Utorak, 14 Studeni 2017 08:12

Sindikat liječnika HBŽ: Odgovornost za štrajk liječnika u HBŽ snosi ministarstvo

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

U cilju istinitog informiranja javnosti Sindikat liječnika Hercegbosanske županije obavještava pacijente i građane u HBŽ da je Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih HBŽ na sastanku predstavnika Sindikata liječnika i ministarstva u utorak 7.11.2017.godine  jasno upoznato s namjerom sindikata da započne najavljeni štrajk dana 13. 11.2017. godine.

Na spomenutom sastanku Sindikat liječnik HBŽ je iznio stav da je spreman obustaviti proceduru stupanja u štrajk ukoliko resorno ministarstvo postupi po pravomoćnoj presudi Županijskog suda u Livnu  od 27.10.2017. godine i donese novo rješenje o reprezentativnosti SL HBŽ te samim tim započne proces socijalnog dijaloga i pregovaranja sa SL HBŽ.

Ministarstvo je imalo dovoljno vremena da donese spomenuto rješenje kako mu je naložio Županijski sud Livno.

Umjesto provođenja obvezujuće sudske presude i otvaranja socijalnog dijaloga resorno ministarstvo pokreće pred Općinskim sudom u Livnu pitanje legalnosti štrajka. Ovim činom ministarstvo nastavlja omalovažavajući i ignorirajući odnos prema SL HBŽ, dok u isto vrijeme pregovara sa sindikatima  medicinskih sestara i pomoćnih radnika u zdravstvu.

Vlada HBŽ je svojim odlukama objavljenim u Narodnim novinama HBŽ dala suglasnost na protokol o pregovaranju i zaključivanju kolektivnog ugovora između poslodavaca i zaposlenika doktora medicine i stomatologije  na razini  Federacije te opunomoćila bivšeg ministra g. Dragoslava Topića da pregovara u njeno ime.

Pregovori na razini Federacije su trajali 4 mjeseca i naglo prekinuti bez postizanja dogovora, zbog čega je Savez sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH pokrenuo proceduru generalnog štrajka u 9 županija/kantona u Federaciji. Na  jednom od sastanaka je sudjelovao i opunomoćenik vlade HBŽ, spomenuti gospodin Topić.

Na razini županije Sindikatu liječnika nije nikada ponuđen protokol o pregovaranju niti  su pregovori otpočeli jer ih ministarstvo nije željelo otpočeti.

Prema tome Sindikat liječnika HBŽ smatra da odgovornost za jučer započeti štrajk liječnika u Hercegbosanskoj županiji snosi Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih HBŽ.

Priopćeno je iz štrajkačkog odbora Sindikata liječnika HBŽ.

Najnovije vijesti

Ožu 23, 2018

I dalje problemi u prometu, u pojedinim…

Snijeg, mjestimična poledica i slaba vidljivost…
Ožu 23, 2018

Zbog nevremena zatvorene prometnice…

Zbog ugaženog snijega i jakog vijetra koji…
Ožu 22, 2018

Pravci Livno-Šuica-Kupres i…

Zbog sniježnih padavina, obustavljen je promet…
Ožu 22, 2018

Prekinut promet na putnom pravcu od…

Oko 15 sati obustavljen je sav promet na putnome…
Ožu 22, 2018

Posljednji ispraćaj Mile Ivančića bit…

U četvrtak, 22. ožujka 2018. godine u 85. godini…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME