Ponedjeljak, 13 Studeni 2017 16:28

Pismo podrške Sindikatu liječnika HBŽ-a

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

 

Pismo podrške Sindikatu liječnika Hercegbosanske županije u ostvarivanju radničkih prava uputila je Koalicija za bolju zaštitu radničkih prava.

Pismo prenosimo u cijelosti: 

 

Sindikat liječnika HBŽ, je danas 13.11.2017. stupio u štrajk. Štrajk je organiziran prije svega zbog poboljšanja uvjeta rada, materijalnog, socijalnog i profesionalnog položaja liječnika, ali i cjelokupnog stanja zdravstva u Kantonu 10/HBŽ.

Sindikat liječnika više od pola godine nastoji s nadležnim ministarstvom prije svega ostvariti dijalog oko potpisivanja kolektivnog ugovora za liječnike, ali je nažalost njihov odgovor najčešće bio ignoriranje zahtjeva Sindikata liječnika HBŽ. Podsjećamo, Kolektivni ugovor iz 2007. godine nije više na snazi, te trenutno ne postoji propis koji bi regulirao radnopravni, materijalni i socijalni status liječnika.

Ovakvo stanje ne ide nikome u prilog, kako ni liječnicima, tako ni stanovništvu na području HBŽ. Također, ovakvo stanje u zdravstvu rezultira odlaskom liječnika u inozemstvo, preopterećenjem onih koji ostaju povećanim brojem radnih sati, dežurstava.

Koalicija za bolju zaštitu radničkih prava osuđuje ignoriranje sindikata, koji ima najbolju namjeru te mu je cilj da se na partnerski način riješe postojeći problemi.

Ukoliko resorno ministarstvo se ogluši na već istaknute zahtjeve Sindikata liječnika HBŽ, smatrati ćemo da je to put ka omalovažavanju stručnost ljudi zaposlenih u zdravstvu.

Pozivamo Vladu HBŽ i nadležna ministarstva da profesionalno pristupe rješavanju novonastale situacije, te za početak predlažemo partnerski sastanak sa sindikatom, jer jedino na taj način se može doći do rješavanja problema, a ne priopćenjima da je štrajk nelegalan. Pitamo Vladu HBŽ i resorno ministarstvo gdje je u svemu ovome kultura socijalnog dijaloga, stvaranje preduvjeta u smislu osnivanja Socijalno ekonomskog vijeća, Mirovnog vijeća, priznavanje reprezentativnosti Sindikata liječnika na kantonalnoj/županijskoj razini – što je bila Vaša obveza.

Koalicija za bolju zaštitu radničkih prava, daje punu podršku Sindikatu liječnika HBŽ u nastojanju, da putem štrajka, a ukoliko bude potrebno i putem generalnog štrajka, osiguraju radnička prava koja im pripadaju, poštivanje struke i kulture dijaloga.  

 

Koalicija za bolju zaštitu radničkih prava

 

Najnovije vijesti

Ožu 24, 2018

Rama - Tomislavgrad: Kamion završio u…

U mjestu Jaklići, na prometnici…
Ožu 24, 2018

Održano županijsko natjecanje iz…

Jučer je u livanjskoj gimnaziji u organizaciji…
Ožu 24, 2018

Zagreb/Video: Raspjevani prosvjednici,…

Članovi građanske inicijative „Hrvatska protiv…
Ožu 23, 2018

Limerick/Irska: Prva sveta misa na…

U srijedu, 21. ožujka 2018. godine u 19:30h…
Ožu 23, 2018

Roško Polje: Kad nevrijeme prođe...

Veljača okriće, veljača privrće. Veljača ovakva,…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME