Četvrtak, 07 Prosinac 2017 14:58

Hrvati u Domu naroda FBiH: Hrvatski mediji su izloženi pritiscima, osporava im se pravo na slobodu izražavanja

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

U znak prosvjeda zbog kršenja prava na slobodu izražavanja i kritičkog promišljanja hrvatskih medija i novinara u BiH, prije i nakon današnje sjednice Doma naroda parlamenta FBiH nitko od izaslanika iz Kluba hrvatskog naroda neće davati bilo kakve izjave za javnost.

Naime, hrvatski mediji i novinari u BiH koji su posljednjih dana kritički izvještavali o presudu suda u Haagu u predmetu Prlić i drugi, te upozoravali na širenje govora mržnje prema Hrvatima u BiH nakon tragičnog posljednjeg čina generala Slobodana Praljka u haškoj sudnici, ostali su nezaštićeni od udruge novinara „BH novinari“, koja se lažno predstavlja kao udruga koja brine o svim novinarima u BiH. Prava je istina da je to udruga novinara i medija koji prihvaćaju sarajevocentričnu interpretaciju bh. realnosti i kao takva nije prihvaćena od velikog dijela hrvatskih novinara u BiH.

„Polazeći od Opće deklaracije UN-a o ljudskim pravima koja između ostaloga kaže da svatko ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, Klub izaslanika hrvatskog naroda u Domu naroda PFBIH osuđuje govor mržnje i selektivno izvještavanje dijela medija u vezi posljednje presude Haškog tribunala ali i brojnih drugih dnevno političkih tema“, priopćeno je danas iz Kluba izaslanika hrvatskoga naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH. Priopćenje je potpisao predsjednik Kluba Tomislav Martinović.

„Izražavamo punu podršku hrvatskim medijima, uglavnom portalima iz Hercegovine, Središnje Bosne i Posavine, koji su, kao i njihovi novinari ili administratori društvenih mreža već danima izloženi napadima, prijavama, gašenjem servera, Facebook profila itd. a sve zbog korištenja prava na slobodu izražavanja i kritičkog promišljanja“, navedeno je u priopćenju.

Žalosti nas, dodaju hrvatski izaslanici, da je i Udruga BH novinara u svom posljednjem istupu, po tko zna koji put selektivno pristupila zaštiti novinara i zaštiti ljudskih prava ne spominjući ni jednom riječju drugu stranu napada.

„Izostao je osvrt na govor mržnje i od strane međunarodnih organizacija čiji je primarni cilj zaštita ljudskih prava u Bosni i Hercegovini. Stoga ih pozivamo da i ovaj put budu jasni i glasni kao to jesu prilikom puno manjih slučajeva te da ispune svoju misiju u ovoj zemlji, izvrše istragu i zaštite prava i slobode svih građana i naroda“, stoji u priopćenju.

U znak našeg prosvjeda, zaključuje se, prije i nakon današnje sjednice nitko od izaslanika iz Kluba hrvatskog naroda neće davati bilo kakve izjave.

J. Gudelj/Dnevnik.ba

Najnovije vijesti

Pro 13, 2017

Tenin godišnji kalendar za 2018.

Duvanjska tvrtka Digital Print Studio Tena, koja…
Pro 13, 2017

Hrvati Herceg-Bosne imaju pravo na…

''Neka haaška presuda bude poticaj za…
Pro 13, 2017

Nestao Mesićev dosje?

Nalazi se na popisu dokumentacije koji je poslan…
Pro 13, 2017

Zlatan Mijo Jelić: Armija BiH u ratu je…

General HVO-a Zlatan Mijo Jelić komentirao je u…
Pro 13, 2017

Hayat: Parlamentarac iz Livna naplatio…

Nakon afere „Duplih paušala“ koje su pojedini…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME