Subota, 25 Veljača 2017 12:21

Objavljena knjiga "Iz dnevnika jedne mlade" Ivane Ćurić

Ocijeni sadržaj
(17 glasova)

 

Poštovani čitatatelji, u nakladi Matice hrvatske Tomislavgrad ovih dana objavljena je knjiga Iz dnevnika jedne mlade. Riječ je o prvijencu duvanjske spisateljice Ivane Ćurić, profesorice razredne nastave u Osnovnoj školi Fra Mijo Čuić u Bukovici, te suradnice portala Tomislavcity. Knjiga sadrži 68 kratkih priča koje ste uglavnom mogli pročitati na našemu portalu u istoimenoj rubrici, no u nju su uvrštene i do sada neobjavljene priče. Knjiga je lijepo ilustrirana rukom duvanjskoga akademskog slikara Ante Braovca. Proslov je napisala prof. Danijela Musić, a recenzije potpisuju prof.dr.sc. Marko Tokić, don Ilija Drmić i prof. Stjepan Galić. Tiskana je u tisuću primjeraka i njezina promocija u Tomislavgradu očekuje se u travnju ove godine.

Ivanine vrlo nadahnute, zanimljive i satirične priče inspirirane su duvanjskom svakodnevnicom, a lako se mogu prepoznati i u širem okružju, rado su čitane i uvijek im se možete vraćati. Budući da je knjiga najbolji dar, vjerujemo i da će ova ova zbirka kratkih priča doći u vaše ruke. Možda već razmišljate da ju nekomu darujete za nadolazeći Međunrodni dan žena ili neku drugu prigodu! Knjigu možete nabaviti u tomislavgradskim knjižarama ili kod autorice. (Kontakt na facebooku: Ivana Ćurić ili e-porukom: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..).

Ulomci iz recenzija:

Rukopisna zbirka šaljivih zapažanja jedne mlade ovih je dana došla u moje ruke. Neke od tih uočavanja, anegdotica, crtica, priča već sam i ranije zamijetio na portalu Tomislavcity. I čitao. I smijao se. Ponekad i gorkim smijehom. Ivana Ćurić ima oko za detalj naše svakodnevnice u kojoj sami sebi stvaramo stereotipe o nama, živimo ih, trpimo i podnosimo. Oni su često okvir naših života. A kad ih netko zna ugledati, i ironično u njima vidjeti i sebe sama, otkriva za naše oči svijet koji uvijek, i iznova, stvara navike i običaje, pokatkad lude, često smiješne, ali naše....

Svega ima u dnevniku naše Mlade. Cijeli je život zahvaćen i svih se tema dotiče pa kako ne bi one o gasterbeiterskom egzodusu. Onoj pojavi koju je tako maestralno opisao Petar Miloš u svojim Legendama o rodijaku Ćipi. Na tom tragu pisanja je i naša Ivana, ali je njezino pismo žensko. Pogled je iz druge perspektive, jednako smiješan. „Potribio se svit iz zavičaja, rasuo se po bilome svitu, a ja i moj Miro ostali crnog kruva kusat. (Iz recenzije Marka Tokića.)

Snaga Ivanine kratke priče   

        Ivana pripovijeda u prvom licu koristeći svoj zavičajni govor protkan ikavicom. Ima vrlo lijepih detalja, zatim vrlo impresivnih, duhovitih, šaljivih  do suza kao u priči o svekru. Ona ovim svojim pričama opisuje gotovo sve što kani opisati, tako da su ispod i iznad teksta rečene i mnoge činjenice koje su se zbile a nisu baš izrijekom opisane.

        Teoretičari tvrde da kratka priča želi biti posve jednostavna, ima nagli početak a nekako tako i kraj, usredotočena na jedan određeni događaj s mnoštvom raznovrsnih osjećaja i promišljanja o svemu tome; ona posjeduje jedan zaplet, jedan splet okolnosti, nekoliko likova i s kratkim je vremenskim odrednicama, te na kraju posjeduje rasvjetljenje svoga nastanka i postojanja, opstanka.

        Sve ove elemente dobre kratke priče možemo prepoznati i u ovoj knjizi naše autorice Ivane Ćurić, kojoj želimo uspjeh u daljnjem pisanju upravo ovako dobrih kratkih priča što će ih ljudi čitati. (Iz rezenzije don Ilije Drmića. 

Ivani čestitamo na prvijencu u nadi da na ovomu neće stati. Radujemo se nastavku njezinoga književnog stvaralaštva kao i novim pričama koje ćete moći čitati i na našoj mrežnoj stranici.

 

Zora Stanić/Tomislavcity

 

 

 

 

Kultura - najnovije

Ožu 21, 2018

U Mostaru izložena relikvija Svetoga…

Izložbu pod nazivom 'Pasionska baština' iz…
Ožu 19, 2018

Tomislavgrad: Otvorena izložba…

Večeras je u Tomislavgradu otvorena putujuća,…
Ožu 16, 2018

Gradska knjižnica Zadar darovala 150…

Gradska knjižnica Zadar darovala je 150 knjiga…
Ožu 13, 2018

Isus prijatelj malenih ponovno u…

Slika Vlahe Bukovca Isus prijatelj malenih, koja…
Ožu 13, 2018

Pogledajte fenomenalnu fotografiju…

Ovih su dana na Facebooku Klovićevi dvori…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME