Subota, 10 Lipanj 2017 18:00

Jakovičino raspelo za Šujicu

Ocijeni sadržaj
(19 glasova)

 

Jakov Miškić - Jakovica rođen je 1941. godine u duvanjskome selu Sarajlije. Samouki je kipar, slikar i graditelj guslarskih instrumenata te veliki zaljubljenik kulturne baštine i član HKUD Sarajlije. 

Kako doznajemo, Jakovica je napravio raspelo za crkvu svetog Ante u Šujici, a blagoslovljeno će biti na misi devetnici 11. lipnja u 17 i 30.

Raseplo je izradio od javora, a ambon od oraha. S postoljem je visoko gotovo tri metra, a gradnja je trajala osam mjeseci. 

Jakovica voli diljati drvo otkako zna za sebe, ali ga je umjetnički počeo rezbariti tek od 59. godine života. I ranije je imao želju od drveta raditi skulpture, ali, zbog obiteljskih obaveza, nije imao vremena. O njemu je Večernji list, između ostaloga napisao:


Oženjen je, otac petorice oženjenih sinova i jedne udane kćeri. Do devedesetih godina prošlog stoljeća radio je kao zidar, uglavnom po rodnom kraju. Početkom devedesetih otišao je u Austriju, gdje je obavljao zidarske i gipserske radove. Jedne prilike dok su radili u Beču, Jakovica je od maltera izradio ljudsku glavu .

Njegov radni kolega Jerko Dumančić iz Rakitna zapazio je kako je dobro napravljena i preporučio mu da se bavi umjetničkim radom kad mu tako dobro ide.
U zimu 1996. zbog nedostatka posla odlazi na "biro" za zapošljavanje. Dok je boravio kod kuće, kumu Adamu Lučiću dovezao je neki čovjek drva, među kojima je bilo i javorovo drvo. Jakov je upitao kuma bi li mu dao to drvo, a kum je želio znati zašto mu treba. Kad mu je kazao da će da će od njega praviti gusle, kum je pristao i dao mu drvo od javora.
Nakon nepuna 3 mjeseca rada nastalo je pravo malo umjetničko djelo. Bile su to ujedno prve gusle koje je izradio. Na njima je izrezbario lik Franje Tuđmana, hajduka Mijata Tomića i dva vuka. Kad je dovršio gusle, shvatio je da mu taj posao ne ide loše, pa je odlučio uraditi raspelo. Nakon što je izradio jedan manji križ, odlučio se i za veliko raspelo. I nakon gotovo dvije godine rada, raspelo je nedavno dovršeno. S postoljem je visoko 2 m.
Usporedo s pravljenjem križa napravio je i gusle na kojima je izrezbario sv. Juru na konju kako ubija zmaja i dva mala orla sa zmijama, zatim gusle s likovima: Stjepana Radića, Zrinjskog i Frankopana, Kralja Tomislava, Jelačić bana i Mijata Tomića. I jedne i druge gusle su napravljene iz jednoga komada javorova drveta. Njih je radio godinu dana s prekidima. .Jakovica je završio samo osam razreda osnovne škole. U mirovinu je otišao 2008. godine i od tada ima više vremena baviti se drvorezbarenjem.
Od 2007. godine uključuje se u rad HKUD Sarajlije, koje je te godine obnovilo svoj rad. Inače, riječ je o Društvu s dugogodišnjom tradicijom. Osnovano je 1926. godine, a djelovalo je do devedesetih godina prošloga stoljeća. Zbog poznatih ratnih okolnosti, u to vrijeme rad Društva pada u drugi plan. Jakovica pjeva gangu, bećarac i svira usnu harmoniku. I uživa u tomu, kao i u svojoj velikoj ljubavi - rezbarenju drveta. U tomu mu podršku daje cijela obitelj, osobito supruga Iva. Troipolgodišnji unuk Tomislav obožava djeda i pomaže mu u radu, a djed je najsretniji kad mu unuk tepajuću kaže: " Dide, ti si pravi majstor kad znaš tako dobro napraviti Bogu."

 

Tomislavcity

 

 

 

Kultura - najnovije

Ožu 21, 2018

U Mostaru izložena relikvija Svetoga…

Izložbu pod nazivom 'Pasionska baština' iz…
Ožu 19, 2018

Tomislavgrad: Otvorena izložba…

Večeras je u Tomislavgradu otvorena putujuća,…
Ožu 16, 2018

Gradska knjižnica Zadar darovala 150…

Gradska knjižnica Zadar darovala je 150 knjiga…
Ožu 13, 2018

Isus prijatelj malenih ponovno u…

Slika Vlahe Bukovca Isus prijatelj malenih, koja…
Ožu 13, 2018

Pogledajte fenomenalnu fotografiju…

Ovih su dana na Facebooku Klovićevi dvori…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME