Utorak, 09 Svibanj 2017 20:33

Tomislavgrad: Predstavljena knjiga Ivane Ćurić "Iz dnevnika jedne mlade"

Ocijeni sadržaj
(16 glasova)

 

U punoj dvorani Skupštine Hercegbosanske županije u Tomislavgradu večeras je predstavljena knjiga Iz dnevnika jedne mlade  -  prva knjiga Ivane Ćurić, profesorice razredne nastave u Osnovnoj školi Fra Mijo Čuić u Bukovici i suradnice našega portala. Primjetno je bilo da je među publikom bilo više žena te je predstavljač doc. dr. Marko Tokić zaključio kako se vidi „tko više čita i piše“. Govoreći o Ivaninoj knjizi, Tokić je dodao kao je njezin Dnevnik dobar začetak za pisanje iduće knjige, možda o tomu kako se postaje duvanjska mlada.

"Ivana Ćurić ima oko za detalj naše svakodnevnice u kojoj sami sebi stvaramo stereotipe o nama, živimo ih, trpimo i podnosimo. Oni su često okvir naših života. A kad ih netko zna ugledati, i ironično u njima vidjeti i sebe sama, otkriva za naše oči svijet koji uvijek, i iznova, stvara navike i običaje, pokatkad lude, često smiješne, ali naše", navodi u recenziji Marko Tokić koju u cijelosti možete pročitati ovdje.

Iako je bio najavljen kao predstavljač, don Ilija Drmić, zbog ranije preuzetih obveza, nije bio nazočan ovomu kulurnom događaju pa je njegova rezencija pročitana. U njoj piše o snazi Ivanine kratke priče i općenio o povijesti nastanka kratke priče.

„Ivana pripovijeda u prvom licu koristeći svoj zavičajni govor protkan ikavicom. Ima vrlo lijepih detalja, zatim vrlo impresivnih, duhovitih, šaljivih do suza kao u priči o svekru. Ona ovim svojim pričama opisuje gotovo sve što kani opisati, tako da su ispod i iznad teksta rečene i mnoge činjenice koje su se zbile a nisu baš izrijekom opisane.

Teoretičari tvrde da kratka priča želi biti posve jednostavna, ima nagli početak a nekako tako i kraj, usredotočena na jedan određeni događaj s mnoštvom raznovrsnih osjećaja i promišljanja o svemu tome; ona posjeduje jedan zaplet, jedan splet okolnosti, nekoliko likova i s kratkim je vremenskim odrednicama, te na kraju posjeduje rasvjetljenje svoga nastanka i postojanja, opstanka.

Sve ove elemente dobre kratke priče možemo prepoznati i u ovoj knjizi naše autorice Ivane Ćurić, kojoj želimo uspjeh u daljnjem pisanju upravo ovako dobrih kratkih priča što će ih ljudi čitati" - ističe među ostalim u recenziji don Ilija Drmić.

Don Ilijinu recenziju u cijelosti možete pročitati ovdje.

 

Na koncu se nazočnoj publici obratila i autorica koja je zahvalila svima koji su pomogli da njezina knjiga ugleda svijetlo dana. Riječi zahvalnosti uputila je i svojoj obitelji, na poseban način suprugu za kojega je kazala da je bolji od Mire. (op.a. Miro je jedan od često spominjanih likova u knjizi, odnosno mladin suprug.)

Promociju su svojim nastupom uljepšali Tomislav Papac koji je na gitari izveo Pachelbelov Canon u D-duru, te članovi Pjevačkoga zbora Matice hrvatske koji su otpjevali pjesme: Meni trebaš ti  i Nisam dugo pivala kroz selo.

Podsjećamo da je knjiga Iz dnevnika jedne mlade objavljena u nakladi Matice hrvatske Tomislavgrad zbog čega je u uvodnoj riječi njezin predsjednik prof. Mate Kelava izrazio veliko zadovoljstvo.

Program predstavljanja knjige je vodila Marija Letica - novinarka Radija Tomislavgrad, a nekoliko priča iz Ivanine knjige pročitala urednica tomislavcityja Zora Stanić.

Ovomu dodajmo da je knjiga Ivane Ćurić pobudila zanimanje šire publike, proteklih tjedana predstavljena je na više radijskih postaja, a jučer i u emisiji Dobar dan Hercegovino Naše TV čiji prilog također objavljujemo.

 

 

Knjigu možete nabaviti u tomislavgradskim knjižarama ili kod autorice. (Kontakt na facebooku: Ivana Ćurić ili e-porukom:Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..).

 

Zora Stanić/Tomislavcity

Foto: Kristina Malić/Tomislavcity

 

Kultura - najnovije

Lip 23, 2017

Čuvarice snimile spot za pjesmu…

Etno skupina Čuvarice iz Rame je u suradnji s…
Lip 21, 2017

Prikazan film "Sing street"

Održana je i druga planirana projekcija filma na…
Lip 20, 2017

Operacija kino: Film "Uzbuna na zelenom…

U dvorištu Osnovne škole Ivana Mažuranića u…
Lip 20, 2017

Hajdučka družina Mijata Tomića…

U okviru programa proslave Dana sv. Nikole…
Lip 19, 2017

Mostarski teatar mladih gostovao u…

Mostarski teatar mladih gostovao je u…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME