Subota, 25 Veljača 2017 12:21

Objavljena knjiga "Iz dnevnika jedne mlade" Ivane Ćurić

Ocijeni sadržaj
(17 glasova)

 

Poštovani čitatatelji, u nakladi Matice hrvatske Tomislavgrad ovih dana objavljena je knjiga Iz dnevnika jedne mlade. Riječ je o prvijencu duvanjske spisateljice Ivane Ćurić, profesorice razredne nastave u Osnovnoj školi Fra Mijo Čuić u Bukovici, te suradnice portala Tomislavcity. Knjiga sadrži 68 kratkih priča koje ste uglavnom mogli pročitati na našemu portalu u istoimenoj rubrici, no u nju su uvrštene i do sada neobjavljene priče. Knjiga je lijepo ilustrirana rukom duvanjskoga akademskog slikara Ante Braovca. Proslov je napisala prof. Danijela Musić, a recenzije potpisuju prof.dr.sc. Marko Tokić, don Ilija Drmić i prof. Stjepan Galić. Tiskana je u tisuću primjeraka i njezina promocija u Tomislavgradu očekuje se u travnju ove godine.

Ivanine vrlo nadahnute, zanimljive i satirične priče inspirirane su duvanjskom svakodnevnicom, a lako se mogu prepoznati i u širem okružju, rado su čitane i uvijek im se možete vraćati. Budući da je knjiga najbolji dar, vjerujemo i da će ova ova zbirka kratkih priča doći u vaše ruke. Možda već razmišljate da ju nekomu darujete za nadolazeći Međunrodni dan žena ili neku drugu prigodu! Knjigu možete nabaviti u tomislavgradskim knjižarama ili kod autorice. (Kontakt na facebooku: Ivana Ćurić ili e-porukom: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..).

Ulomci iz recenzija:

Rukopisna zbirka šaljivih zapažanja jedne mlade ovih je dana došla u moje ruke. Neke od tih uočavanja, anegdotica, crtica, priča već sam i ranije zamijetio na portalu Tomislavcity. I čitao. I smijao se. Ponekad i gorkim smijehom. Ivana Ćurić ima oko za detalj naše svakodnevnice u kojoj sami sebi stvaramo stereotipe o nama, živimo ih, trpimo i podnosimo. Oni su često okvir naših života. A kad ih netko zna ugledati, i ironično u njima vidjeti i sebe sama, otkriva za naše oči svijet koji uvijek, i iznova, stvara navike i običaje, pokatkad lude, često smiješne, ali naše....

Svega ima u dnevniku naše Mlade. Cijeli je život zahvaćen i svih se tema dotiče pa kako ne bi one o gasterbeiterskom egzodusu. Onoj pojavi koju je tako maestralno opisao Petar Miloš u svojim Legendama o rodijaku Ćipi. Na tom tragu pisanja je i naša Ivana, ali je njezino pismo žensko. Pogled je iz druge perspektive, jednako smiješan. „Potribio se svit iz zavičaja, rasuo se po bilome svitu, a ja i moj Miro ostali crnog kruva kusat. (Iz recenzije Marka Tokića.)

Snaga Ivanine kratke priče   

        Ivana pripovijeda u prvom licu koristeći svoj zavičajni govor protkan ikavicom. Ima vrlo lijepih detalja, zatim vrlo impresivnih, duhovitih, šaljivih  do suza kao u priči o svekru. Ona ovim svojim pričama opisuje gotovo sve što kani opisati, tako da su ispod i iznad teksta rečene i mnoge činjenice koje su se zbile a nisu baš izrijekom opisane.

        Teoretičari tvrde da kratka priča želi biti posve jednostavna, ima nagli početak a nekako tako i kraj, usredotočena na jedan određeni događaj s mnoštvom raznovrsnih osjećaja i promišljanja o svemu tome; ona posjeduje jedan zaplet, jedan splet okolnosti, nekoliko likova i s kratkim je vremenskim odrednicama, te na kraju posjeduje rasvjetljenje svoga nastanka i postojanja, opstanka.

        Sve ove elemente dobre kratke priče možemo prepoznati i u ovoj knjizi naše autorice Ivane Ćurić, kojoj želimo uspjeh u daljnjem pisanju upravo ovako dobrih kratkih priča što će ih ljudi čitati. (Iz rezenzije don Ilije Drmića. 

Ivani čestitamo na prvijencu u nadi da na ovomu neće stati. Radujemo se nastavku njezinoga književnog stvaralaštva kao i novim pričama koje ćete moći čitati i na našoj mrežnoj stranici.

 

Zora Stanić/Tomislavcity

 

 

 

 

 

Kultura - najnovije

Pro 17, 2017

U Karmelu sv. Ilije održana izložba…

Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske…
Pro 13, 2017

Tomislavgrad: Bukovčev „Isus prijatelj…

Stručnjaci Hrvatskoga restauratorskog zavoda iz…
Pro 08, 2017

"Otirač" u Tomislavgradu

U organizaciji Scenske sekcije Srednje strukovne…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME