Petak, 19 Svibanj 2017 23:53

PLETERNICA: Potpisan ugovor o dodjeli 17,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava za projekt "Kulturna ruta bećarca i gange"

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

 

Gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić i Stella Arneri, ravnateljica Agencije za regionalni razvoj RH potpisale su danas ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt "Kulturna ruta bećarca i gange". Riječ je o projektu prekogranične suradnje Interreg koji se zajednički realizira s općinom Tomislavgrad iz Bosne i Hercegovine a vrijedan je 17,5 milijuna kuna.


U sklopu projekta u Pleternici će se urediti središnji gradski trg s muzejom bećarca a slično će biti i u Tomislavgradu. Ideja o projektu rodila se prije dvije godine na jednom sastanku kojemu su prisustvovali gradonačelnica Antonija Jozić i načelnik Tomislavgrada Ivan Vukadin a on bi, kako je rečeno na današnjoj svečanosti, trebao "doprinijeti tome da, kroz oživljavanje nematerijalne kulturne baštine bećarca i gange postane okosnica razvoja turističkih destinacija. Projekt će povezati tradicijske običaje kroz udruživanje malih obiteljskih gospodarstava koji će svojim autohtonim proizvodima i ponudom pridonijeti razvoju turizma u oba prekogranična područja."
- Ja sam danas izuzetno sretna i ponosna da smo pred potpisivanjem značajnog ugovora odobrenog od strane EU i vrijednog 17,5 milijuna kuna a u okviru kojega ćemo mi ovdje u Pleternici i naši prijatelji iz Tomislavgrada graditi svoje središnje gradske trgove kao okosnicu razvoja turizma. Projekt je prošle godine prijavljen na natječaj prekogranične suradnje a kruna svega je potpisivanje ovog ugovora. Od 1.lipnja kreću projektne aktivnosti. Ono  najvažnije što će se dogoditi u okviru ovog projekta je naša suradnja, naše prijateljstvo – rekla je gradonačelnica Antonija Jozić.
- A što znači ganga i hajdučka družina Mijata Tomića za nas? To je jedina povijesna postrojba hrvatskog naroda u BiH koja ove godine, 1.srpnja, proslavlja 20.obljetnicu utemeljenja. Taj trg će biti kruna svega jer znamo da nas je ganga kroz stoljeća očuvala, prepoznaju ju svi – dodao je Ivan Vukadin, načelnik općine Tomioslavgrad koji je ujedno, pozvao Pleterničane da 1. srpnja dođu u Tomislavgrad na proslavu.
Čestitke na potpisivanju ugovora Pleterničanima je uputio i župan Alojz Tomašević.
- Mi smo jedan narod samo živimo u dvije domovine, u dvije države. Ovo je jedna predivna priča,  bečarac i ganga su dvije tradicije naših starih otaca i djedova koji nisu zaboravili svoju kulturu, nisu zaboravili da pripadaju hrvatskom rodu a na nama je obveza to prenijeti generacijama koje dolaze iza nas. Zato, sve čestitke što će biti uređena dva trga, gdje će se pjevati i ganga i bećarac zajedno.
Da je riječ u dobrom projektu kazao je i Velimir Žunec, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU - Moram reći da je bila velika konkurencija, bilo je 164 prijave a svega je 21 projekt odobren za financiranje, što znači da je ovaj ocijenjen kao jako dobar. Važno je istaći da će ovaj projekt  unaprijediti vaše odnose ali i ova dva grada i općine. Naravno,da će se tu razvijati i turistička priča i gospodarska suradnja. Treba reći i da postoji fond za sufinanciranje EU projekata koji su odobreni i potpisani i  ne sumnjam da ćete to iskoristiti – kazao je V.Žunec.
Pohvale Pleterničanima uputila je i Stella Arneri, ravnateljica Agencije za regionalni razvoj RH -Vi ste se kao korisnik prvi prijavili u naš informacijski sustav i vi ste jedan od prvih odobrenih projekata na tom prioritetu turizam i kultura, znači da ste od 57 projekata odabrani i visoko ocijenjeni. Posebno pohvaljujem ideju za očuvanje nematerijalne baštine. Svakako je to značajan veliki investicijski projekt. Posebno mi je drago što ste ovdje pozvali sve partnere i htjela bih naglasiti da je Agencija za regionalni razvoj također vaš partner i stojimo vam na raspolaganju. Naglasila bih i ja kako je Pleternica jako uspješna u povlačenju EU sredstava i drago mi je što ste prvi puta naš korisnik i veselim se budućoj suradnji – kazala je S.Arneri.
Potpisivanju ugovora prisustvovali su i saborski zastupnik Franjo Lucić, pomoćnik ministrice Regionalnog razvoja i fondova EU Davor Huška te predsjednik Skupštine Hercegbosanske županije Robert Bagarić.

 

TEKST I FOTO: V. Milković

 

pozeskidnevnik.hr

 

Kultura - najnovije

Pro 17, 2017

U Karmelu sv. Ilije održana izložba…

Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske…
Pro 13, 2017

Tomislavgrad: Bukovčev „Isus prijatelj…

Stručnjaci Hrvatskoga restauratorskog zavoda iz…
Pro 08, 2017

"Otirač" u Tomislavgradu

U organizaciji Scenske sekcije Srednje strukovne…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME