Srijeda, 28 Lipanj 2017 13:34

Predstavljena knjiga "Komunizam i čovjek" autora dr. Josipa Mihaljevića

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

 

U sklopu Kulturno-vjerske manifestacije Naša Gorica sinoć je u dvorani Franjevačkog muzeja i galerije Gorica Livno održano predstavljanje knjige Komunizam i čovjek autora dr. Josipa Mihaljevića rođenog 1983. godine u Livnu gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. U siječnju 2008. godine stekao je titulu diplomiranog povjesničara i profesora povijesti na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Od lipnja 2009. godine zaposlen je na Hrvatskom institutu za povijest kao znanstveni novak, a sada je znanstveni suradnik. Godine 2015. obranio je doktorsku disertaciju s temom Odnos vlasti i pojedinca u Hrvatskoj 1958. – 1972. što je podnaslov knjige koja je predstavljena livanjskoj javnosti. Član je Društva za hrvatsku povjesnicu i Hrvatskog nacionalnog odbora za povijesne znanosti.

O knjizi pred velikim brojem posjetitelja su govorili dr. Jasna Turkalj ravnateljica Hrvatskog instituta za povijest i povjesničar dr. Vladimir Geigera, zaposlenik u Hrvatskom institutu za povijest.

Zajednička ocjena je kako je knjiga dubiozan presjek baziran na činjenicama jednog socijalističkog vremena u Hrvatskoj temeljenog na sveobuhvatnoj kontroli društva, pojedinca i institucija.

Sam autor knjige dr. Josip Mihaljević iznio je društvenu zbilju u Hrvatskoj od 1958. – 1972. godine. U tom kontekstu naglasio je da vladajuća jednopartijska elita nije željela niti mogla prihvatiti promjene u društvu jer je njena ideologija bila bazirana na marksizmu – lenjinizmu. Vladajuća tadašnja elita nije dopuštala, rekao je, nikakav oblik liberalizma koji je u Hrvatskoj silom prekinut 1971. godine. Sve je to trajalo do demokratskih promjena i pada komunizma 1989. godine, priopćeno je iz Vlade HBŽ.

 

Kultura - najnovije

Velj 19, 2018

U Salzburgu prikazan „Hajduk“

Stariji su se podsjetili na narodne priče i…
Velj 10, 2018

U Međugorju predstavljena knjiga…

Sinoć je u dvorani Ivana Pavla II. održano…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME