Nedjelja, 26 Studeni 2017 15:08

Održana osnivačka skupština Hrvatske duvanjske baštine

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

Jučer je u prostorijama vijeća mladih u Tomislavgradu održana osnivačka skupština Udruge - Hrvatska duvanjska baština - HDB. Bilo je prisutno 14 članova.  Jednoglasno je izabrano tročlano ukovodstvo Udruge. Za predsjednika Udruge izabran je Ilija Sliško, potpredsjednika Mate Musić, a za tajnika Ilija Madunić. Udruga je osnovana u cilju očuvanja hrvatskih tradicijskih napjeva duvanjskog kraja – gange ,gusala, bećarca i dipala .

Budući smo svjedoci da se ganga, gusle, bećarac i diple sve manje čuju na Duvanjskom polju grupa zaljubljenika ove naše baštine odlučila se na spomenutu inicijativu. Naše Duvanjke su  nadaleko poznate kao vrsne pjevačice tradicijskih napjeva . Međutim, što se tiče muških i mlađih, iako ima vrsnih predstavnika, ipak smo svjedoci slabe organizacije i manjka ovakvih sadržaja. Znamo da se pravi i Trg gange, što je za pohvalu, a malo ko da zapiva. Mi kao ljubitelji ove tradicije mišljenja smo da se naša bogata kulturna tradicija mora otrgnuti od zaborava.  Između ostalih druženja, cilj ove Udruge bit će jednom godišnje održati veliki festival. Nešto slično je bilo na Močilima u Rošku Polju i trajalo je nekoliko godina zahvaljujući entuzijastu Branku Šapini. Ovaj festival bio je poznat nadaleko i okupljao najjače guslare i gangaše u Hrvata. Međutim, zbog nedostatka potpore i kasnijih Brankovih zdrastvenih problema ovaj festival je ugašen.

 Za početak, članovi su odlučili da sastati se jednom tjedno - petkom u 18 sati, u prostorijama Vijeća mladih (iznad kafića HNK Tomislav). Otvoreni smo za sve ljubitelje ove baštine, kao i za suradnju sa ženskim skupinama i eventualne ženske članove. Udruga je zahvalna Općini i HNK Tomislavu na ustupanju prostorija kao i početne otvorenosti po pitanju suradnje, navodi se u priopćenju Hrvatske duvanjske baštine.

Kultura - najnovije

Sij 16, 2018

“Plaču li jeleni?”: Roman fra Ante…

U ponedjeljak navečer u prepunom kinu Borak u…
Sij 15, 2018

Crvenice moje

CRVENICE MOJE Otišo sam kao dijete Otrgnu me…
Sij 14, 2018

Duvanjska bura u Biogradu na Moru

Tebi Grade je priredba koja je sinoć, (subota 13.…
Sij 13, 2018

Fra Ante Marić u Širokom Brijegu…

Ogranak Matice hrvatske Široki Brijeg organizira…
Sij 13, 2018

HRT ekskluzivno: Dosad nikad viđene…

Izložba 'Vlaho Bukovac u Parizu' nije u Parizu,…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME