Utorak, 09 Svibanj 2017 22:33

Tomislavgrad: Predstavljena knjiga Ivane Ćurić "Iz dnevnika jedne mlade"

Ocijeni sadržaj
(16 glasova)

 

U punoj dvorani Skupštine Hercegbosanske županije u Tomislavgradu večeras je predstavljena knjiga Iz dnevnika jedne mlade  -  prva knjiga Ivane Ćurić, profesorice razredne nastave u Osnovnoj školi Fra Mijo Čuić u Bukovici i suradnice našega portala. Primjetno je bilo da je među publikom bilo više žena te je predstavljač doc. dr. Marko Tokić zaključio kako se vidi „tko više čita i piše“. Govoreći o Ivaninoj knjizi, Tokić je dodao kao je njezin Dnevnik dobar začetak za pisanje iduće knjige, možda o tomu kako se postaje duvanjska mlada.

"Ivana Ćurić ima oko za detalj naše svakodnevnice u kojoj sami sebi stvaramo stereotipe o nama, živimo ih, trpimo i podnosimo. Oni su često okvir naših života. A kad ih netko zna ugledati, i ironično u njima vidjeti i sebe sama, otkriva za naše oči svijet koji uvijek, i iznova, stvara navike i običaje, pokatkad lude, često smiješne, ali naše", navodi u recenziji Marko Tokić koju u cijelosti možete pročitati ovdje.

Iako je bio najavljen kao predstavljač, don Ilija Drmić, zbog ranije preuzetih obveza, nije bio nazočan ovomu kulurnom događaju pa je njegova rezencija pročitana. U njoj piše o snazi Ivanine kratke priče i općenio o povijesti nastanka kratke priče.

„Ivana pripovijeda u prvom licu koristeći svoj zavičajni govor protkan ikavicom. Ima vrlo lijepih detalja, zatim vrlo impresivnih, duhovitih, šaljivih do suza kao u priči o svekru. Ona ovim svojim pričama opisuje gotovo sve što kani opisati, tako da su ispod i iznad teksta rečene i mnoge činjenice koje su se zbile a nisu baš izrijekom opisane.

Teoretičari tvrde da kratka priča želi biti posve jednostavna, ima nagli početak a nekako tako i kraj, usredotočena na jedan određeni događaj s mnoštvom raznovrsnih osjećaja i promišljanja o svemu tome; ona posjeduje jedan zaplet, jedan splet okolnosti, nekoliko likova i s kratkim je vremenskim odrednicama, te na kraju posjeduje rasvjetljenje svoga nastanka i postojanja, opstanka.

Sve ove elemente dobre kratke priče možemo prepoznati i u ovoj knjizi naše autorice Ivane Ćurić, kojoj želimo uspjeh u daljnjem pisanju upravo ovako dobrih kratkih priča što će ih ljudi čitati" - ističe među ostalim u recenziji don Ilija Drmić.

Don Ilijinu recenziju u cijelosti možete pročitati ovdje.

 

Na koncu se nazočnoj publici obratila i autorica koja je zahvalila svima koji su pomogli da njezina knjiga ugleda svijetlo dana. Riječi zahvalnosti uputila je i svojoj obitelji, na poseban način suprugu za kojega je kazala da je bolji od Mire. (op.a. Miro je jedan od često spominjanih likova u knjizi, odnosno mladin suprug.)

Promociju su svojim nastupom uljepšali Tomislav Papac koji je na gitari izveo Pachelbelov Canon u D-duru, te članovi Pjevačkoga zbora Matice hrvatske koji su otpjevali pjesme: Meni trebaš ti  i Nisam dugo pivala kroz selo.

Podsjećamo da je knjiga Iz dnevnika jedne mlade objavljena u nakladi Matice hrvatske Tomislavgrad zbog čega je u uvodnoj riječi njezin predsjednik prof. Mate Kelava izrazio veliko zadovoljstvo.

Program predstavljanja knjige je vodila Marija Letica - novinarka Radija Tomislavgrad, a nekoliko priča iz Ivanine knjige pročitala urednica tomislavcityja Zora Stanić.

Ovomu dodajmo da je knjiga Ivane Ćurić pobudila zanimanje šire publike, proteklih tjedana predstavljena je na više radijskih postaja, a jučer i u emisiji Dobar dan Hercegovino Naše TV čiji prilog također objavljujemo.

 

 

Knjigu možete nabaviti u tomislavgradskim knjižarama ili kod autorice. (Kontakt na facebooku: Ivana Ćurić ili e-porukom:Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..).

 

Zora Stanić/Tomislavcity

Foto: Kristina Malić/Tomislavcity

 

Kultura - najnovije

Tra 22, 2018

Zadarski studenti i profesori posjetili…

Profesori i studenti diplomske razine Odjela za…
Tra 18, 2018

Nove nagrade i pohvale za polaznike…

U utorak 17. travnja na natjecanju učenika i…
Tra 16, 2018

Učenici Osnovne glazbene škole…

Na natjecanju učenika i studenata glazbe…
Tra 14, 2018

Tomislavgrad: Predstavljena knjiga…

Večeras je u dvorani Skupštine Hercegbosanske…
Tra 13, 2018

Maturanati Gimnazije Marka Marulića…

Četrdeset i četvrta generacija maturanata…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME