Ponedjeljak, 03 Srpanj 2017 22:20

Tomislavgrad: Otvoren stalni postav kamenih spomenika antičkog doba

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

 


Današnji smo dan, kao i obično, počeli molitvom krunice poslije koje smo molili devetnicu, a onda pristupili euharistijskom stolu. Svetim misnim slavljem predsjedao je fra Dario Dodig, gvardijan samostana sv. Ante na Humcu. Fra Dario nam je tumačio Isusov govor u prispodobi "O sijaču" (Lk 8,4-15) gdje je u svojoj propovijedi naglasio da je Riječ Božja ona koja nas mijenja, ona koja raste i pokazuje plodove u našim životima, i da se ta riječ ne smije zadržavati u četri zida crkve, već je potrebno ponijeti je sa sobom i u svoju svakodnevicu.

Liturgijsko pjevanje animirao je zbor Sv. Stjepana iz naše filijalne crkve u Stipanićima pod ravnanjem s. Tomislave Šaravanja.

Nakon svete mise, u samostanskome klaustaru, otvorena je izložba pod naslovom “Antička zbirka kamenih spomenika Franjevačkoga muzeja Tomislavgrad”. Nazočnima su se obratili gvardijan Franjevačkoga samostana fra Sretan Ćurčić i kustos Franjevačkoga muzeja Stipan Dilber.

U svome obraćanju fra Sretan je naglasio važnost arheologije kao znanosti, te kako u bivšoj državi područje naše općine namjerno nije arheološki istraživano, kako se ne bi istražila naša bogata povijest. Govorio je i o prvotnoj ideji organiziranja izložbe kamenih spomenika iz fundusa sarajevskoga Zemaljskoga muzeja, pronađenih na području naše općine s kraja 19. i na početku 20. stoljeća, a pohranjenih u Zemaljskome muzeju. Zatraženo je 28 kamenih predmeta, no odobreno je samo njih osam, uz velika novčana sredstva, nakon čega se odustalo od ove ideje i organizirana je večerašnja izložba.

Ovi kameni spomenici u klaustru će biti privremeno, sve do izgradnje planiranoga lapidarija, kazao je fra Sretan.

Nazočnima se potom obratio i kustos Franjevačkoga muzeja, arheolog Stipan Dilber, koji je kazao kako je fra Sretan naglasio važnost arheologije kao znanosti, a on je kao arheolog zahvalio franjevcima na očuvanju ovih kamenih spomenika koje večeras imamo priliku razgledati ovdje.

Povijest jednoga naroda piše u knjigama, ali i na kamenim spomenicima, kakvi su i ovi ovdje, zaključio je Dilber.

 

Franjevački samostan Tomislavgrad/mandino-selo.com

Kultura - najnovije

Lis 23, 2017

Žana Alpeza o filmu "Hajduk Mijat…

Tko nije čuo za grad/gradić pod nekadašnjim…
Lis 21, 2017

"Hajduk Mijat Tomić" premijerno…

Večeras je u dvorani svadbenoga salona "Gospodar…
Lis 21, 2017

Održana Sveknjiževna večer XVIII.…

Večer je počela spomenom na pok. kolege…
Lis 20, 2017

Uspješno predstavljena ikavica na…

Na tradicionalnoj književnoj manifestaciji…
Lis 18, 2017

"Ero s onog svita" u Wuppertalu

Da su Duvnjaci već odavno jedan neizostavan i…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME