Nedjelja, 11 Ožujak 2018 22:09

Franjevačka knjižnica u Tomislavgradu raspolaže sa 65.000 knjiga - uskoro akcijska prodaja knjiga duplikata

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

Franjevački muzej-galerija u Tomislavgradu na uskrsni ponedjeljak, 2. travnja, organizira veliku akcijsku prodaju knjiga duplikata koju ta knjižnica posjeduje.

Kako je za Fenu kazao knjižničar Ivan Protuđer, duplikatom u Franjevačkoj knjižnici smatra se svaki četvrti i daljnji primjerak iste knjiga, a za ovu priliku pripremljeno je 4.000 naslova svih žanrova, čija će se cijena kretati od jedne do 15 maraka.

Inače, Franjevačka knjižnica raspolaže knjižnim fondom od oko 65.000 svezaka, koji se sastoje od klasičnih, književnih, filozofskih, povijesnih, moralnih, teoloških i prirodoznanstvenih djela i knjiga od neprocjenjive vrijednosti (RARA - izdanih prije 1901 godine).

''Nakon provedenog projekta uređenja knjižnice, stručne obrade, zaštite, izrade mrežno dostupnog kataloga, obavljena je digitalizacija odabranih 21.000 primjeraka knjižnične građe, razvrstane po signaturi, odnosno razvrstavana je u monografske publikacije, serijske publikacije, članke, karte, muzikalije, kompjuterske medije, filmsku i video građu, tako da je svaka knjiga dobila točno određeno mjesto u polici'', kazao je Protuđer.

Od srpnja prošle godine kada je knjižnica otvorena, u knjižnicu se učlanilo 165 osoba svih dobnih uzrasta.

Uređenje Franjevačke knjižnice u Tomislavgradu potpomogao je i Državni ured Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH, a sve s ciljem da knjižnica postane informacijsko središte koje će svim korisnicima, pod jednakim uvjetima, pružati neometan pristup zbirkama i mrežnim izvorima kojim se promiče svijest o kulturnome nasljeđu franjevačke zajednice i društva u kojemu je zajednica djelovala kroz povijest, istaknuo je Protuđer.

''Knjižnica je već sada postala komunikacijsko i informacijsko, ali i religijsko-socijalno središte koje omogućuje pristup svim svojim zbirkama, nesmetan znanstvenoistraživački rad, obrazovno djelovanje i duhovnu izobrazbu šireg stanovništva naše općine'', dodao je. Osvrnuo se i na knjižni fond, kazavši kako on može postati temeljem budućega znanstveno istraživačkog rada, čime knjižnica pridonosi širenju kulture i poticanju njezina sustavnoga istraživanja.

''Veliki broj knjiga iz kategorije stare i rijetke građe jasno ukazuje na vrijednost i rijetkost fonda knjižnice te s obzirom na kulturnu, povijesnu i znanstvenu vrijednost opravdava uloženi trud i financijska sredstva'', naglasio je Protuđer. 

Fena

Najnovije vijesti

Ožu 22, 2018

Pravci Livno-Šuica-Kupres i…

Zbog sniježnih padavina, obustavljen je promet…
Ožu 22, 2018

Prekinut promet na putnom pravcu od…

Oko 15 sati obustavljen je sav promet na putnome…
Ožu 22, 2018

Posljednji ispraćaj Mile Ivančića bit…

U četvrtak, 22. ožujka 2018. godine u 85. godini…
Ožu 22, 2018

Ministarstvo poziva na borbu protiv…

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i…
Ožu 22, 2018

"Ubuntu": Večer dobrote i zajedništva -…

Zajedno za djevojčice u Beninu. Iz prijateljstva…

Iz dnevnika jedne mlade

Ožu 16, 2018

Iz dnevnika jedne mlade: Vileda

Kum Frano nas je sinoć zvao u goste. Pravio je…
Ožu 03, 2018

Iz dnevnika jedne mlade: Pismo didu

Uvik sam ga nagovarala da mi napiše pismo, još…
Velj 24, 2018

Iz dnevnika jedne mlade: Doktor za kosu

Moj je Miro imo dobru kosu, ali mu je u…
Velj 17, 2018

Iz dnevnika jedne mlade: Vidovita…

Bila sam neki dan kod prijateljice Nade na kavi,…
Velj 10, 2018

Iz dnevnika jedne mlade: Rodica

Ova moja rodica je luda sto gradi. Je majke…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME