Utorak, 14 Studeni 2017 08:12

Sindikat liječnika HBŽ: Odgovornost za štrajk liječnika u HBŽ snosi ministarstvo

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

U cilju istinitog informiranja javnosti Sindikat liječnika Hercegbosanske županije obavještava pacijente i građane u HBŽ da je Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih HBŽ na sastanku predstavnika Sindikata liječnika i ministarstva u utorak 7.11.2017.godine  jasno upoznato s namjerom sindikata da započne najavljeni štrajk dana 13. 11.2017. godine.

Na spomenutom sastanku Sindikat liječnik HBŽ je iznio stav da je spreman obustaviti proceduru stupanja u štrajk ukoliko resorno ministarstvo postupi po pravomoćnoj presudi Županijskog suda u Livnu  od 27.10.2017. godine i donese novo rješenje o reprezentativnosti SL HBŽ te samim tim započne proces socijalnog dijaloga i pregovaranja sa SL HBŽ.

Ministarstvo je imalo dovoljno vremena da donese spomenuto rješenje kako mu je naložio Županijski sud Livno.

Umjesto provođenja obvezujuće sudske presude i otvaranja socijalnog dijaloga resorno ministarstvo pokreće pred Općinskim sudom u Livnu pitanje legalnosti štrajka. Ovim činom ministarstvo nastavlja omalovažavajući i ignorirajući odnos prema SL HBŽ, dok u isto vrijeme pregovara sa sindikatima  medicinskih sestara i pomoćnih radnika u zdravstvu.

Vlada HBŽ je svojim odlukama objavljenim u Narodnim novinama HBŽ dala suglasnost na protokol o pregovaranju i zaključivanju kolektivnog ugovora između poslodavaca i zaposlenika doktora medicine i stomatologije  na razini  Federacije te opunomoćila bivšeg ministra g. Dragoslava Topića da pregovara u njeno ime.

Pregovori na razini Federacije su trajali 4 mjeseca i naglo prekinuti bez postizanja dogovora, zbog čega je Savez sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH pokrenuo proceduru generalnog štrajka u 9 županija/kantona u Federaciji. Na  jednom od sastanaka je sudjelovao i opunomoćenik vlade HBŽ, spomenuti gospodin Topić.

Na razini županije Sindikatu liječnika nije nikada ponuđen protokol o pregovaranju niti  su pregovori otpočeli jer ih ministarstvo nije željelo otpočeti.

Prema tome Sindikat liječnika HBŽ smatra da odgovornost za jučer započeti štrajk liječnika u Hercegbosanskoj županiji snosi Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih HBŽ.

Priopćeno je iz štrajkačkog odbora Sindikata liječnika HBŽ.

Najnovije vijesti

Sij 23, 2018

Video: Zima na Ljubuši i Zvirnjači

Keškić productions je ovih dana na Youtubeu…
Sij 23, 2018

Posao načelnika zamijenio radom na…

Sa svega dvadeset i osam godina Perica Romić…
Sij 22, 2018

U Glamoču održan trening potražnih pasa…

Od 19. do 21. siječnja 2018. u Glamoču je održan…
Sij 21, 2018

Posljednji ispraćaj Barke Krstanović -…

U nedjelju, 21. siječnja 2018. godine u 93.…
Sij 20, 2018

Ratni put Ante Vukadina - hrvatskoga…

O ratnome putu našega sumještanina Ante Vukadina…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME