Petak, 19 Svibanj 2017 23:53

PLETERNICA: Potpisan ugovor o dodjeli 17,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava za projekt "Kulturna ruta bećarca i gange"

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

 

Gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić i Stella Arneri, ravnateljica Agencije za regionalni razvoj RH potpisale su danas ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt "Kulturna ruta bećarca i gange". Riječ je o projektu prekogranične suradnje Interreg koji se zajednički realizira s općinom Tomislavgrad iz Bosne i Hercegovine a vrijedan je 17,5 milijuna kuna.


U sklopu projekta u Pleternici će se urediti središnji gradski trg s muzejom bećarca a slično će biti i u Tomislavgradu. Ideja o projektu rodila se prije dvije godine na jednom sastanku kojemu su prisustvovali gradonačelnica Antonija Jozić i načelnik Tomislavgrada Ivan Vukadin a on bi, kako je rečeno na današnjoj svečanosti, trebao "doprinijeti tome da, kroz oživljavanje nematerijalne kulturne baštine bećarca i gange postane okosnica razvoja turističkih destinacija. Projekt će povezati tradicijske običaje kroz udruživanje malih obiteljskih gospodarstava koji će svojim autohtonim proizvodima i ponudom pridonijeti razvoju turizma u oba prekogranična područja."
- Ja sam danas izuzetno sretna i ponosna da smo pred potpisivanjem značajnog ugovora odobrenog od strane EU i vrijednog 17,5 milijuna kuna a u okviru kojega ćemo mi ovdje u Pleternici i naši prijatelji iz Tomislavgrada graditi svoje središnje gradske trgove kao okosnicu razvoja turizma. Projekt je prošle godine prijavljen na natječaj prekogranične suradnje a kruna svega je potpisivanje ovog ugovora. Od 1.lipnja kreću projektne aktivnosti. Ono  najvažnije što će se dogoditi u okviru ovog projekta je naša suradnja, naše prijateljstvo – rekla je gradonačelnica Antonija Jozić.
- A što znači ganga i hajdučka družina Mijata Tomića za nas? To je jedina povijesna postrojba hrvatskog naroda u BiH koja ove godine, 1.srpnja, proslavlja 20.obljetnicu utemeljenja. Taj trg će biti kruna svega jer znamo da nas je ganga kroz stoljeća očuvala, prepoznaju ju svi – dodao je Ivan Vukadin, načelnik općine Tomioslavgrad koji je ujedno, pozvao Pleterničane da 1. srpnja dođu u Tomislavgrad na proslavu.
Čestitke na potpisivanju ugovora Pleterničanima je uputio i župan Alojz Tomašević.
- Mi smo jedan narod samo živimo u dvije domovine, u dvije države. Ovo je jedna predivna priča,  bečarac i ganga su dvije tradicije naših starih otaca i djedova koji nisu zaboravili svoju kulturu, nisu zaboravili da pripadaju hrvatskom rodu a na nama je obveza to prenijeti generacijama koje dolaze iza nas. Zato, sve čestitke što će biti uređena dva trga, gdje će se pjevati i ganga i bećarac zajedno.
Da je riječ u dobrom projektu kazao je i Velimir Žunec, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU - Moram reći da je bila velika konkurencija, bilo je 164 prijave a svega je 21 projekt odobren za financiranje, što znači da je ovaj ocijenjen kao jako dobar. Važno je istaći da će ovaj projekt  unaprijediti vaše odnose ali i ova dva grada i općine. Naravno,da će se tu razvijati i turistička priča i gospodarska suradnja. Treba reći i da postoji fond za sufinanciranje EU projekata koji su odobreni i potpisani i  ne sumnjam da ćete to iskoristiti – kazao je V.Žunec.
Pohvale Pleterničanima uputila je i Stella Arneri, ravnateljica Agencije za regionalni razvoj RH -Vi ste se kao korisnik prvi prijavili u naš informacijski sustav i vi ste jedan od prvih odobrenih projekata na tom prioritetu turizam i kultura, znači da ste od 57 projekata odabrani i visoko ocijenjeni. Posebno pohvaljujem ideju za očuvanje nematerijalne baštine. Svakako je to značajan veliki investicijski projekt. Posebno mi je drago što ste ovdje pozvali sve partnere i htjela bih naglasiti da je Agencija za regionalni razvoj također vaš partner i stojimo vam na raspolaganju. Naglasila bih i ja kako je Pleternica jako uspješna u povlačenju EU sredstava i drago mi je što ste prvi puta naš korisnik i veselim se budućoj suradnji – kazala je S.Arneri.
Potpisivanju ugovora prisustvovali su i saborski zastupnik Franjo Lucić, pomoćnik ministrice Regionalnog razvoja i fondova EU Davor Huška te predsjednik Skupštine Hercegbosanske županije Robert Bagarić.

 

TEKST I FOTO: V. Milković

 

pozeskidnevnik.hr

Kultura - najnovije

Ožu 21, 2018

U Mostaru izložena relikvija Svetoga…

Izložbu pod nazivom 'Pasionska baština' iz…
Ožu 19, 2018

Tomislavgrad: Otvorena izložba…

Večeras je u Tomislavgradu otvorena putujuća,…
Ožu 16, 2018

Gradska knjižnica Zadar darovala 150…

Gradska knjižnica Zadar darovala je 150 knjiga…
Ožu 13, 2018

Isus prijatelj malenih ponovno u…

Slika Vlahe Bukovca Isus prijatelj malenih, koja…
Ožu 13, 2018

Pogledajte fenomenalnu fotografiju…

Ovih su dana na Facebooku Klovićevi dvori…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME