Utorak, 13 Veljača 2018 13:35

Potpisan Kolektivni ugovor za uposlenike u MUP-u Hercegbosanske županije

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

Prema ovlaštenju Vlade Hercegbosanske županije Kolektivni ugovor za uposlenike u Ministarstvu unutarnjih poslova Hercegbosanske županije 2. veljače 2018. godine potpisali su ministar MUP-a Hercegbosanske županije, Darinko Mihaljević i predsjednik Sindikata djelatnika MUP-a u Hercegbosanskoj županiji, Dražen Mišić.

Ugovor je potpisan poslije nekoliko održanih sastanaka između predstavnika Vlade Hercegbosanske županije i predstavnika ovoga Sindikata.

Vlada Hercegbosanske županije prepoznala je značaj i potrebe djelatnika MUP-a što je i razvidno u potpisanom Kolektivnom ugovoru. Među ostalim,osnovna plaća  uposlenika utvrđuje se množenjem koeficijenta platnog razreda sa osnovicom za plaću koju utvrđuju Sindikat i Vlada Hercegbosanske županije zajedno. Utvrđeni iznos iz stavka 1. članka 26. uvećava se za 0,5% za svaku navršenu godinu radnog staža za uposlenika ministarstva, a najviše do 20%.

Kad je riječ o dodatku na plaću policijskim službenicima zbog rizika, odgovornosti i složenosti poslova pripada trajni dodatak na osnovnu plaću u iznosu do 30% osnovne plaće. Zbog manjka policijskih službenika utvrđen je poseban dodatak svim policijskim službenicima u određenom postotku od osnovne plaće od 1% do 9,73% po činu na mjesečnoj razini. U tom kontekstu policajac ima najviši dodatak od 9,73%. Važno je istaknuti da se za državne službenike i namještenike koji rade na radnim mjestima na kojima se obavljaju poslovi kod kojih postoje posebni uvjeti rada ,a koji su štetni za zdravlje, utvrđuje poseban dodatak na osnovnu plaću u  iznosu do 20%.

Poslovi koji se odnose na posebne uvjete rada su,uz ostalo, rad sa naoružanjem, streljivom, minskoeksplozivnim sredstvima, radioaktivnim sredstvima, lakozapaljivim sredstvima, otrovnim i drugim kemijskim sredstvima koji imaju štetan utjecaj na zdravlje.

Ovim Kolektivnim ugovorom predviđen je i dodatak za prekovremeni rad, rad subotom i nedjeljom je veći za 10%, a rad noću i rad po izvanrednom rasporedu veći je za 5% u odnosu na prethodni Kolektivni ugovor.

Novi Kolektivni ugovor predviđa i obuhvaća stimuliranje uposlenika. Dodatak na ocjenu rada ostvaraju uposlenici koji budu ocjenjeni ocjenom: „izuzetno uspješan“  i  „odličan“. U tom slučaju povećanje plaće tako ocjenjeni uposlenici imat će do 15% od visine plaće utvrđene za to radno mjesto ili čin, a za ocjenu „uspješan“ i „veoma dobar“ stječu pravo na povećanje plaće u iznosu najviše do 10% od visine plaće utvrđene za to radno mjesto ili čin. Prema potpisanom Kolektivnom ugovoru ukupan broj ovako ocjenjenih ne može biti viši od 15% ukupno uposlenih.

U sveobuhvatnom Kolektivnom ugovoru predviđene su naknade za prijevoz na posao i s posla, jubilarne nagrade, naknade za izum i tehničko unaprjeđenje koje koristi  MUP-u Hercegbosanske županije, naknade za slučaj teške povrede na radu, teške bolesti i teške invalidnosti. Prepoznavanje važnosti i osjetljivosti rada manifestira se i na predviđeno pravo na otpremninu prigodom odlaska u mirovinu uposlenika. Otpremnina će biti u visini 5  ostvarenih prosječnih neto plaća uposlenika u posljednjih 5 mjeseci ili u visini peterostrukog iznosa prosječne plaće iz prethodnog mjeseca isplaćene u Federaciji BiH ako je to za njega povoljnije.

Ovo su samo neki od segmenata iz Kolektivnog ugovora kojim se poboljšava materijalni status uposlenika u MUP-u Hercegbosanske županije.

Ovim pravnim aktom obuhvaćen je rad i postupak djelovanja Sindikata, rješavanje kolektivnih radnih sporova, a MUP Hercegbosanske županije osigurat će bez naknade za rad Sindikata sve materijalno – tehničke uvjete, prostor za rad i druge tehničke pretpostavke.

Vlada HBŽ

Najnovije vijesti

Tra 24, 2018

Odluka bavarske vlade: Od lipnja svaka…

„U ulaznom prostoru svakog državne zgrade u…
Tra 24, 2018

Fra Jozo Radoš Đoka nominiran za "Osobu…

Finale Večernjakova pečata održat će se 14.…
Tra 24, 2018

Tomislavgrad: Šumari prikupili 600…

Djelatnici Šumarije Tomislavgrad završili su s…
Tra 24, 2018

Natjecanje u modeliranju mostova

Na Građevinskome fakultetu Sveučilišta u…
Tra 23, 2018

Čišćenje rimske ceste na Privali

Članovi udruge Naša baština očistili su dio…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME