Srijeda, 13 Prosinac 2017 16:29

Tomislavgrad: Bukovčev „Isus prijatelj malenih“ u Klovićevim dvorima

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

Stručnjaci Hrvatskoga restauratorskog zavoda iz Zagreba jučer su u spomen – bazilici u Tomislavgradu sa zida skinuli sliku Vlahe Bukovca „Isus prijatelj malenih“, koja je odvezena u Zagreb, gdje će na njoj biti obavljeni potrebni restauratorski zahvati. Nakon toga slika će biti prebačena u Galeriju Klovićevih dvora, gdje će 18. siječnja 2018. biti otvorena izložba slika velikoga umjetnika Vlahe Bukovca. Radi se naime o izložbenom projektu „Bukovac u Europi“ koji organiziraju Galerija Klovićevi dvori iz Zagreba i Kuća Bukovac u Cavtatu, a kroz koji se namjerava predstaviti život i stvaralaštvo ovog najznačajnijeg hrvatskog slikara na prijelazu stoljeća.

Gvardijan tomislavgradskoga Franjevačkog samostana fra Sretan Ćurčić nam je kazao kako je ovo veliki događaj za sve nas, jer će upravo slika „Isus prijatelj malenih“ zauzimati središnje mjesto na toj izložbi. Dodao je da će Galerija Klovićevi dvori  izraditi božićnu čestitku s motivom ove slike ispod koje će biti navedeno ime tomislavgradskoga Franjevačkog samostana, a koja će biti poslana na adrese najpoznatijih svjetskih galerija. Također postoji mogućnost da će se naći i na naslovnici kataloga koji će biti izrađen za ovu prigodu.

- Ova slika je naše neprocjenjivo blago i raduje nas činjenica da će je u Zagrebu vidjeti brojni ljubitelji umjetnosti, a posebno nas raduje to što će ovo biti i svojevrsna promocija našega muzeja i samostana kao i cijeloga duvanjskog kraja – kazao je fra Sretan.

Restaurator Slobodan Radić iz Zagreba, koji je vodio posao demontiranja slike u duvanjskoj spomen – bazilici, novinarima je potvrdio da je slika „Isus prijatelj malenih“ u dobrome stanju i da će na njoj biti potrebno obaviti tek minimalne restauratorske zahvate prije nego što ode na izložbu.

Inače vrlo je zanimljiva povijest ove slike. Naime, Vlaho Bukovac je sliku „Isus prijatelj malenih“ naslikao 1888. godine, po narudžbi jednoga svog prijatelja iz Londona. Taj njegov prijatelj, inače protestant, darovao je sliku svojoj supruzi koja je bila katolkinja. Slika je neko vrijeme bila u njihovu dvorcu, da bi nakon ženine smrti bila darovana tamošnjoj protestantskoj crkvi. Prilikom preuredbe te crkve slika je uskladištena u nekom podrumu gdje je zbog dugotrajnoga i nepodobna smještaja znatnije oštećena. Osamdesetih godina prošloga stoljeća na aukciji ju je kupio i uz velike napore u Zagreb dopremio kolekcionar i zaljubljenik u Bukovčeva umjetnička djela Tomislav Šola. Zahvaljujući zalaganju pok. fra Ante Perkovića, ondašnjega duvanjskog gvardijana, slika je sredinom osamdesetih godina prošloga stoljeća uz otkupninu dopremljena u duvanjski samostan. Za vrijeme rata čuvana je u Splitu, u samostanu na Poljudu, a potom je restaurirana i 1996. vraćena u Tomislavgrad u spomen – baziliku gdje je izložena sve ove godine.

Marija Letica/Tomislavcity

Foto: Franjevački muzej Tomislavgrad i Ivan Protuđer Noga

 

Više fotografija pogledajte u galeriji.

Kultura - najnovije

Ožu 21, 2018

U Mostaru izložena relikvija Svetoga…

Izložbu pod nazivom 'Pasionska baština' iz…
Ožu 19, 2018

Tomislavgrad: Otvorena izložba…

Večeras je u Tomislavgradu otvorena putujuća,…
Ožu 16, 2018

Gradska knjižnica Zadar darovala 150…

Gradska knjižnica Zadar darovala je 150 knjiga…
Ožu 13, 2018

Isus prijatelj malenih ponovno u…

Slika Vlahe Bukovca Isus prijatelj malenih, koja…
Ožu 13, 2018

Pogledajte fenomenalnu fotografiju…

Ovih su dana na Facebooku Klovićevi dvori…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME