Utorak, 19 Prosinac 2017 23:59

Tomislavgrad: Predstavljene dvije stihozbirke fra Mladena Rozića

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

U sklopu manifestacije "Božiću u susret", večeras su u dvorani Skupštine Hercegbosanske županije u Tomislavgradu predstavljene dvije zbirke poezije fra Mladena Rozića: "Put riječi" i "Na putu za Gdje".

- Fra Mladen nas na svoj lirski način upoznaje s dostojanstvom, poziva nas da čuvamo vjeru u ljubav i nadu u iskupljenje - između ostaloga je u svom pozdravnom govoru rekao predsjednik Matice hrvatske Tomislavgrad, Mate Kelava.


Ove dvije zbirke duhovne poezije večeras su predstavili don Ilija Drmić, župnik u Viru i umirovljeni profesor filozofije i nekadašnji hrvatski časnik iz Imotskoga Srećko Župić, a večer su dodatno uveličali novinari Radija Tomislavgrad, Marija Letica koja je vodila program, Zora Stanić koja je čitala stihove dok je žice na gitari prebirao Stipe Ćurčić Ćipa.


Don Ilija je izrazio svoje zadovoljstvo zbog predstavljanja ovih stihozbirki - "lirskih meditacija" u Tomislavgradu, te je podsjetio kako su fra Mladenove stihozbirke, od prve do pete, osim ovdje predstavljene i u Širokom Brijegu, Mostaru i Dubrovniku.

- "Slikovito rečeno, pjesnik zapali krijes od riječi, ali brzo izgori za svijet, a plamti u svijesti", kazao je, između ostaloga don Ilija Drmić. 


- Srce mi nalaže da večeras srdačno pozdravim poštovane Duvanjke i Duvnjake, to mi srce moje nalaže jer se sjećam moga djetinjstva u ovo božićno vrijeme kada su Duvnjaci dolazili u imotska sela. Velika je to stvar! Iz tog našeg prijateljstva izrasla su brojna kumstva koja su se urezala u čovjekovu dušu, u njegov emocionalni sklop,  kazao je profesor Srećko na samom početku svoga izlaganja u kojem je govorio o svome poštovanju prema fra Mladenu i njegovoj poeziji.


Na koncu ovog lijepog događaja, okupljenima se obratio i sam autor, fra Mladen Rozić.


- Kad nešto napišeš, ako to nemaš s kim podijeliti što ti to znači? - Glasno se upitao fra Mladen prije nego li se zahvalio Matici hrvatskoj, koja je nakladnih svih pet njegovih knjiga.


-Zahvaljujem večerašnjim predstavljačima, don Iliji Drmiću i profesoru Srećku Župiću, Iliji Skočibušiću koji je radio ilustracije za svih pet mojih zbirki. Zahvaljujem "triju fantastikusu" kako sam ih nazvao, Mariji Letici, Zori Stanić i Stipanu Ćurčiću Ćipi, koji su stvarno uvijek na dispoziciji kad god mi treba nešto. Riječ izlazi iz najdubljega dijela duše i možda će netko kazati da to što ja radim je obično sanjarenje. Tko je ikada pokušao pisati zna da to nije tako. S riječju se trebaš boriti, s njom se trebaš hrvati ako ti je stalo do nje i do onog sadržaja koju ona donosi kazao je, između ostalog, fra Mladen Rozić. 

 

Ivana Ćurić/Tomislavcity

Više fotografija možete pogledati u galeriji.

Kultura - najnovije

Tra 22, 2018

Zadarski studenti i profesori posjetili…

Profesori i studenti diplomske razine Odjela za…
Tra 18, 2018

Nove nagrade i pohvale za polaznike…

U utorak 17. travnja na natjecanju učenika i…
Tra 16, 2018

Učenici Osnovne glazbene škole…

Na natjecanju učenika i studenata glazbe…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME