Petak, 09 Listopad 2015 13:14

Otvorena izložba 'Lik i djelo fra Didaka Buntića'

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

U Galeriji kraljice Katarine Kosača svečano je upriličeno otvaranje izložbe druge po redu kolinije Krešimir Ledić, održane na temu 'Lik i djelo fra Didaka Buntića' u okviru manifestacije 'Jesen na Fakultetu prirodoslovno matematičkih i odgojnih znanosti' u okviru manifestacije '12 fra Didakovi dani'.

Dekan Fakulteta prirodoslovno matematičkih i odgojnih znanosti prof. dr. Mario Vasilj kazao je kako je ovo likovna izložba rada nastalih u Krešinu čast unutar tematskog okvira koje je ponuđeno likovnim stvarateljima: "Učitelj i odgajatelj Hercegovine fra Didak Buntić" i "voda njezino obilje i nestašica".

"Jedna mudra izreka kaže: Mnogi ljudi će ti prolaziti kroz život, ali samo pravi prijatelj će te voljeti i ostaviti trag u srcu. I kad god se prisjetim Kreše čini mi se da je upravo to tajna njegovog suživota s nama i nakon njegove smrti jer on osim po svojim djelima, očito je, živi i po ljubavi koju nam je darovao", kazao je Vasilj.

Dubrovčanin Marin Ivanović, povjesničar i kritičar umjetnosti komentirajući koloniju Krešimira Ledića kazao je kako je kultura opet "dobila onu ulogu koja joj i pripada. To je spajanje, sjedinjavanje, a ne razdvajanje", napominjući činjenicu kako je na ovoj koloniji stvaralo čak 40 umjetnika. "Ova likovna kolonija je divergentna, eklektična, radovi koji su ovdje proizvedeni imaju različite poetike. One naravno ovise o onome što taj umjetnik nosi sa sobom, ovisne su o njegovom rukopisu te o motivu. 

Fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije otvorio je izložbu prisjetivši se enormnog broja djela koje je fra Didak u kratkom vremenskom razdoblju: „Uspio je to jer se nije bojao. Didak je govorio: 'Pustite me da živim', jer je znao da život vječan i da ga treba živjeti.“

Naglasio je kako je ova kolonija koja je dio svojih djela i slika darovala fondu Fra Slavko Barbarić koji se brine o siromašnima i koja je dodijelila preko tri tisuće stipendija za siromašne i nadarene studente.

Vasilj je najavio održavanje Likovne kolonije „Krešimir Ledić“ i slijedeće godine, koja će biti u okviru Proljeća s Maticom Matice hrvatske Mostar, ali ovaj put i Šimićevih dana Matice hrvatske Grude od 3. – 8. svibnja 2016. godine. Tematski okvir iduće kolonije bit će Antun Branko Šimić i ekspresionistički simbolizam Hercegovine. 

Za glazbeni ugođaj pobrinuli se se studenti Glazbene umjetnosti FPMOZ-a Ana Marija Miličević, studentica četvrte godine klavira u klasi doc. Jadranke Garin Borović te Karlo Miličević. 

pogled.ba

mt_gallery

Kultura - najnovije

Tra 18, 2018

Nove nagrade i pohvale za polaznike…

U utorak 17. travnja na natjecanju učenika i…
Tra 16, 2018

Učenici Osnovne glazbene škole…

Na natjecanju učenika i studenata glazbe…
Tra 14, 2018

Tomislavgrad: Predstavljena knjiga…

Večeras je u dvorani Skupštine Hercegbosanske…
Tra 13, 2018

Maturanati Gimnazije Marka Marulića…

Četrdeset i četvrta generacija maturanata…
Tra 13, 2018

Nagrada sedmogodišnjoj Josipi Zorić i…

Proglašeni su najbolji likovno-lieterarni radovi…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME