Utorak, 30 Svibanj 2017 12:57

Ramski majstor za gusle - Ivan Franjušić

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

 

Ivan Franjušić – Frljo iz ramskog sela Ripci zadnje tri godine kao umirovljenik svoje dane provodi sa svojom obitelji, prijateljima, susjedima. I sam kaže da ponekad nije znao što da radi od dosade. Ali je pronašao sam sebi ‘zabavu’ za dosadne dane i ‘ubijanje’ slobodnog vremena.

Naime, Ivan u svoje slobodno vrijeme spašava od zaborava jedan od najupečatljivijih glazbenih instrumenata u povijesti ovih krajeva. U svojoj maloj radionici već tri godine on izrađuje gusle. Narodni instrument za koji kaže:

- Gusle su jedini instrument na kojem je opjevana cijela povijest Hrvata, kao i tuga i radost istog naroda, njegovi velikani, heroji i heroine.

Uz pomoć malog priručnog alata on stvara, možemo slobodno reći, umjetnička djela. Svake gusle su za sebe različite, na neki način specifične, i niti jedne nisu jednake, u smislu šaranja i glavnih ukrasa na njima. Dlijeta, dubači, svrdla, čekić, pila i još poneki priručni alat sve je ono što Ivanu treba da svoju maštu prenese na drvo. Na pitanje kako je sve počelo odgovara:

- Pa evo prije neke tri četiri godine, provozam se do Hercegovine i dolje kod majstora naručim jedne male dječje gusle za svoga unuka. I kada su bile gotove, onako nešto sam kontam a kako bi bilo da ja to pokušam sam napraviti, ali one prave, velike gusle za odrasle. I tako je sve počelo. Zadnje tri godine radim na izradi gusala.

A koliko ste ih do sada izradili?

- Iskreno da ti kažem ne brojim. Trenutno imam započete sedmere gusle. Neki ljudi sigurno imaju i neke bolje, preciznije alate tako da im je možda lakše izrađivati gusle. Meni je ovo hobi i ja to onako pomalo za sebe, ali je ovo inače skupa rađa. Gusle nisu jeftine, ali ja ne živim od ovoga, iako je mirovina mala, teško se gusle prodaju. To ja uglavnom nastojim oteti i spasiti od zaborava.

Više o ovomu pročitajte na portalu rama-prozor.info.

 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=fhog6hnCJIQ

 

Kultura - najnovije

Ožu 21, 2018

U Mostaru izložena relikvija Svetoga…

Izložbu pod nazivom 'Pasionska baština' iz…
Ožu 19, 2018

Tomislavgrad: Otvorena izložba…

Večeras je u Tomislavgradu otvorena putujuća,…
Ožu 16, 2018

Gradska knjižnica Zadar darovala 150…

Gradska knjižnica Zadar darovala je 150 knjiga…
Ožu 13, 2018

Isus prijatelj malenih ponovno u…

Slika Vlahe Bukovca Isus prijatelj malenih, koja…
Ožu 13, 2018

Pogledajte fenomenalnu fotografiju…

Ovih su dana na Facebooku Klovićevi dvori…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME