Ponedjeljak, 13 Studeni 2017 14:49

Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih HBŽ - Štrajk liječnika je nelegalan?

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije obavještava javnost da je štrajk liječnika Hercegbosanske županije nelegalan, jer isti nije organiziran niti se provodi sukladno pozitivnim propisima („Zakon o štrajku“ i „Zakon o radu“).

Ministarstvo nema ovlasti da zabrani štrajk nego je, sukladno Zakonu o štrajku, Općinskom sudu u Livnu, dana 10.11.2017. godine, podnijelo Zahtjev za zabranom organiziranja i provođenja štrajka na području Hercegbosanske županije od strane Sindikata liječnika Hercegbosanske županije. Sukladno odredbama članka 12. Zakona o štrajku Općinski sud dužan je odlučiti o štrajku u roku od pet (5) dana.

Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije nije očekivalo ovakav potez Sindikata liječnika Hercegbosanske županije, jer isti nisu pristali na pregovore dok ne dobiju rješenje o reprezentativnosti, budući da je postupak za utvrđivanje reprezentativnosti u tijeku.

Također, Sindikat liječnika Hercegbosanske županije je od strane Federalnog ministarstva zdravstva bio obaviješten da pregovori otpočinju od dana potpisivanja Protokola o vođenju pregovora, radi pregovaranja i zaključivanja kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i zaposlenika-doktora medicine i doktora stomatologije, na području zdravstva na teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine. Budući da nije došlo do potpisivanja navedenog Protokola na razini Županije, samim tim pregovori nisu ni otpočeli.

Ministarstvo neće poduzimati nikakve daljnje korake do donošenja odluke nadležnog suda, kaže se na kraju priopćenja Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije, navodi se u priopćenju.

Najnovije vijesti

Ožu 24, 2018

Rama - Tomislavgrad: Kamion završio u…

U mjestu Jaklići, na prometnici…
Ožu 24, 2018

Održano županijsko natjecanje iz…

Jučer je u livanjskoj gimnaziji u organizaciji…
Ožu 24, 2018

Zagreb/Video: Raspjevani prosvjednici,…

Članovi građanske inicijative „Hrvatska protiv…
Ožu 23, 2018

Limerick/Irska: Prva sveta misa na…

U srijedu, 21. ožujka 2018. godine u 19:30h…
Ožu 23, 2018

Roško Polje: Kad nevrijeme prođe...

Veljača okriće, veljača privrće. Veljača ovakva,…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME