Četvrtak, 05 Travanj 2018 10:39

Otvoreno predstavništvo Hrvatske gospodarske komore u Sarajevu

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

Ured Hrvatske gospodarske komore otvoren je u sklopu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Sarajevu. Uz predstavnike Hrvatske gospodarske komore i Vlade Republike Hrvatske, na svečanosti otvorenja nazočni su bili istaknuti predstavnici državne i federalne vlasti, međuostalim predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Borjana Krišto i Vjekoslav Bevanda, ministar financija i trezora i zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH. Svečanom prijemu u povodu otvorenja Ureda HGK u ime Vlade Hercegbosanske županije, nazočio je predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Jozić.

Ovo je prvo predstavništvo, nakon Bruxellesa, Moskve i Šangaja, koje je realizirano temeljem sporazuma Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske i Hrvatske gospodarske komore o zajedničkom nastupu, rekao je predsjednik HGK Luka Burilović. U svome obraćanju je naglasio kako se sada zajedničkim snagama koordinirano sinergijom daje još veći doprinos unaprjeđenju jako dobrih gospodarskih odnosa, koji uvijek mogu biti još i bolji. 2017. godina okončana je s gotovo dvije milijarde eura vanjskotrgovinske razmjene, čime se potvrđuje kako je Bosna i Hercegovina prirodno vrlo važan partner, među 5 država s kojima je ostvarena najveća trgovinska razmjena. BiH i RH su, s obzirom na zemljopisni položaj i potencijal, na području CEFTA tržišta dio jednog zajedničkog ekonomskog prostora, gospodarski oslonjeni jedni na druge, time gospodarska suradnja nema alternative. Treba otvarati put da se gospodarska razmjena podigne na višu i kvalitetniju razinu, koja bi u doglednoj budućnosti dosegnula do 3 milijarde eura, poručuju iz HGK.

Ministar financija u Vijeću ministara BiH, Vjekoslav Bevanda istaknuo je značaj izravne veze i povezanosti gospodarstva dviju zemalja u nadi da će izvoz iz BiH porasti članstvom Hrvatske u Europskoj uniji, te upravo zbog toga treba podupirati sva ovakva nastojanja o temi gospodarstva.

U jačanju gospodarske suradnje i poboljšanju međudržavnih odnosa doprinos je dala i Vlada Republike Hrvatske koja rezultate otvaranja ovoga Ureda očekuje već u sljedećoj godini. Time bi se dodatno uvećao rast vanjskotrgovinske razmjene BiH i Hrvatske, ne samo u području robne razmjene, već usluga i turizma, a koji za prošlu godini bilježi povećanje za više od 20 posto. Osim značaja BiH kao jednog od najvećih vanjskotrgovinskih partnera doprinos je ovo zadovoljavanju posebnih interesa zalaganja za bolji položaj hrvatskog naroda u BiH naglasila je potpredsjednica Vlade Hrvatske i ministrica vanjskih i europskih poslova, Marija Pejčinović Burić, najavivši kako se već sljedećeg tjedna ured HGK otvara i pri Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Mostaru, priopćeno je iz Vlade HBŽ-a.

Foto: HGK

Gospodarstvo - najnovije

Tra 19, 2018

Eronetov marketing: 98 posto novca…

Hrvatske telekomunikacije Mostar objavile su…
Tra 17, 2018

Kupres: Konferencija na temu "Budućnost…

Treću godinu za redom Kupres je mjesto susreta i…
Tra 16, 2018

U Glamoču svečano otvorena nova zgrada…

U nazočnosti brojnih uzvanika i gostiju danas su…
Tra 12, 2018

Marku Bakoviću i duvanjskome…

Duvanjski vinorgradar Marko Baković Kosalj jučer…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME