Petak, 14 Srpanj 2017 12:06

Dan Brigade kralja Tomislava: Osvrt načelnika, udruga i organizacijskog odbora na "Otvoreno pismo" Ivana Stanića Švabe

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

 

Priopćenje za javnost povodom različitih reagiranja na obilježavanje 25. obljetnice Brigade kralja Tomislava i poziv na suradnju istaknutom zapovjedniku Brigade

 

I.

Neugodno smo, kao i veliki dio javnosti, iznenađeni reagiranjem i otvorenim pismom dragovoljca Hrvatske vojske i zapovjednika Brigade kralja Tomislava i 79. DP, ratne legende cijele jablaničko-ramsko-uskopaljske, kao i kupreške bojišnice, sve do završnih operacija Domovinskog rata, našega susjeda i nadamo se još uvijek prijatelja, Ivana Stanića – Švabe. Otvoreno pismo je objavljeno 03. srpnja 2017. na portalu tomislavcity.com. god. Ovim priopćenjem osvrćemo se samo i jedino na to otvoreno pismo, dok druge istupe nećemo komentirati.

 

Na početku priopćenja, ističemo da je opće poznato kako je Švabo jedan od ponajboljih zapovjednika, ne samo Brigade kralja Tomislava, nego i cijelog HVO-a. Nije pretjerivanje ako kažemo da se mi i cijeli Tomislavgrad možemo njime ponositi kao jednim od ponajboljih ratnih zapovjednika, ujedno i boraca, pravih „fajtera“, koje je hrvatski narod općenito imao. Ovu konstataciju temeljimo na izravnim svjedočenjima naših momaka (možemo imena vojnika i postrojbi navesti ako se procjeni potrebnim, ali ćemo to iz sigurnosnih razloga ovom prigodom izostaviti) kojima je Švabo zapovijedao. Poznata je akcija u kojoj su naše, duvanjske postrojbe, uz druge elitne postrojbe HVO-a, svi pod zapovjedništvom upravo Ivana Stanića Švabe, nakon cjelodnevnih borbi zauzele poznatu planinu ponad Jablaničkog jezera. Veliki broj veterana HVO-a tvrdi da su te borbe bile najteže borbe tijekom cijelog rata (lokalitete, vrijeme i nazive postrojbi nećemo navodit iz navedenih razloga). Momci koji su se borili u toj akciji i probili neprijateljske crte uvijek ističu bravurozno vođenje akcije koje je pokazao Švabo. Kako ovi vojnici kažu: „Švabo je prvi. U jednoj ruci puška, u drugoj motorola. Puca, vodi napad, izravno zapovijeda, motorolom koordinira pozadinom…“. Dalje svjedoče da je Švabo pokazivao ono što jednog ratnog zapovjednika čini posebnim, ono što ga čini legendom. Ujedno pokazuje i osobnu hrabrost, smjelost i požrtvovanje, ali i potrebnu hladnokrvnost, razboritu glavu kojom rukovodi akcijom i zapovijeda svim navedenim postrojbama, te osigurava potporu iz pozadine. U bliskim borbama navodi minobacačku vatru toliko blizu dok naši geleri ne dođu do naših momaka. Cijelo vrijeme akcije je najbliže neprijatelju. Sve akcije su izvedene po strogim vojničkim pravilima, uz puno poštivanje svih normi i pravila ratovanja. S obje strane u njima su sudjelovali jedino vojnici. Također, napadi i izvidnice u kojima je Švabo ranjen zaslužuju posebno mjesto u povijesti Brigade i Tomislavgrada.

 

Ovo navodimo da se vidi kako Tomislavgrad, bivši pripadnici i drugi zapovjednici iz Brigade kralja Tomislava, udruge proistekle iz Domovinskog rata, službene civilne strukture i cjelokupna javnost pamti i pamtit će svoje ratne legende, ali i sve druge, manje poznate, ali ne manje vrijedne, pripadnike Brigade.

 

Ističemo da su u pripremama za organizaciju proslave 25. obljetnice Brigade kralja Tomislava pozvani skoro svi zapovjednici iz Brigade. Pozvan je bio, naravno, i Ivan Stanić – Švabo. Žao nam je što se Švabo nije odazvao na sastanke. U razloge neprihvaćanja poziva mi ne možemo ulaziti. Uvjereni smo da bi Švabinim doprinosom proslava obljetnica bila još bolja, premda je ove godine bila najbolja do sada. To je u izravnom razgovoru općinskom načelniku potvrdio i sam general Glasnović, uz izraze zahvale i oduševljenja. Iste stavove je Glasnović iznio i pred više okupljenih na stadionu HNK Tomislav pred sam završetak proslave. Pozivamo i očekujemo od generala Glasnovića da se javno iznese svoje stavove glede obilježavanja 25. obljetnice utemeljenja brigade koja ga je učinila generalom.

 

Drugi naši gosti, kao što su:

  • Ante Deur, vukovarski branitelj i sudionik u borbama na Kupresu travnja 1992., posebni savjetnik za branitelje Predsjednice RH
  • Ante Nazor, dragovoljac Domovinskog rata, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskoga rata
  • Đuro Glogoški, predsjednik Udruge 100%-tnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine
  • Stanko Sopta – Baja, general i bivši zapovjednik 2. gardijske brigade HVO-a
  • Ante Jeleč, bivši zapovjednik brigade HVO Usora, general-pukovnik i načelnik Zajedničkog stožera OS BiH
  • Ivan Vukić, ratni zapovjednik 142. drniške brigade, državnik tajnik u Ministarstvu branitelja RH

i ostali pojedinačno su izrazili zadovoljstvo i podršku organizaciji proslave, uz česte opaske kako u ovom trenutku u cijeloj Herceg-Bosni ovako nešto samo Tomislavgrad može upriličiti.

 

Naglašavamo da su pripreme za proslavu 25. obljetnice Brigade kralja Tomislava počele još u travnju ove godine.  Svim pripadnicima Brigade i cjelokupnoj javnosti upućeni su javni pozivi, putem Radija Tomislavgrad i duvanjskih internetskih portala, te na sve druge moguće načine. Pozive su upućivali i u organiziranju proslave sudjelovali, abecednim redom: Stipan Baćak, Ilija Bagarić – Lila, Perica Baković – Pepe, Mate Beljan, Mirko Ćerdić, Matija Ivančić - Maca,  Ilija Jurič - Ruto, Mario Marinčić, Ivan Markić, Bože – Boško Papić, dr. Josip Perić, Andrija Radoš – Andrićak, Jozo Radoš, Ilija Sliško – Džoker, Ivica Šarac, Mijo Šteko – Žuta glava, Marijan Tomić, Mijo Tokić i Ivan Vukadin, uz kadrovsku, financijsku, materijalnu i organizacijsku potporu Općine Tomislavgrad.

 

Ponavljamo, na sastanke je kontinuirano bio pozivan i Ivan Stanić - Švabo kao uvaženi i vrlo cijenjeni zapovjednik. Švabo je bio predviđen i kao jedan od izlagača ratnog puta Brigade. Još jednom izražavamo žaljenje što sastancima nije nazočio.

 

Također, vodili smo računa da povijesne postrojbe učine svečanijom proslavu Dana Brigade i svojim dolaskom odaju počast svim pripadnicima Brigade.

 

II.

 

Ne možemo prihvatiti i odbacujemo navode iz Otvorenog pisma po kojima branitelji svijaju kralježnicu i saginju glavu. U Tomislavgradu to nikad nije bilo niti će ikad biti. Možda je to u nekim drugim krajevima tako, ali u povijesnom i ponosnom Tomislavgradu sigurno nije. Upravo su branitelji, zapovjednici i udruge suorganizatori proslave. Nikako ne stoji navod da netko „našega generala Glasnovića raspoređuje u sporedni plan…“. Da to nije tako, i da je nemoguće da bude tako, govori činjenica da je Glasnović bio najvažnija osoba predviđena protokolom, uz polaganje vijenaca i govor na svečanoj akademiji. A to je jedino i moguće. Pa tko će biti ako Glasnović neće? I bio je. Oduševljen je proslavom. I sam je Glasnović, kako smo već naveli, isto potvrdio.

 

Ne možemo prihvatiti, niti su točne tvrdnje kako: „Svojom nazočnošću i velebnim pozdravom nas su gurnuli u drugi plan.“ Naglašavamo i ističemo, obljetnica Brigade se organizira upravo kao bi se odala počast braniteljima. I mrtvim i živim. Nikako ne stoji takva zamjena teza.

 

Što se tiče pitanja „Tko i na osnovu kojih zasluga predvodi braniteljske udruge?“ možemo reći da udruge koje su organizirale proslavu imaju legitimno vodstvo, izabrano na statutaran način. Isto tako, pojavljuju se udruge s nejasnim ciljem i tražimo da svi koji vode udruge javno prezentiraju svoj ratni put. Neka se vidi gdje je tko bio.

 

U pogledu navoda o „…lažnim 'časnicima', pukovnicima ili generalima koji primaju povlaštene mirovine, koje stekoše prevarama, lažiranim ulogama u Domovinskom obrambenom ratu…“ prvi smo za to da se takvi otkriju i sankcioniraju. Ipak, više od općenitih tvrdnji bila bi korisna konkretna imena. Dragi prijatelju Švabo, zajedno ćemo do Tužiteljstva otići i prijaviti ih ako imamo konkretne podatke. Ujedno upoznajemo i javnost i našeg prijatelja Švabu kako upravo ovi i ovakvi, koji na svoje profile stavljaju slike koje su uzeli od pravih branitelja ili su se pak nekad s njima fotografirali, nastoje iskoristiti i njega osobno za postizanje svojih nečasnih ciljeva. Takvima bi bilo najbolje da se sve zaboravi.

 

Ističemo da se nitko ne „postavlja iznad zapovjedniká proslavljene Brigade“ tražeći dostavljanje u pisanom obliku govora koji će, ukoliko zadane teme budu kvalitetno obrađene, biti iskorišten u drugoj fazi - izradi monografije o Brigadi kralja Tomislava. Ali, vjerujemo da ćete se složiti, ukoliko dođe do izrade monografije Brigade, jasni, stručni i profesionalni kriteriji izdavaštva moraju se poštovati. Neće to odlučivati netko po svom nahođenju, nego stručni tim koji tek treba okupiti. Ovom prilikom pozivamo i vas osobno, i sve druge vojnike, stručne osobe i cjelokupnu duvanjsku javnost da podrže ovu ideju. Nadamo se da će upravo monografija biti na tragu dijela pisma koje kaže: „Pustimo svoj glas neka poput vihora, dodirne svakog čovjeka na Duvanjskom polju. Polju na kojem se pisala slavna hrvatska povijest. Valjda imamo još snage za to, dužni smo to našoj preminuloj braći, to smo dužni onima koji su tu i onima koji tek dolaze.“ Upravo obilježavanje važnih događaja iz Domovinskog rata i dokumentiranje povijesnih činjenica na tragu je ovih promišljanja. Međutim, ako će monografija biti dočekana „na nož“ i biti predmet neodmjerenih kritika („pljuvanja“) pitamo se ima li smisla istu pisati i objavljivati?

 

Na pitanje „Komu dajemo za pravo revidirati ratni put Brigade?“ odgovor je: Nikom! Ali ako je ove godine prvi put istaknuto da je Brigada kralja Tomislava bila prva i najbolja brigada HVO-a, i ako je to revidiranje povijesti, onda ćemo to revidiranje nastaviti.

 

Mi, drugi ratni zapovjednici, udruge i civilne strukture protivimo se i suprotstavljamo svima onima koji zlorabe svoj položaj i bogate se na pravima hrvatskog vojnika. Uvijek smo ukazivali i govorili protiv ove pojave. Na žalost, naše su mogućnosti manje od naših želja. Ali ukoliko i drugi ljudi dobre volje, uključujući i zapovjednike kao Ivan Stanić, stanu na put ovoj pojavi, držimo da će ona biti znatno manje izražena.

 

Na kraju osvrta na Otvoreno pismo, što se tiče najave kandidature za predsjednika HVIDR-e istu pozdravljamo. Ipak, odluku o izboru prepuštamo članstvu i demokratskim procedurama i u to se nitko ne treba miješati osim članstva.

 

III.

 

Ukoliko su se dogodile greške u protokolu, a one su neizbježne i na znatno profesionalnijim razinama, molimo za razumijevanje. Neke manje pogreške dogodile su se jer je jedan broj naših ljudi prvi put sudjelovao u nekom službenom programu, pa su greške moguće i očekivane zbog neiskustva, treme itd. Ali još jednom, najvažnija i jedina intencija organiziranja proslave je bila da se u prvi plan stavi obični branitelj, pripadnik Brigade kralja Tomislava. Čak i ispred, ako već to moramo tako vrednovati, poznatih zapovjednika, političara i drugih javnih osoba. Naša je snaga bila i ostala u običnom čovjeku, onom Duvnjaku koji je „odgulio“ 4 godine rata, a sad opet radi i zarađuje za život. Proslava Dana Brigade počast je ovom „običnom“ branitelju. On je ispred i zapovjednika i političara i svećenika i gospodarstvenika i … Zato nitko nema pravo kvariti obilježavanje obljetnice Brigade.

 

Zar su svi ljudi u povorci, svi koji su tog dana bili u Tomislavgradu ili pratili događanje putem medija, sve zapaljene svijeće i sva kolektivna sjećanja zaslužila da nam ih netko „ukrade“ na Dan Brigade? Tko nam to ima pravo povrijediti uspomene? Zar svečano ozračje u našem gradu nije moglo dočekati da se bar smrkne nego su isti dan krenula „pljuvanja“ izazvana ponajviše neostvarenim osobnim ambicijama? I zar ćemo sjećanja na Brigadu svesti na priču tko je u kojem redu sjedio? U našem duvanjskom mentalitetu nije nikad bilo guranja u prve redove. Osim u ratno vrijeme na prve crte obrane. Tada je to bilo pitanje časti. Danas je, po našem dubokom uvjerenju, biti u prvom redu efemerno.

 

Ponavljamo, Dan Brigade dan je, prije svih, običnog, anonimnog vojnika, razvojačenog branitelja i obitelji onih koji su dali život za Hrvatsku. Poštujemo svakog, ali ostajemo pri koncepciji Dana Brigade kao dana običnog vojnika.

 

Otvoreni smo za komentare, ali za sve postoji mjesto i vrijeme. Ne držimo prikladnim odmah na Dan brigade ili neposredno nakon, dok još traju Dani sv. Nikole Tavelića, blatiti ovaj dan i narušavati svečano ozračje. Nema razloga za šutnju, a ostalih 364 dana u godini pozivamo na sve vrste dogovora oko proslave. U istom tonu, ističemo da je Brigada kralja Tomislava veća od svakog od nas pojedinačno i da se mi trebamo podrediti sjećanju na Brigadu, a nikako suprotno.

 

Pogledajmo obljetnice drugih brigada, npr. Bušića. Iza tih obljetnica nema javnih istupa. Ne zato što je obljetnica bolje organizirana, nego stoga što ljudi sjednu, razgovaraju i dogovaraju. Pa se mi možemo ljutiti na „Ercegovce“ koliko god hoćemo. Usput, ističemo da je Brigada kraja Tomislava, uz tadašnju pukovniju A.B. Bušića, bila kralježnica formiranja 1. gardijske brigade Ante Bruna Bušića. Zajednička nam je zadaća da se ova povijesna činjenica adekvatno valorizira. Također, u proslavama oslobođenja Kupresa već se nekoliko godina prešućuje uloga Duvnjaka, Brigade kralja Tomislava i HVO-a Tomislavgrad u cjelini. Ovom prigodom dižemo svoj glas protiv te nepravde i pozivamo sve zapovjednike i vojnike Zbornog područja Tomislavgrad da nam se pridruže. I ovo nije revidiranje povijesti, nego utvrđivanje povijesnih činjenica.

 

Žao nam je, ali moramo reći da smo povrijeđeni istupom našega prijatelja i suborca. Dane i dane smo radili. Planirali, dogovarali, kontaktirali, pisali i fizički radili. Nekoliko dečki koji su neposredno prije same obljetnice odrađivali fizičke poslove u nedjelju nisu mogli stati na noge. Ovaj trud se ne može mjeriti sa znojem i krvlju prolivenom na bojišnicama, ali svakako zaslužuje poštovanje. Ako je naš ratni prijatelj želio, a nadamo se da nije, povrijediti emocije i sjećanja svih ljudi koji su nesebično, otvorena srca i bez zadnjih namjera radili na obilježavanju 25. obljetnice, uspio je. Ali ne zamjeramo. Držimo da je to bilo u afektu, impulsom ratnika u prvom refleksu.

 

U raspoloženju nakon neprimjernih reakcija čuli su se prijedlozi da se dogodine uopće ne organizira proslava obljetnice Brigade. Jer čemu organizirati ako ćemo biti popljuvani i javno sramoćeni??? Ipak, izdržati se mora. I dogodine ćemo pozvati sve žive ratne zapovjednike, uključujući i Ivana Stanića – Švabu. Možda bi bilo dobro da Švabo bude predsjednik ili jedan od vodećih ljudi Organizacijskog odbora proslave i popravi ono što zamjera. Ovaj je prijedlog bez zadnjih namjera, iskrene i pružene ruke. Udruge, Općinu i sve drugo čime raspolažemo u punim kapacitetima stavljamo u funkciju organiziranja 26. obljetnice.

 

Na kraju, ovo je naše prvo i zadnje priopćenje po ovoj temi. Pozivamo, otvorena srca i bez zadnjih primisli, našega susjeda, prijatelja i ratnu legendu na razgovor i dogovor, u bilo koje doba dana ili noći u prostorije bilo Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, bilo u zgradu Općine Tomislavgrad ili bilo na kojem drugom mjestu. Vi, dragi prijatelju, to odlučite.

 

 

Organizacijski odbor obilježavanja 25. obljetnice osnivanja Brigade kralja Tomislava

 

Udruge proistekle iz Domovinskog rata

 

Općinski načelnik mr. sci. Ivan Vukadin

Najnovije vijesti

Ožu 24, 2018

Rama - Tomislavgrad: Kamion završio u…

U mjestu Jaklići, na prometnici…
Ožu 24, 2018

Održano županijsko natjecanje iz…

Jučer je u livanjskoj gimnaziji u organizaciji…
Ožu 24, 2018

Zagreb/Video: Raspjevani prosvjednici,…

Članovi građanske inicijative „Hrvatska protiv…
Ožu 23, 2018

Limerick/Irska: Prva sveta misa na…

U srijedu, 21. ožujka 2018. godine u 19:30h…
Ožu 23, 2018

Roško Polje: Kad nevrijeme prođe...

Veljača okriće, veljača privrće. Veljača ovakva,…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME