZ BiH ,prema meni kao direktoru i osobno. Ali vrlo brzo, iz užeg dijela rukovodstva ŽO HDZ BiH, dolaze informacije kako direktor šuma mora „otići“. Istina jeste da se to poklapa s prestankom mandata Uprave Društva i NO krajem kolovoza 2016. Od tada do današnjeg dana nitko nije sa mnom razgovarao niti da moram napustiti poziciju direktora niti bilo kakva druga priča. Međutim, događanja u Skupštini HBŽ početkom prosinca 2016. pa do današnjeg dana mnogo toga govore.

Nakon presude Ustavnog suda FBiH da izmjenom odluke o prijenosu prava i obveza ŠGD Hercegbosanske šume, odnosno promjenom opunomoćenika nisu ugroženi nacionalni interesi što su podnijeli klubovi Srba i Bošnjaka, razriješen je stari a imenovan novi privremeni Nadzorni odbor. Već se najavljiva smjena Uprave koju vi predstavljate kao generalni direktor.

Možete li pojasniti te poteze i tko iza njih stoji nakon što ste polovinom prošle godine pri podnošenju godišnjeg izvješća u Skupštini HBŽ dobili hvalospjeve od zastupnika na račun vođenja poduzeća?

Mislim da ni oni sami ne bi mogli pojasniti svoje poteze. Međutim, očigledno je da postoji pozadina i povezanost gubitka povjerenja u Upravu, NO i Skupštinu Društva i glasovanja oko promjena opunomoćenika te smatram da to upućuje na moguće postojanje veze sa koncesijom šuma.

Zanimljivo je da se sva ta događanja i promjene Skupštine ŠGD i blokiranje Društva sudskim zabranama poduzimanja svih aktivnosti pogotovo oko izbora za Upravu Društva nakon završenog javnog natječaja i zabrane aktivnosti oko sklapanja kupoprodajnih i drugih ugovora koji trebaju suglasnost NO, čime je, sigurno, poduzeću nanesena šteta u određenom smislu usporavanja i poduzimanju određenih povezanih aktivnosti Društva. Nitko ne razumije da je ranjivost našeg plana drastično dramatična. Iz tog razloga smo uputili pritužbu VSTV protiv suca općinskog suda u Livnu koji je donio rješenje o zabrani poduzimanja određenih aktivnosti tijela Društva.

Očigledno je da te poteze povlače i podupiru jedan dio rukovodećih članova ŽO HDZ BiH i zastupnika iz reda te stranke, HDZ-ovi i SNS-ovi ministri a koji su bili u SNSD-u Vladi HBŽ, zajedno sa zastupnicima iz stranke Radom za boljitak. A naravno to ne može bez predsjednika Skupštine. Oni koji koče procesa napretka i razvoja najviše jesu i i biti će odgovorni za sadašnje stanje.

Ministar PVŠ u HBŽ, gosp. Ivica Brešić,često u svom javnom obraćanju proziva ŠGD, Vas i čitavu Upravu za nezakonitosti u svezi otpisa potraživanja u milijunskim iznosima u vašem poduzeću. Što je istina i o čemu se tu zapravo radi?

Netko tko se hvali poznavanjem općenito ekonomije, računovodstva te sa iskustvom i radom u privatnom sektoru trebao bi znati razlikovati pojmove npr. otpis potraživanja, vrijednosno usklađivanje potraživanja, ispravka vrijednosti na teret rashoda i dr. Čak što više, mislim da naš ministar to zna ali iz nekog samo njemu znanog razloga to ponavlja kao papagaj. Poručujem da zna adresu na kojoj se to može provjeriti i dokazati nelegalnost tj. kriminal.

Ukratko, o čemu se tu radi. Ured za reviziju financijskih institucija u FBiH, na temelju revidiranog financijskog izvješća u ŠGD, naložio je tijelima upravljanja, Upravi, Nadzornom odboru i Skupštini ŠGD, da moraju poduzeti aktivnosti i donijeti odluke o vrijednosnom usklađivanju nenaplaćenih potraživanja, kako bi financijska izvješća istinito i fer po svim bitnim pitanjima prikazala stanje i rezultate poslovanja.

Skupština Društva, naložila je NO da donese odluku kojom ovlašćuje Upravu Društva da izvrši prijenos potraživanja kao ispravku vrijednosti na teret rashoda poslovne 2014. godine Riječ je o potraživanjima od ukupno 43 kupca, za razdoblje od 2002. do 2013. godine, čija je naplata bila neizvjesna a provedene su sve zakonom određene radnje i procedure,

Ukupan iznos tih potraživanja bio je 13,7 mil. KM a od tog iznosa samo potraživanja od firme Finvest iz Drvara iznosila su 11,5 mil. KM a ostatak na ostale 42 firme, od kojih većina nije više ni bila aktivna, odnosno bile su ugašene tijekom tih desetak godina.

Isto tako, Skupština Društva je naložila je Upravi ŠGD smanjenje temeljnog kapitala za 12,9 mil. KM a odluka je provedena uz procjenu stalnog sudskog vještaka ekonomske struke i Rješenjem Općinskog suda u Livnu, početkom 2016. godine.

Nakon toga, Ured za reviziju je dao mišljenje da iznos temeljnog kapitala odgovara iznosu temeljnog kapitala iskazanom u sudskom rješenju te da je rezultat poslovanja ispravno prenesen iz bilance uspjeha.

Izvdak iz intervjua koji je Draško Brnić, direktor Šuma HB dao Dnevnom listu, a prenosi livno-online.com.

Politika - najnovije

Tra 21, 2018

Savez hrvatskih stranaka odgodio…

Savez hrvatskih stranaka (Hrvatska nezavisna…
Tra 20, 2018

Razgovor s Anom Papić

Ovaj tjedan smo kroz naše intervjue u…
Tra 20, 2018

HDZ 1990 na izbore izlazi samostalno

Imajući u vidu odluke Središnjeg odbora i…
Tra 19, 2018

Stjepan Šarac: "Sve svoje obveze uredno…

Ministarstvo financija uz potporu Vlade…
Tra 19, 2018

Vlada HBŽ-a utvrdila nacrt Zakona o…

Vlada Hercegbosanske županije na današnjoj…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME