Subota, 10 Lipanj 2017 18:00

Jakovičino raspelo za Šujicu

Ocijeni sadržaj
(19 glasova)

 

Jakov Miškić - Jakovica rođen je 1941. godine u duvanjskome selu Sarajlije. Samouki je kipar, slikar i graditelj guslarskih instrumenata te veliki zaljubljenik kulturne baštine i član HKUD Sarajlije. 

Kako doznajemo, Jakovica je napravio raspelo za crkvu svetog Ante u Šujici, a blagoslovljeno će biti na misi devetnici 11. lipnja u 17 i 30.

Raseplo je izradio od javora, a ambon od oraha. S postoljem je visoko gotovo tri metra, a gradnja je trajala osam mjeseci. 

Jakovica voli diljati drvo otkako zna za sebe, ali ga je umjetnički počeo rezbariti tek od 59. godine života. I ranije je imao želju od drveta raditi skulpture, ali, zbog obiteljskih obaveza, nije imao vremena. O njemu je Večernji list, između ostaloga napisao:


Oženjen je, otac petorice oženjenih sinova i jedne udane kćeri. Do devedesetih godina prošlog stoljeća radio je kao zidar, uglavnom po rodnom kraju. Početkom devedesetih otišao je u Austriju, gdje je obavljao zidarske i gipserske radove. Jedne prilike dok su radili u Beču, Jakovica je od maltera izradio ljudsku glavu .

Njegov radni kolega Jerko Dumančić iz Rakitna zapazio je kako je dobro napravljena i preporučio mu da se bavi umjetničkim radom kad mu tako dobro ide.
U zimu 1996. zbog nedostatka posla odlazi na "biro" za zapošljavanje. Dok je boravio kod kuće, kumu Adamu Lučiću dovezao je neki čovjek drva, među kojima je bilo i javorovo drvo. Jakov je upitao kuma bi li mu dao to drvo, a kum je želio znati zašto mu treba. Kad mu je kazao da će da će od njega praviti gusle, kum je pristao i dao mu drvo od javora.
Nakon nepuna 3 mjeseca rada nastalo je pravo malo umjetničko djelo. Bile su to ujedno prve gusle koje je izradio. Na njima je izrezbario lik Franje Tuđmana, hajduka Mijata Tomića i dva vuka. Kad je dovršio gusle, shvatio je da mu taj posao ne ide loše, pa je odlučio uraditi raspelo. Nakon što je izradio jedan manji križ, odlučio se i za veliko raspelo. I nakon gotovo dvije godine rada, raspelo je nedavno dovršeno. S postoljem je visoko 2 m.
Usporedo s pravljenjem križa napravio je i gusle na kojima je izrezbario sv. Juru na konju kako ubija zmaja i dva mala orla sa zmijama, zatim gusle s likovima: Stjepana Radića, Zrinjskog i Frankopana, Kralja Tomislava, Jelačić bana i Mijata Tomića. I jedne i druge gusle su napravljene iz jednoga komada javorova drveta. Njih je radio godinu dana s prekidima. .Jakovica je završio samo osam razreda osnovne škole. U mirovinu je otišao 2008. godine i od tada ima više vremena baviti se drvorezbarenjem.
Od 2007. godine uključuje se u rad HKUD Sarajlije, koje je te godine obnovilo svoj rad. Inače, riječ je o Društvu s dugogodišnjom tradicijom. Osnovano je 1926. godine, a djelovalo je do devedesetih godina prošloga stoljeća. Zbog poznatih ratnih okolnosti, u to vrijeme rad Društva pada u drugi plan. Jakovica pjeva gangu, bećarac i svira usnu harmoniku. I uživa u tomu, kao i u svojoj velikoj ljubavi - rezbarenju drveta. U tomu mu podršku daje cijela obitelj, osobito supruga Iva. Troipolgodišnji unuk Tomislav obožava djeda i pomaže mu u radu, a djed je najsretniji kad mu unuk tepajuću kaže: " Dide, ti si pravi majstor kad znaš tako dobro napraviti Bogu."

 

Tomislavcity

 

 

 

 

Kultura - najnovije

Pro 17, 2017

U Karmelu sv. Ilije održana izložba…

Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske…
Pro 13, 2017

Tomislavgrad: Bukovčev „Isus prijatelj…

Stručnjaci Hrvatskoga restauratorskog zavoda iz…
Pro 08, 2017

"Otirač" u Tomislavgradu

U organizaciji Scenske sekcije Srednje strukovne…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME