Nedjelja, 03 Prosinac 2017 21:43

U Zagrebu predstavljena knjiga i CD „Ganga – s izvora glas“

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
 
 
 
U dvorani Matice hrvatske u Zagrebu u petak je predstavljena knjiga i CD „Ganga – s izvora glas“ u organizaciji Odjela za arheologiju i etnologiju Matice hrvatske i Udruge za očuvanje kulturne baštine i istobiti Davorija iz Gruda.

Dvorana je okupila veliki broj ljudi, a na predstavljanju je nazočio i gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, aktualni ministar u Vladi RH Goran Marić koji je ujedno napisao predgovor u knjizi Ganga s izvora glas, kao i mnogi drugi, piše grude-online.

Prije početka službenog dijela programa održana je minuta šutnje za pokojnog generala Slobodana Praljka.

U programu predstavljanja sudjelovali su Stipe Botica, Lidija Bajuk, Ante Kraljević, Goran Marić, Jure Miloš, Damir Zorić, Milan Bandić i Goran Marić. U glazbenom dijelu programa nekoliko stihova gangi otpjevale su gangaške skupine iz Gruda, Posušja i Širokog Brijega.

Nakon dvije godine snimanja i brižljivog biranja reprezentativnih pivanja gange završen je projekt koji se manifestirao kao izdanje s CD-om i knjižicom “S izvora glas”. Sedamdeset  i pet ganga od Cetine do Neretve otpjevalo je 23-oje gangaša. Birajući ona napoznatija, ali i najljepša pjevanja. Na samom CD-u većinu ganga pjeva Damir Miloš koji sa svojim momačkim glasom zorno prikaziva izvornu ljepotu gange. Uz njega s po nekoliko primjera sudjeluju i legende gangaškog pjevanja – Sire, Stipe Jelić, Đulić, Pegotić, Gigalović, Vencel, Milan, Kempesi, braća Kopilašići… samo su neka od imena koja su zabilježena na ovom CD-u.

Zahvaljujući Udruzi „Davorija“ i braći Miloš koji su najzaslužniji za ovaj događaj, Grude su gangu pomakle korak dalje od zaborava. Ova knjiga i nosač zvuka učinili su je nepropadljivom baštinom koja će se sačuvati za generacije koje dolaze iza nas.

 

 

grude-online

Više fotografija pogledajte u galeriji.

Kultura - najnovije

Pro 13, 2017

Tomislavgrad: Bukovčev „Isus prijatelj…

Stručnjaci Hrvatskoga restauratorskog zavoda iz…
Pro 08, 2017

"Otirač" u Tomislavgradu

U organizaciji Scenske sekcije Srednje strukovne…
Pro 07, 2017

Hercegovini, prosinca 2017.

U sjećanje na sve žrtve Domovinskog rata, od…
Pro 06, 2017

Advent u Poljima

Advent je kročio Poljima. Strukom ga obavio…
Pro 04, 2017

Tomislavgrad: Predstavljena knjiga "Put…

U organizaciji Centra Nova nada i…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME