Četvrtak, 07 Prosinac 2017 14:58

Hrvati u Domu naroda FBiH: Hrvatski mediji su izloženi pritiscima, osporava im se pravo na slobodu izražavanja

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

U znak prosvjeda zbog kršenja prava na slobodu izražavanja i kritičkog promišljanja hrvatskih medija i novinara u BiH, prije i nakon današnje sjednice Doma naroda parlamenta FBiH nitko od izaslanika iz Kluba hrvatskog naroda neće davati bilo kakve izjave za javnost.

Naime, hrvatski mediji i novinari u BiH koji su posljednjih dana kritički izvještavali o presudu suda u Haagu u predmetu Prlić i drugi, te upozoravali na širenje govora mržnje prema Hrvatima u BiH nakon tragičnog posljednjeg čina generala Slobodana Praljka u haškoj sudnici, ostali su nezaštićeni od udruge novinara „BH novinari“, koja se lažno predstavlja kao udruga koja brine o svim novinarima u BiH. Prava je istina da je to udruga novinara i medija koji prihvaćaju sarajevocentričnu interpretaciju bh. realnosti i kao takva nije prihvaćena od velikog dijela hrvatskih novinara u BiH.

„Polazeći od Opće deklaracije UN-a o ljudskim pravima koja između ostaloga kaže da svatko ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, Klub izaslanika hrvatskog naroda u Domu naroda PFBIH osuđuje govor mržnje i selektivno izvještavanje dijela medija u vezi posljednje presude Haškog tribunala ali i brojnih drugih dnevno političkih tema“, priopćeno je danas iz Kluba izaslanika hrvatskoga naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH. Priopćenje je potpisao predsjednik Kluba Tomislav Martinović.

„Izražavamo punu podršku hrvatskim medijima, uglavnom portalima iz Hercegovine, Središnje Bosne i Posavine, koji su, kao i njihovi novinari ili administratori društvenih mreža već danima izloženi napadima, prijavama, gašenjem servera, Facebook profila itd. a sve zbog korištenja prava na slobodu izražavanja i kritičkog promišljanja“, navedeno je u priopćenju.

Žalosti nas, dodaju hrvatski izaslanici, da je i Udruga BH novinara u svom posljednjem istupu, po tko zna koji put selektivno pristupila zaštiti novinara i zaštiti ljudskih prava ne spominjući ni jednom riječju drugu stranu napada.

„Izostao je osvrt na govor mržnje i od strane međunarodnih organizacija čiji je primarni cilj zaštita ljudskih prava u Bosni i Hercegovini. Stoga ih pozivamo da i ovaj put budu jasni i glasni kao to jesu prilikom puno manjih slučajeva te da ispune svoju misiju u ovoj zemlji, izvrše istragu i zaštite prava i slobode svih građana i naroda“, stoji u priopćenju.

U znak našeg prosvjeda, zaključuje se, prije i nakon današnje sjednice nitko od izaslanika iz Kluba hrvatskog naroda neće davati bilo kakve izjave.

J. Gudelj/Dnevnik.ba

Najnovije vijesti

Velj 21, 2018

Stigla prava zima

Snijeg i jutros pada u Tomislavgradu. Iako sitan…
Velj 20, 2018

Tomislavgrad: Zimske radosti učenika…

Dok odraslima snijeg nije baš drag, djeca ga s…
Velj 19, 2018

Livanjski vijećnici uskoro bi mogli…

Sljedećeg mjeseca na dnevnom redu sjednice…
Velj 19, 2018

Prometna nesreća u Bukovici

Osim prometne nesreće u Stipanićima, gdje je…
Velj 19, 2018

HBŽ: U 2017. rođeno 320 djece, a…

Ako je suditi po vitalnoj statistici, Federaciju…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME