Ponedjeljak, 03 Srpanj 2017 22:20

Tomislavgrad: Otvoren stalni postav kamenih spomenika antičkog doba

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

 


Današnji smo dan, kao i obično, počeli molitvom krunice poslije koje smo molili devetnicu, a onda pristupili euharistijskom stolu. Svetim misnim slavljem predsjedao je fra Dario Dodig, gvardijan samostana sv. Ante na Humcu. Fra Dario nam je tumačio Isusov govor u prispodobi "O sijaču" (Lk 8,4-15) gdje je u svojoj propovijedi naglasio da je Riječ Božja ona koja nas mijenja, ona koja raste i pokazuje plodove u našim životima, i da se ta riječ ne smije zadržavati u četri zida crkve, već je potrebno ponijeti je sa sobom i u svoju svakodnevicu.

Liturgijsko pjevanje animirao je zbor Sv. Stjepana iz naše filijalne crkve u Stipanićima pod ravnanjem s. Tomislave Šaravanja.

Nakon svete mise, u samostanskome klaustaru, otvorena je izložba pod naslovom “Antička zbirka kamenih spomenika Franjevačkoga muzeja Tomislavgrad”. Nazočnima su se obratili gvardijan Franjevačkoga samostana fra Sretan Ćurčić i kustos Franjevačkoga muzeja Stipan Dilber.

U svome obraćanju fra Sretan je naglasio važnost arheologije kao znanosti, te kako u bivšoj državi područje naše općine namjerno nije arheološki istraživano, kako se ne bi istražila naša bogata povijest. Govorio je i o prvotnoj ideji organiziranja izložbe kamenih spomenika iz fundusa sarajevskoga Zemaljskoga muzeja, pronađenih na području naše općine s kraja 19. i na početku 20. stoljeća, a pohranjenih u Zemaljskome muzeju. Zatraženo je 28 kamenih predmeta, no odobreno je samo njih osam, uz velika novčana sredstva, nakon čega se odustalo od ove ideje i organizirana je večerašnja izložba.

Ovi kameni spomenici u klaustru će biti privremeno, sve do izgradnje planiranoga lapidarija, kazao je fra Sretan.

Nazočnima se potom obratio i kustos Franjevačkoga muzeja, arheolog Stipan Dilber, koji je kazao kako je fra Sretan naglasio važnost arheologije kao znanosti, a on je kao arheolog zahvalio franjevcima na očuvanju ovih kamenih spomenika koje večeras imamo priliku razgledati ovdje.

Povijest jednoga naroda piše u knjigama, ali i na kamenim spomenicima, kakvi su i ovi ovdje, zaključio je Dilber.

 

Franjevački samostan Tomislavgrad/mandino-selo.com

Kultura - najnovije

Sij 18, 2018

Video: Više od 1.500 posjetitelja na…

Ogroman interes javnosti potvrdilo je više od…
Sij 18, 2018

U Mostaru promovirana knjiga prof.dr.…

U prostorijama Filozofskog fakulteta Sveučilišta…
Sij 18, 2018

Izložbom Bukovčevih djela počela…

Izložbom "Vlaho Bukovac 1/3 – pariško razdoblje…
Sij 16, 2018

“Plaču li jeleni?”: Roman fra Ante…

U ponedjeljak navečer u prepunom kinu Borak u…
Sij 15, 2018

Crvenice moje

CRVENICE MOJE Otišo sam kao dijete Otrgnu me…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME