Subota, 27 Svibanj 2017 12:02

Mostar: Prikazan dokumentarni film Bijeli put

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

 

U velikoj dvorani Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru prikazan je dokumentarni film Bijeli put, redatelja Zdenka Jurilja i produkcijske kuće Kadar iz Širokog Brijega. Ovo je bila treća projekcija filma, a film je prikazan pod pokroviteljstvom Dragana Čovića, hrvatskoga člana predjsedništva. Premijerno je prikazan u Novoj Biloj, a drugi put u Zagrebu.

Fra Iko Skoko, jedan od sudionika konvoja Bijeli put  je za Tomislavcity rekao da Bijeli put ima jednu poruku, a to je poruka dobra jer je Bijeli put bez oružja probio apsolutno sve blokade. Dodao je kako samo čovjek treba odlučiti da želi učiniti nešto dobro za drugoga, a sve ostalo dolazi samo od sebe.

„Motiv za ovaj film je bio da se prikaže jedan od najsvjetlijih primjera dobra i jedna od najljepših gesti koju su učinili Hrvati u novijoj povijesti i da se ovim filmom želi promovirati aktivizam i humanost, pogotovo danas kada svjetske vođe i mediji pričaju o ratovima. Ovaj film se bavi ratnom tematikom, ali je ovo prije svega antiratni i pacifistički film.“,  rekao je Zdenko Jurilj, redatelj filma.


Andro Vlahušić, jedan od organizatora konvoja, naglasio je da svaki rat daje hrabre ljude. U filmu postoje mnoge činjenice koje nije moguće prikazatii, no da je prkazano ono najbitnije, patnja onih kojima je pomoć bila potrebna i hrabrost onih koju su tu pomoć donijeli.

Dr. Ivan Bagarić, jedan od organizatora i sudionik Bijelog puta je izjavio: „Konvoj je tada spasio srednju Bosnu, na korijenima Bijeloga puta izrasla je bolnica u Novoj Biloj. Za budućnost je važna istina i samo istina te upravo na temelju te istine treba graditi budućnost i nadam se da će ovi mladi ljudi koji su došli u velikom broju biti nositelji naše budućnosti.“


U nastavku možete pogledati fotografije s projekcije filma.

Domagoj Jerlagić/Tomislavcity

Kultura - najnovije

Kol 14, 2017

"Sjajni momci" ispunili gradsku dvoranu…

Glumačka postava komedije „Sjajni momci“…
Kol 12, 2017

Završeno Roško kulturno ljeto: "Ja…

Svečano je bilo večeras u Rošku Polju gdje je…
Kol 12, 2017

U Šujici održan koncert ,,Iron Gatesa“:…

Ljubitelji bluesa, rock and rolla, hard rock i…
Kol 11, 2017

Promocija knjige "Duvanjske legende"…

Kulturno-informativni centar poziva vas na…
Kol 09, 2017

Roško kulturno ljeto je pred vratima

U petak 11. kolovoza te u subotu 12. kolovoza u…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME