Subota, 27 Svibanj 2017 12:02

Mostar: Prikazan dokumentarni film Bijeli put

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

 

U velikoj dvorani Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru prikazan je dokumentarni film Bijeli put, redatelja Zdenka Jurilja i produkcijske kuće Kadar iz Širokog Brijega. Ovo je bila treća projekcija filma, a film je prikazan pod pokroviteljstvom Dragana Čovića, hrvatskoga člana predjsedništva. Premijerno je prikazan u Novoj Biloj, a drugi put u Zagrebu.

Fra Iko Skoko, jedan od sudionika konvoja Bijeli put  je za Tomislavcity rekao da Bijeli put ima jednu poruku, a to je poruka dobra jer je Bijeli put bez oružja probio apsolutno sve blokade. Dodao je kako samo čovjek treba odlučiti da želi učiniti nešto dobro za drugoga, a sve ostalo dolazi samo od sebe.

„Motiv za ovaj film je bio da se prikaže jedan od najsvjetlijih primjera dobra i jedna od najljepših gesti koju su učinili Hrvati u novijoj povijesti i da se ovim filmom želi promovirati aktivizam i humanost, pogotovo danas kada svjetske vođe i mediji pričaju o ratovima. Ovaj film se bavi ratnom tematikom, ali je ovo prije svega antiratni i pacifistički film.“,  rekao je Zdenko Jurilj, redatelj filma.


Andro Vlahušić, jedan od organizatora konvoja, naglasio je da svaki rat daje hrabre ljude. U filmu postoje mnoge činjenice koje nije moguće prikazatii, no da je prkazano ono najbitnije, patnja onih kojima je pomoć bila potrebna i hrabrost onih koju su tu pomoć donijeli.

Dr. Ivan Bagarić, jedan od organizatora i sudionik Bijelog puta je izjavio: „Konvoj je tada spasio srednju Bosnu, na korijenima Bijeloga puta izrasla je bolnica u Novoj Biloj. Za budućnost je važna istina i samo istina te upravo na temelju te istine treba graditi budućnost i nadam se da će ovi mladi ljudi koji su došli u velikom broju biti nositelji naše budućnosti.“


U nastavku možete pogledati fotografije s projekcije filma.

Domagoj Jerlagić/Tomislavcity

Kultura - najnovije

Ožu 21, 2018

U Mostaru izložena relikvija Svetoga…

Izložbu pod nazivom 'Pasionska baština' iz…
Ožu 19, 2018

Tomislavgrad: Otvorena izložba…

Večeras je u Tomislavgradu otvorena putujuća,…
Ožu 16, 2018

Gradska knjižnica Zadar darovala 150…

Gradska knjižnica Zadar darovala je 150 knjiga…
Ožu 13, 2018

Isus prijatelj malenih ponovno u…

Slika Vlahe Bukovca Isus prijatelj malenih, koja…
Ožu 13, 2018

Pogledajte fenomenalnu fotografiju…

Ovih su dana na Facebooku Klovićevi dvori…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME