Petak, 09 Lipanj 2017 12:11

U Tomislavgradu predstavljen projekt „Kulturna ruta bećarca i gange“ vrijedan 2,35 milijuna eura

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

 

Na današnjoj konferenciji održanoj u dvorani Skupštine Hercegbosanske županije u Tomislavgradu predstavljen je projekt „Kulturna ruta bećarca i gange“ čime je obilježen početak provođenja međudržavnog europskog projekta u oblasti turizma.

„Kulturna ruta bećarca i gange“ projekt je u kojem uz Grad Pleternicu iz Republike Hrvatske, kao vodećeg partnera projekta, sudjeluju i općina Tomislavgrad, Kulturno-informativni centar Tomislavgrad, Poduzetnički centar Pleternica, te Turistička zajednica Grada Pleternice.

Ukupnu vrijednost projekta od 2,35 milijuna eura sufinancira Europska unija u okviru INTERREG IPA Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora s gotovo 2 milijuna eura, odnosno 85 posto, a ostatak Grad Pleternica i Općina Tomislavgrad. Realizacija projekta predviđena je u  razdoblju od 28 mjeseci.

Općini Tomislavgrad pripada milijun eura i s tim iznosom financirati će svoj dio projekta pod nazivom „Ganga i hajduk Mijat Tomić“. To podrazumijeva uređenje Trga gange i gusala, obnavljanje fasade zgrade Kulturno-informativni centar, izgradnja Muzeja gange i izgradnje 7 km Puta hajdučke družine, te niz drugih aktivnosti.

 

 

 

Cilj projekta je oživljavanje nematerijalne kulturne baštine bećarca i gange koja će postati kulturno-turistička atrakcija ovih destinacija, popraćena jedinstvenom turističkom infrastrukturom koja će joj osigurati održivost, kazala je u svom obraćanju gošća konferencije gradonačelnica Grada Pleternice, Antonija Jozić. Dodala je kako ovaj projekt, osim izgradnje infrastrukturnih objekata, podrazumijeva i provođenje niza drugih aktivnosti a to su, između ostalog, osnivanje ureda za turizam u Gradu Pleternici i Općini Tomislavgrad u kojem će se uposliti Destinacijski menadžeri, umrežavanje, brendiranje i promocija turističkih destinacija, stvaranje promotivnih proizvoda destinacije i osnivanje poljoprivredne zadruge i niz drugih aktivnosti koje će pridonijeti jačanju gospodarstva na ovim područjima.

Načelnik Općine Tomislavgrad, Ivan Vukadin u svom je obraćanju, između ostaloga, izrazio zadovoljstvo činjenicom da je ovaj projekt ostvario najbolji rezultat prilikom njegove kandidature u okviru INTEGRREG IPA programa i time povukao najveću količinu novaca od svih prijavljenih projekata što dokazuje o kako kvalitetnom projektu se radi.

Predstavljanju projekta “Kulturna ruta bećarca i gange” uz domaćina načelnika Općine Tomislavgrad, Ivana Vukadina, nazočili su gradonačelnica Grada Pleternice, Antonija Jozić sa suradnicima, predstavnici Kulturno-informativni centra Tomislavgrada, predstavnici Poduzetničkog centar Pleternica, ministri u Vladi Hercegbosanske županije, Petar Galić i Stipan Šarac i brojni drugi gosti, priopćeno je iz Vlade HBŽ.

 

 

Kultura - najnovije

Lip 23, 2017

Čuvarice snimile spot za pjesmu…

Etno skupina Čuvarice iz Rame je u suradnji s…
Lip 21, 2017

Prikazan film "Sing street"

Održana je i druga planirana projekcija filma na…
Lip 20, 2017

Operacija kino: Film "Uzbuna na zelenom…

U dvorištu Osnovne škole Ivana Mažuranića u…
Lip 20, 2017

Hajdučka družina Mijata Tomića…

U okviru programa proslave Dana sv. Nikole…
Lip 19, 2017

Mostarski teatar mladih gostovao u…

Mostarski teatar mladih gostovao je u…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME